ساری- ایرنا- افزایش بارندگی و آبگیری آب‌بندان ها و تالاب های مازندران فضایی مناسب برای زمستان گذرانی پرندگان مهاجر ایجاد کرده است و بنا به اظهارنظر کارشناسان، تعداد پرندگان بیشتری امسال به این استان آمدند.

به گزارش ایرنا، هرساله از اواسط شهریور تا اواسط زمستان تالاب و آب‌بندان های مازندران میزبان گونه‌های مختلف پرندگان‌ از نقاط سردسیر کشورهای حاشیه دریای خزر است که به امید یافتن مکان گرم و غذا به این مقصد عزم سفر می کنند.

بنا برآمار اداره حیات وحش محیط زیست مازندران بیشتر از ۷۰ گونه از پرندگان مهاجر بومی و غیر بومی به تالاب ها و آبگیرهای این استان کوچ زمستانی دارند.

غازها، ‌فلامینگوها، آب‌چلیک‌ها، باکلان‌ها و حواصیل‌ها از جمله پرندگان مهاجری هستند که برای در امان ماندن از گزند سرمای فصول سردسال به تالاب ها و آب بندان های مازندران می آیند و چند ماه را در این خطه از شمال کشور سپری می کنند.

میل و گرایش این پرندگان برای آمدن به استان تحت الشعاع شرایط فضای منطقه ای دارد که قرار است در آن فرود بیایند از جمله مهمترین آنها میزان آبگیری تالاب ها و آبگیرهایی همچون ساهون، لپو و پلنگان، ولشت، استخرپشت، گل‌پل، خضر نبی، شورمست، دریوک، سراندون و بالندون، گز و کندوچال است.

چرا که آبگیری مناسب و خوب آب بندان ها و آبگیرها باعث فراهم شدن محیط مناسب رشد و نمو مساعد گونه های جانوری و حشرات و گونه های گیاهی می شود که به عنوان بسته تغذیه ای پرندگان زمستان گذران به شمار می روند.

مازندران علاوه برتالاب بین المللی میانکاله و ۲ تالاب فریدونکنار و کیاسر، ۹۱۵ قطعه آب بندان به مساحت حدود ۱۸ هزار هکتار دارد و مناسب ترین زیستگاه برای پرندگان مهاجر محسوب می شوند. بیشتر پرندگان مهاجر برای زمستان گذرانی روزهای سردسال را در تالاب میانکاله بهشهر سپری می کنند.

میانگین بارش باران در هفت ماه نخست سال ۱۴۰۳ در مازندران ٤٢٢ میلیمتر بوده که نسبت به مدت مشابه دوره آماری بلندمدت که ٣٣٤ میلی متر، بوده حدود ۲۱ درصد و نسبت به مدت مشابه سال قبل که ۳۷۰ میلی متر بوده حدود ۱۲ درصد افزایش داشته است.

طبق گزارش مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی کشور، میانگین دمای هوا در هفت ماهه نخست سال ۱۴۰۳ در مازندران ۱۷.۶ درجه سلسیوس بوده که نسبت به مدت مشابه دوره آماری بلندمدت که ۱۶.۲ درجه سلسیوس بوده، ۱.۴ درجه سلسیوس افزایش و نسبت به مدت مشابه سال قبل که ۱۷.۸ درجه سلسیونی بوده ۰.۲ درجه سلسیوس کاهش داشته است.

معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه‌ای مازندران گفت: بارندگی‌های آبان ذخیره آب در آب‌بندان‌های مازندران را با افزایش ۱۴ میلیون متر مکعبی به ۱۶۹ میلیون متر مکعب رساند که معادل ۴۲ درصد کل ظرفیت آبگیری این سازه‌ها در استان است.

سید محمد موسوی روز دوشنبه با اشاره به ظرفیت ۴۰۵ میلیون متر مکعبی آب‌بندان‌های مازندران اظهار کرد: پایان مهر امسال حجم آب موجود در ۸۷۸ قطعه آب‌بندان فعال مازندران ۱۵۵ میلیون متر مکعب بود که این رقم در حال حاضر با افزایش ۹ درصدی به ۱۶۹ میلیون متر مکعب رسیده است.

وی با بیان این‌که بارش‌های پاییزی نقش مهمی در ذخیره آب مورد نیاز کشاورزی مازندران در آب‌بندان‌ها دارند، افزود: در حال حاضر مجموع آب ذخیره شده در آب‌بندان‌های مازندران نسبت به تاریخ مشابه پارسال ۴۷ درصد بیشتر شده است.

معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه‌ای مازندران تصریح کرد: علاوه بر اثرگذاری مستقیم بارندگی روی ذخیر آب آب‌بندان‌ها، در برخی نقاط استان به واسطه تاسیسات و زیرساخت‌های شبکه‌های آبیاری و زهکشی نیز بخشی از آب رودخانه‌ها به سمت آب‌بندان‌ها هدایت می‌شود تا ذخیره آب‌بندان‌ها افزایش یابد.

موسوی افزود: با توجه به این‌که شهرستان بابل با ۲۰۷ قطعه آب‌بندان به مساحت مجموع سه هزار و ۶۲۷ هکتار بیشترین تعداد و مساحت آب‌بندان‌های استان را دارد، در حال حاضر بیشترین آب ذخیره شده آب‌بندان‌ها با حدود ۴۷.۷ میلیون متر مکعب در آب‌بندان‌های این شهرستان قرار دارد و کمترین میزان ذخیره شده نیز با حدود ۰.۱۱ میلیون مترمکعب مربوط به شهرستان تنکابن است که چهار آب‌بندان به مساحت مجموع ۱۵ هکتار دارد.

رییس اداره حیات وحش مازندران روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا پرآبی نقاط استقرار پرندگان مهاجر از جمله آب بندان ها را در فرود بیشتر این پرندگان تاثیرگذار دانست و گفت: بارش های فراوان باران امسال باعث آبگیری مناسب این نقاط شده است.

کوروس ربیعی افزود: این امر باعث شده پرندگان زمستان گذر بیشتری به مازندران بیایند و در آب بندان ها و تالاب ها فرود آمدند.

وی ادامه داد : هر چند آمار دقیقی از تعداد پرندگان زمستان گذر در مازندران وجود ندارد ولی مشاهدات عینی محیط بانان بیانگر افزایش این پرندگان است.

رییس اداره حیات وحش مازندران اظهارداشت : به طوریکه تعداد مرغابی های بیشتری به این استان پرواز کردند و همچنان دسته دسته پرندگان زمستان گذر در حال فرود در مازندران هستند.

وی گفت : پایان زمان جابجایی پرندگان زمستان گذر و حضور آنها در مازندران دی ماه است که آنزمان سرشماری پرندگان انجام خواهد شد.