شیراز - ایرنا -ساخت مسکن با هدف خانه‌دار کردن اقشار مختلف از مهمترین رویکردها در استان فارس به شمار می‌رود که اقدامات عملی برای تحقق این مهم در قالب طرح نهضت ملی مسکن به صورت مستمر در حال پیگیری و انجام است؛ طرحی که اجرای آن با فرار و نشیب‌های زیادی همراه است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، حدود سه سال است که طرحی تحت عنوان طرح نهضت ملی مسکن در مناطق مختلف کشور در حال اجراست که طی آن قرار است ظرف چهار سال چهار میلیون واحد مسکونی ساخته شود.

طبق آخرین گزارش‌ها سهم استان فارس از این میزان در ابتدا ۲۳۰ هزار واحد تعریف شده بود که در نهایت تعداد متقاضیان به ۴۸۰ هزار نفر رسید و تا تیرماه سال جاری نیز ۱۷۲ هزار نفر تعیین وضعیت شدند.

۱۳ تیرماه سال جاری بود که مدیرکل راه و شهرسازی فارس اعلام کرد: این استان در بحث تأمین زمین طرح‌های مسکن از جمله طرح نهضت ملی مسکن و طرح جوانی جمعیت، با اختصاص ۹ هزار هکتار زمین بالاترین میزان تأمین زمین را داشته و در صدر قرار دارد.

۲۵ شهریورماه نیز رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان فارس گفت: این سازمان از آغاز اجرای نهضت ملی مسکن در این استان تاکنون به افزون بر ۱۰ هزار و ۷۴۰ پروژه مرتبط با این طرح به متراژ بیش از ۶ میلیون و ۸۰۰ هزار متر مربع خدمات مهندسی ارائه کرده است.

بدین‌ترتیب با کلید خوردن نهضت ملی مسکن در استان فارس با هدف خانه‌دار شدن مردم به ویژه دهک‌های پایین جامعه، ساخت مسکن در مناطق مختلف این استان در دستور کار قرار گرفت.

شناسایی فرصت‌های توسعه نهضت ملی مسکن در داریون

یکی از مناطق محرومی که در طول سال‌های اخیر به عنوان محلی برای توسعه نهضت ملی مسکن مورد توجه متولیان امر قرار گرفته داریون است؛ این شهر که در ۳۶ کیلومتری شمال شرق شهر شیراز قرار دارد سومین شهر پرجمعیت شهرستان شیراز به‌شمار می‌رود و جمعیت آن بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ حدود ۱۰ هزار و ۳۷نفر بوده است.

اخیراً هم مدیر بنیاد مسکن انقلاب اسلامی شیراز و کارشناسان این مجموعه از ادامه عملیات آماده‌سازی اراضی نهضت ملی مسکن در این شهر بازدید کردند.

مدیر بنیاد مسکن انقلاب اسلامی که معتقد است توسعه طرح های نهضت ملی مسکن راهکاری برای خانه دار شدن متقاضیان است در این بازدید گفت: شهر داریون از جمله مناطقی دانست که توانمندی های فراوان برای توسعه نهضت ملی مسکن دارد و تاکنون بیش از ۶۰۰متقاضی نهضت ملی مسکن در داریون نام‌نویسی کرده‌اند.

محسن ابراهیمی افزود: ۱۵۲ پروژه ساخت نهضت ملی مسکن در داریون تأمین شده و برای پاسخگویی به سایر درخواست‌ها نیز اراضی مستعد شناسایی می‌شود.

به گفته او حدود ۲۰۰ واحد نهضت ملی مسکن در شهر داریون دارای قرار داد ساخت هستند و زمینه برای تداوم ساخت این واحدهای مسکونی فراهم شده است.

شتاب‌بخشی به طرح‌های نهضت ملی مسکن در خرامه

از دیگر مناطقی که طرح نهضت ملی مسکن در آن در حال اجراست شهرستان خرامه است؛ شهرستانی که با مساحت حدود ۲۶۴٫۱ کیلومتر مربع در ۷۵ کیلومتری شرق شیراز واقع شده و دارای آب و هوایی معتدل و کوهستانی است.

در روزهای اخیر هم نشستی جهت بررسی مسائل و مشکلات طرح نهضت ملی مسکن در محل فرمانداری این شهرستان برگزار شد؛ نشستی که در آن رییس راه و شهرسازی شهرستان خرامه، شهردار، اعضای شورای اسلامی شهر، مدیران و کارشناسان بنیاد مسکن حضور داشتند.

فرماندار شهرستان خرامه در این نشست بر لزوم شتاب بخشی به این طرح‌ها تأکید کرد و گفت: این اقدامات زمینه‌ساز تأمین مسکن اقشار نیازمند است.

