بجنورد- ایرنا- وقتی اولین ورق باز می‌شود نوری از جهان دانایی بر می‌تابد و دنیای کودکانی در دوردست ترین مناطق خراسان شمالی را روشن می کند و کلماتی که بوی سکوت می دادند مسیر زندگی آنها را هموار می کند.

به گزارش خبرنگار ایرنا، کودکان و نوجوانان در روستای «تنگه ترکمن» در راز و جرگلان دور درخت بزرگی جمع شده اند و به انتهای جاده چشم می‌دوزند، امروز با بقیه روزها فرق می‌کند، قرار است یار مهربان از شهر میهمان‌شان باشد؛ میهمانی با کوله‌بار کتاب و انواع بازی ها.

با صدای خوشحالی یکی از بچه‌ها همه به سوی جاده می‌دوند و برای وانت سفید رنگی که با سرعت جاده را بالا می‌آید، دست تکان می‌دهند.

بچه‌ها با خوشحالی فریاد می‌زنند؛ آقای مهربان آمد و همه با هم به استقبالش می‌روند.

کتابخانه سیار هر روز هفته میهمان یکی از روستاهای استان می‌شود و امروز نوبت روستای تنگه ترکمن در شهرستان راز و جرگلان است.

کتابخانه های سایر علاوه بر ارایه خدمت امانت کتاب برنامه های فرهنگی و هنری نیز برای کودکان و نوجوانان در مناطق روستایی و عشایری دارند که این مراکز به مناسبت های مختلف نیز برنامه های متنوعی دارند.

مراکز سیار روستایی و شهری در هفته ملی کودک امسال با حضور در دل روستاها با اجرای برنامه های مختلف؛ شادی، امید و لبخند را برای کودکان به ارمغان آوردند.

کتابخانه های سیار روستایی با حضور در روستاهای مختلف استان با شکل گیری ایستگاه های بازی و سرگرمی، نمایش فیلم کارگاه های اوریگامی، قصه گویی و کارگاه های نقاشی شادمانی را به کودکان هدیه دادند.

کتابخانه سیار روستای راز کودکان تنگه ترکمن راز و جرگلان با شعرخوانی و قصه گویی برای دختران را به دنیای خیال برد.

کتابخانه سیار روستایی اسفراین نیز با حضور در روستای «قاسم آباد» این شهرستان با آموزش اوریگامی و اجرای قصه در میان دانش آموزان روستای «فرتان»، خلاقیت را در کودکان شکوفا کرد.

کتابخانه سیار شهری شیروان نیز با همکاری نیروهای مردمی در روستای «سه یک آب» و حضور در میان کودکان، آن ها را به دنیای پر رمز و راز قصه برد و با خواندن کتاب آن ها را با کتاب های خوب آشنا کرد.

کتابخانه سیار روستایی ۲ بجنورد نیز در روستای «شیخ» حضور پیدا کرد و با برپایی جشن، بازی و قصه گویی توسط کودکان و نوجوانان، شور و نشاط برای کودکان به ارمغان آورد.

در خصوص وضعیت کتابخانه های سیار در حاشیه شهرها، روستاها و مناطق عشایری این استان با «فرهاد آقا بیگی» مدیرکل کانون پرورش فکری، کودکان و نوجوانان خراسان شمالی به گفت و گویی نشستیم.

ایرنا: تعداد کتابخانه های سیار شهری و روستایی را ذکر کنید؟

آقا بیگی: ۱۰ کتابخانه سیار در استان خراسان شمالی چراغ دانش را برای ۶ هزار کودک و نوجوان روستایی در استان روشن کرده‌اند و این اعضا ضمن امانت گرفتن کتاب از برنامه‌های فرهنگی این مراکز نیز بهره‌مند می‌شوند.

از مجموع ۱۰ کتابخانه سیار در استان خراسان شمالی ۲ کتابخانه برای حاشیه شهر و مناطق پر جمعیتی که فاقد مرکز است و هشت کتابخانه سیار نیز در روستاهای و مناطق عشایری خدمت ارایه می دهد.

۲۲ مرکز ثابت و سایر در استان وجود دارد که از این تعداد ۱۰ مرکز سیار و ۱۲ مرکز ثابت هستند و حدود ۱۲ هزار و ۵۰۰ کودک و نوجوان عضو و از خدمات مراکز بهره مند می شوند.

