شهرکرد- ایرنا- رییس سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری با گرامی‌داشت روز جهانی خاک گفت: آلودگی و تخریب ۲ چالش بزرگ در بخش خاک استان است که مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع‌طبیعی استان برای فرسایش و رسوب در خاک این استان اقدامات مطالعاتی مطلوبی انجام داده است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، حسین برزگر روز یکشنبه در هفتمین همایش روز جهانی خاک در چهارمحال و بختیاری با اشاره به تهیه اطلس پهنه‌های سیل و رسوب استان افزود: در این راستا باید اقدامات اجرایی متناسب با اطلس هرچه سریع‌تر عملیاتی شود.

برزگر یکی از کاربری‌های خاک را در حوزه سکونت اعلام و تصریح کرد: در سه دهه گذشته بیش از ۱۵ هزار هکتار به زمین‌‎های واقع در محدوده‌های شهری و حدود ۶۰ هزار هکتار به حریم شهرها افزوده شده است.

وی یادآور شد: در شهرکرد بیش از ۲۲ هزار هکتار برای حریم این شهر در نظر گرفته شده و این در حالی است که در گذشته دشت بزرگ شهرکرد فعال‌ترین دشت حوزه کشاورزی چهارمحال و بختیاری بود.

رییس سازمان جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری وسعت زمین‌های کشاورزی استان را ۲۵۰ هزار هکتار دانست و اظهار داشت: از این سطح فقط ۹ درصد درجه یک و ۲ است.

وی موضوع آلودگی و پسماند در حوزه خاک را بسیار مهم دانست و گفت: بی‌توجهی به دفع پسماند کشاورزی باعث چالش‌های جدی خواهد شد و همچنین توسعه کشاورزی صنعتی باعث رشد تولید ضایعات و پسماند می‌شود.

برزگر به وجود سالانه ۲۰۰ هزار تن سرشاخه باغی در چهارمحال و بختیاری اشاره و تاکید کرد: باید از این سرشاخه‌ها برای تولید کمپوست استفاده کرد تا سوزانده نشود.

وی با اشاره به وجود بیش از یک میلیون تن پسماند و ضایعات دامی در چهارمحال و بختیاری افزود: سرمایه‌گذاری برای دفع پسماند و بازیافت در حوزه کشاورزی در دستور کار سازمان جهاد کشاورزی استان قرار گرفته است.

رییس سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری تصریح کرد: تشکیل هر سانتی‎‌متر خاک ۳۰۰ تا ۵۰۰ سال زمان نیاز دارد و این زمان برای تشکیل یک سانتی‌متر خاک زراعی ۱۰ هزار تا ۲۰ هزار سال است.

برزگر رویکرد روز جهانی خاک را پایش، سنجش و مدیریت خاک دانست و یادآور شد: پیش از انجام هر کاری مطالعات دقیق در این حوزه انجام شود.

دبیر علمی هفتمین همایش روز جهانی خاک نیز گفت: برجسته کردن اهمیت خاک، بررسی چالش‌های فزاینده در مدیریت خاک، شناخت خاک به‌‍عنوان دنیایی از مواد معدنی و آلی باید مورد توجه قرار گیرد.

علی مرشدی تاکید کرد: افزایش آگاهی در خصوص اهمیت و حفظ اکوسیستم باید به‌طور خاص در دستور کار مسوولان مرتبط باشد.

وی افزود: تغییر نگرش یکی از اهداف عمده خاک به‌عنوان یک منبع تغذیه ارزشمند و جزو کلیدی کشاورزی، تولید غذا، اکوسیستم و منبع تجزیه‌کننده است.

مرشدی شناسایی عوامل تهدیدکننده خاک را ضروری اعلام و تصریح کرد: نگاهی به برگزاری همایش‌های خاک در ایران نشان‌دهنده اهمیت خاک و تعریف خطرات این حوزه است تا بتوان راهکاری مقابله با این خطرها را ارائه داد.

به گزارش ایرنا، خاک یکی از منابع‌طبیعی حیاتی است که نقش اساسی در تأمین غذای بشر، حفظ آب و هوا و تأمین زیستگاه‌های طبیعی ایفا می‌کند.

شعار روز جهانی خاک در سال‌جاری «مراقبت از خاک، سنجش، پایش، مدیریت» اعلام شده است.

چهارمحال و بختیاری ۱۲ شهرستان با بیش از یک میلیون نفر جمعیت دارد.