به گزارش ایرنا، تالاب میانکاله به علت پسروی آب خزر در ماه های اخیر حال و روز خوشی نداشت به طوریکه طی سالها کم بارشی منجر به آن شد ۳۲ هزار هکتار از سطح تالاب میانکاله کاهش پیدا کرد و از ۵۲ هزار هکتار گذشته به ۲۲ هزار هکتار برسد.
در دنیا ۴۲ نوع تالاب وجود دارد که از این تعداد ایران دارای ۴۱ نوع آن است و تالاب های ساحلی همانند میانکاله از جمله آن است و تالابهای داخلی همانند ارومیه نوع دیگری از آنها محسوب می شود، در جهان یک نوع تالاب خاص هم وجود دارد که بینظیر است و آن هم آببندانهای استان مازندران هستند که به دلیل اینکه کنوانسیون رامسر در مازندران ثبت شد این نوع تالاب نیز وارد لیست جهانی شده است و از جمله ۴۲ نوع تالاب ثبت شده جهانی هستند.
بارندگی ها در مازندران برای تمامی این آب بندانها به خصوص میانکاله که شرایط حادتری دارد مفید است و این بارشها تراز آب تالاب را افزایش میدهند.
بر اساس بررسی هایی که چهره های علمی انجام داده اند وسعت میانکاله در حوزه مازندران در سال ۱۳۷۳ به میزان ۵۵ هزار هکتار بود و براساس آخرین برآوردهایی که در کارگروه احیای میانکاله انجام شد این وسعت به ۲۲ هزار هکتار یعنی کمتر از نصف کاهش یافته که این امر تاثیرات فراوانی در کاهش حضور پرندگان مهاجر در مازندران داشته است.
آمار مرکز ملی مطالعات و تحقیقات دریای خزر هم از کاهش ۲ متری سطح آب این دریا از سال ۱۳۷۵ تاکنون خبر می دهد و در سال های گذشته سطح آب این دریا ۲۶ سانتیمتر کاهش یافته است.
صاحبنظران دانشگاهی بر این باورند که تغییرات اقلیمی و گرمایش زمین که یک مسئله جهانی است و از طرفی دیگر کاهش پوشش جنگلی و مراتع در مازندران که سبب نفوذ کمتر بارش ها در زمین شده به همراه تغییر کاربری و گسترش ویلا سازی و توسعه شهری سبب شد که بارش های در استان سیل آسا و خسارت آفرین باشد.
کارشناسان می گویند با توجه به گرم شدن زمین، گاز گلخانه ای سبب می شود نور خورشید در اتمسفر زمین حبس شود و این موضوع زمینه گرمایش زمین و بی نظمی را فراهم می کند که این بی نظمی و تغییر اقلیم رو به افزایش است و بنابراین بارش های سیل آسا در مازندران با توجه به تغییر کاربری های زیاد در استان بیشتر از این میزان هم خواهد شد.
بر اساس مطالعه صورت گرفته در سال ٢٠١٧ مشخص شد که آب خزر تا سال ٢٠۵٠ پسروی خواهد داشت و این پسروی بنا به گفته کارشناسان به علت تغییرات اقلیمی است که احتمال افزایش هم دارد در حالی که حدود ۵۰ درصد پسروی دریایی خزر به سرعت تبخیر آب در آن بر می گردد و در صورتی این روند با این سرعت ادامه یابد ٢٠ تا ٢۵ درصد مساحت خزر در بخش شمالی که سواحل روسیه را شامل می شود، کاهش خواهد داشت.
نتایج این مطالعات همچنین نشان داده تنها در سال های ۱۳۹۳ تا ۱۴۰۰ سطح آب دریای خزر با کاهش حدود ۵۰ سانتیمتری مواجه بوده که این رخداد به عقب نشینی دریا از ۱۰ متر تا ۱۰۰ متر در سواحل مختلف منجر شده است.
مدیر کل حفاظت محیط زیست مازندران با اشاره به اینکه بیش از ۵۰ درصد تالاب میانکاله و خلیج گرگان آبگیری شده است، افزود: همچنین ۲۵ درصد دیگر مساحت آن مرطوب است.
عطالله کاویان با اشاره به اینکه در استان مازندران دادههای خوبی درباره وضعیت کیفیت هوا را برداشت و استخراج میکنیم، ادامه داد: پدیده ریزگرد چندسالی در کشور ما به صورت جدی در کشور و مازندران وجود دارد.
وی گفت: امسال ۲ مرحله شاهد هجوم ریزگرد در استان بودیم که طبق مطالعات، کشورهای اطراف و همسایه از جمله ترکمنستان منشأ و کانون ریزگرد به شمار میروند.
مدیر کل حفاظت محیط زیست مازندران ادامه داد: رصد دادههای ماهوارهای نشان داده که صحرای قره قوم کانون ریزگردها محسوب میشود و پدیده ریزگرد را وقتی داریم که شاهد خشکی سطح خاک باشم و رطوبت تالاب میانکاله و خلیج گرگان مانع از بروز ریزگرد است.
وی افزود: اگر میانکاله و خلیج گرگان آسیب ببیند میتواند به عنوان یکی از کانونهای فرهنگی انتشار ریزگرد باشد و در حال حاضر نگرانی بابت انتشار ریزگرد در میانکاله نداریم و منشأ بسیاری از ریزگردها در استان خارجی است.
معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای مازندران گفت: بارندگیهای آبان ذخیره آب در آببندانهای مازندران را با افزایش ۱۴ میلیون متر مکعبی به ۱۶۹ میلیون متر مکعب رساند که معادل ۴۲ درصد کل ظرفیت آبگیری این سازهها در استان است.
سید محمد موسوی روز دوشنبه با اشاره به ظرفیت ۴۰۵ میلیون متر مکعبی آببندانهای مازندران اظهار کرد: پایان مهر امسال حجم آب موجود در ۸۷۸ قطعه آببندان فعال مازندران ۱۵۵ میلیون متر مکعب بود که این رقم در حال حاضر با افزایش ۹ درصدی به ۱۶۹ میلیون متر مکعب رسیده است.
وی با بیان اینکه بارشهای پاییزی نقش مهمی در ذخیره آب مورد نیاز کشاورزی مازندران در آببندانها دارند، افزود: در حال حاضر مجموع آب ذخیره شده در آببندانهای مازندران نسبت به تاریخ مشابه پارسال ۴۷ درصد بیشتر شده است.
معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای مازندران تصریح کرد: علاوه بر اثرگذاری مستقیم بارندگی روی ذخیر آب آببندانها، در برخی نقاط استان به واسطه تاسیسات و زیرساختهای شبکههای آبیاری و زهکشی نیز بخشی از آب رودخانهها به سمت آببندانها هدایت میشود تا ذخیره آببندانها افزایش یابد.
موسوی افزود: با توجه به اینکه شهرستان بابل با ۲۰۷ قطعه آببندان به مساحت مجموع سه هزار و ۶۲۷ هکتار بیشترین تعداد و مساحت آببندانهای استان را دارد، در حال حاضر بیشترین آب ذخیره شده آببندانها با حدود ۴۷.۷ میلیون متر مکعب در آببندانهای این شهرستان قرار دارد و کمترین میزان ذخیره شده نیز با حدود ۰.۱۱ میلیون مترمکعب مربوط به شهرستان تنکابن است که چهار آببندان به مساحت مجموع ۱۵ هکتار دارد.
نظر شما