به گزارش روز دوشنبه ایرنا به نقل از دانشگاه تبریز، این طرح که با حمایت مالی صندوق نوآوری و شکوفایی ایران و یک شرکت دانشبنیان تبریزی به انجام رسیده است، از جمله طرحهای علمی قابل توجه در حوزه فیزیک است که ضمن بهرهمندی از دانش و توان علمی داخلی، نتایج ارزشمندی را به همراه داشته است.
استاد دانشکده فیزیک دانشگاه تبریز و پژوهشگر طرح فوق، با اشاره به اینکه طراحی و ساخت سلول های خورشیدی نیمه شفاف با همکاری گروه پژوهشی آزمایشگاه ادوات اپتوالکترونیک پژوهشکده فیزیک کاربردی و ستارهشناسی اجرا شده است، اظهار کرد: این سلول های خورشیدی با شفافیت ۳۰ تا ۷۰ درصد و بازده تبدیل توان تا ۴ درصد کارآیی دارد.
دکتر اصغر عسگری گفت: بهرهبرداری از این فناوری میتواند آیندهای روشن برای استفاده از انرژی خورشیدی و کاهش آلایندههای محیطی فراهم کند و کمک شایانی به پایداری زیست محیطی و تامین انرژی در فضاهای شهری و روستایی نماید.
وی ادامه داد: این فناوری پیشرفته علاوه بر دارا بودن توانایی جذب نور خورشید برای تولید انرژی الکتریکی، قابلیت عبور نور مرئی را نیز دارد که امکان استفاده از آنها در فضاهای مختلف از جمله پنجرهها، نماهای شیشهای ساختمانها، خودروها و حتی گلخانهها را فراهم میآورد.
عسگری یادآور شد: این پروژه علمی تاکنون خروجیهایی در قالب ۲ پایاننامه کارشناسی ارشد، ۲ رساله دکتری و یک طرح پسا دکتری داشته و یافتههای حاصل از آن در مجلات معتبر بینالمللی همچون Solar Energy and Solar Materials منتشر شده است.
به گفته وی سلولهای خورشیدی ساخته شده در تبریز به دلیل داشتن شفافیت بالا و تولید در رنگهای مختلف میتوانند در طراحی های مختلف به کار رفته و به جذابیت بصری سازهها نیز بیفزایند.
عسگری افزایش کارایی، کاهش هزینهها و دسترسی آسان را از مهمترین چالشهای انرژی خورشیدی در جهان امروز برشمرد و افزود: استفاده از سلولهای خورشیدی نیمه شفاف در حالی راهکاری نوین برای پاسخ به این نیازها ارائه میدهد که این سلولها علاوه بر تامین انرژی پاک، به دلیل امکان عبور نور مرئی میتوانند به طور همزمان روشنایی محیط را تامین و انرژی الکتریکی تولید کنند.
وی اظهار کرد: این ویژگی به ویژه برای نماهای شیشه ای و پنجرههای ساختمانها و برجها مسکونی و اداری که مساحت زیادی دارند، بسیار مناسب است.