کرم الله رنجبر طرح نهضت ملی مسکن را پیشران جهش تولید با مشارکت مردم دانست و افزود: باید از همه ظرفیت‌های نهضت ملی مسکن بهره‌گیری بهینه شود.

او معتقد است طرح نهضت ملی مسکن یکی از طرح‌هایی است که تولید در آن با مشارکت مردم صورت می‌گیرد و می‌توان این طرح را نمونه‌ای بارز بر شعار سال ۱۴۰۳ که توسط رهبر معظم انقلاب نامگذاری شده دانست چراکه نقطه آغاز و پیشرفت این طرح، حضور و مشارکت مردم در پیشرفت طرح‌هاست.

در این نشست سرپرست بنیاد مسکن شهرستان خرامه در خصوص آمار پیشرفت فیزیکی واحدها در حال اجرا، مسائل و مشکلات طرح نهضت ملی توضیحاتی ارائه داد.

تعیین وضعیت سند زمین‌های تملکی بنیاد مسکن شهرستان اوز

شهرستان اوز نیز که در ۳۴۰ کیلومتری جنوب شرقی شیراز در دشتی میان دو رشته کوه از دنبالهٔ کوه‌های زاگرس جنوبی واقع شده در چند سال گذشته کانون توجه متولیان بنیاد مسکن بوده و اخیراً هم نشست بررسی تثبیت و صدور سند زمین‌های تملکی بنیاد مسکن در محل منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان اوز با حضور مدیران و کارشناسان این مجموعه برگزار شده است.

در این نشست که کارشناسان منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان اوز هم حضور داشتند، مدیر بنیاد مسکن شهرستان اوز برخی از الزامات و ضرورت تثبیت و صدور سند زمین‌های تملکی بنیاد مسکن را تشریح کرد و گفت: تثبیت اراضی موجب کاهش اختلافات ملکی می‌شود و معارضین می‌دانند که با تثبیت اراضی زمینه برای سودجویی و دست‌اندازی به اراضی منابع ملی از بین می‌رود.

امین کوهپیما اجرای تثبیت اراضی و صدور اسناد مالکیت به ویژه در حریم روستاها را ضروری دانست و ادامه داد: با مشخص شدن حریم روستاها در طرح‌های هادی و تثبیت مالکیت بنیاد مسکن زمینه واگذاری قانونی اراضی به زوج‌های جوان بیشتر فراهم می‌شود.

در این نشست کارشناسان منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان اوز نیز به بیان دیدگاه‌های فنی و کارشناسی و لزوم تثبیت مالکیت اراضی پرداختند.

برخی متولیان بنیاد مسکن معتقدند طرح نهضت ملی مسکن به عنوان طرح‌ حمایتی و مردمی دولت سیزدهم در تأمین مسکن مورد نیاز جوانان و خانواده‌های بدون ‌مسکن با پیشرفت فیزیکی مطلوبی در حال اجراست و افزون بر ایجاد بارقه امید در بین شهروندان به ویژه جوانان، تأثیرات زیادی نیز بر جهش تولید گذاشته است.

اگرچه طرح نهضت ملی مسکن در استان فارس پیشرفت‌های قابل توجهی داشته اما هنوز هم با اهداف اولیه فاصله دارد؛ هنوز هم مردم زیادی در گوشه گوشه استان هستند که از نداشتن مسکن در رنجند.

کاهش توان مالی، کافی نبودن تسهیلات خرید مسکن و بالا بودن رقم اقساط تسهیلات از عواملی است که باعث رکود بازار مسکن و کاهی قدرت خرید مردم در این بخش شده؛ همچنین متقاضیان مسکن ملی در شرایط فعلی از زمان ثبت نام تا تحویل واحد مسکونی باید هم آورده اولیه مورد نیاز اجرای طرح و بعضا اقساط و هم هزینه‌های اجاره‌نشینی را پرداخت کنند؛ در نتیجه آنها در این دوران متحمل هزینه‌های سنگین جهت حفظ شرایط زندگی و تهیه مسکن می‌شوند.

لذا در اجرای طرح نهضت ملی مسکن آنچه بیش از هر چیز دیگر حائز اهمیت است تسهیل‌گری و نتیجه‌بخش بودن آن در زندگی مردم استان فارس در مناطق مختلف است؛ اینکه این طرح تا چه اندازه توانسته پاسخگوی اهالی این استان در تأمین مسکن مورد نیازشان باشد موضوعی است که بررسی آن می‌بایست در اولویت کارشناسان و مدیران مربوطه قرار بگیرد، لذا نیاز است مطالعات و تحقیقات میدانی و پژوهشی در این عرصه به صورت مستمر انجام و طرح نهضت ملی با اعطای تسهیلات بهتری به متقاضیان دنبال شود.