ایرنا : هر کتابخانه سیار چه تعداد عضو دارد؟

آقا بیگی: هر مرکز سیار حدود ۶۰۰ عضو دارد که مربیان علاوه بر امانت کتاب باید سایر خدمات فرهنگی را نیز به این اعضا ارایه دهند.

نوجوان محوری از سیاست های امسال کانون محسوب می شود و مراکز در قالب فعالیت های فرهنگی، هنری و ادبی این اولویت را پررنگ می کنند.

مراکز سیار باید به سمت جذب اعضای بیشتر حرکت کنند که در این امر مربیان باید ایده های نو را از یاد نبرند و در فعالیت ها باید کمیت و کیفیت در کنار هم قرار گیرد و کتابخانه های سیار تاثیرگذار عمل کنند و فعالیت های خودجوش و خلاقانه را سرلوحه برنامه های خود قرار داده و جریان ساز باشند.

ایرنا: سایر خدمات مراکز سیار کتابخوانی را تشریح کنید؟

آقا بیگی: قصه گویی یکی از موارد مهم است که در برنامه جریان سازی فرهنگی قرار دارد و توجه ویژه به این مقوله را نیز در روستاها به شکل جدی‌تر خواستار شد.

جشنواره بازی در روستاها از دیگر برنامه های مهم و اولویت دار مراکز ثابت و سیار داستان است گه گرچه در مراکز ثابت مسیر رو به رشدی داریم اما توجه به فضاسازی مراکز، این برنامه بسیار مهم است.

به مناسبت های مختلف انواع برنامه های فرهنگی و هنری را به روستاها می بریم تا کودکان و نوجوانان این مناطق نیز طعم لذت و شادی را بچشند و در همین رابطه با فعالیت های کانون نیز آشنا شوند و مهم ترین برنامه که امانت کتاب و آشنایی آنان با فرهنگ کتاب و کتابخوانی نیز است انجام می شود و در این میان با سایر فعالیت ها نیز آشنا خواهند شد.

ایرنا: چه تعداد کتابخانه سیار برای استان مورد نیاز است؟

ایرنا: استان خراسان شمالی بیش از ۸۰۰ روستا و آبادی دارد که از مجموع این تعداد روستا که بیشتر هم پراکنده هستند ۴۵۰ روستا از جمعیت بالایی برخوردار و نیازمند توجه بیشتر برای ساخت کتابخانه است.

علاوه بر مناطق روستایی، حاشیه شهرها و نقاط پر جمعیت بیش از ۳۰ هزار نفر از جمعیت این استان نیز در مناطق عشایری سکونت دارند که نیاز به کتابخانه دارند.

روستاهای با جمعیت کم باید با روستاهای بزرگتر تجمیع شوند تا ارایه خدمت از سوی کانون به این مراکز کم جمعیت تسهیل شود.

هر کتابخانه سیار به طور متوسط به گروه هدف ۱۲ تا ۱۶ روستا را خدمات می دهد و اگر ۲۵ باب کتابخانه سیار جدید در این استان وجود داشته باشد به راحتی تمام گروه هدف را پوشش خواهد داد.

با احتساب تجهیز مراکز به کتاب و سایر اقلام فرهنگی و هنری مورد نیاز هر مرکز بین ۱۵ تا ۱۷ میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد که در این رابطه نیازمند اعتبارات دولتی، حمایت سازمان ها و ارگان ها و همچنین مردم نوعدوست و خیر هستیم.

به گزارش ایرنا، سرانه زیر بنای کتابخانه های عمومی خراسان شمالی ۲ متر و ۹۳ سانتی متر و بیش از میانگین کشوری است که در این شاخص سرانه زیر بنای کتابخانه های عمومی به ازای هر ۱۰۰ نفر جمعیت محاسبه می شود، این میانگین در کشور یک متر و ۸۶ سانتی متر است.

سرانه تعداد کتابخانه های کشور نیز به ازای هر ۲۵ نفر سنجیده می شود که میانگین این سرانه در کشور ۱.۸۶ و استان ۲.۲۰ کتابخانه است.

نرخ عضویت به ازای هر ۱۰۰ نفر از جمعیت محاسبه می شود که براساس آمارها در شاخص عضویت جزو استان های برتر کشور هستیم و این استان هم‌اکنون جایگاه نخست سرانه فضای کتابخوانی را به نسبت جمعیت در کشور داراست.

۲۳ تا ۳۰ آبان ماه جاری هفته کتاب است.

خراسان شمالی یک میلیون نفر جمعیت دارد که ۴۴ درصد آن در روستاها سکونت دارند.