به گزارش ایرنا، گرایش مدیریت پارک های جنگلی مازندران به ایجاد فضایی برای نگهداری حیوانات به ویژه حیوانات گیاهخوار به نوعی بازی ۲ سر بُرد به شمار می رود. از سویی این اقدام منجر به ایجاد فضایی برای افزایش تفریح، تفرج و شادابی گردشگرانی که به این مناطق جنگلی می آیند، میشود و از سوی دیگر از فضای امن و راحت برای پرورش جانوران است؛ موضوعی که همواره جزو خواسته ها و مطالبات دوستداران و کارشناسان حیات وحش است.
در تازه ترین اقدام مدیریت پارک های جنگلی و شهرداری قائمشهر به عنوان مدیر و متولی پارک جنگلی تلار اقدام به آوردن ۲ گوزن زرد اروپایی کردند که علاوه بر جاذبه های تفریحی همچون جاده سلامت، آلاچیق، کمپ های سلامت و فضای شادی انگیز در جنگل تلار، وجود این گوزن های باعث جذابیت بیشتر این فضا شده است.
پارک جنگلی فضایی است که در آن طبیعت بکر جنگل با امکانات و تسهیلات رفاهی برای استفاده عموم ترکیب شده است. این فضاها اغلب در حاشیه شهرها یا در مناطق جنگلی واقع شدهاند و به عنوان مناطق تفریحی و گردشگری مورد استفاده قرار میگیرند.
ترکیبی از طبیعت و امکانات از ویژگیهای اصلی پارک جنگلی است و در این نوع پارکها مردم هم میتوانند از زیباییهای طبیعت مانند درختان بلند، رودخانهها و حیات وحش لذت ببرند و هم از امکاناتی مانند آلاچیق، مسیرهای پیادهروی، سرویس بهداشتی و پارکینگ استفاده کنند.
یکی از اهداف اصلی ایجاد پارکهای جنگلی، حفظ و نگهداری از منابع طبیعی و محیط زیست است و به همین دلیل، در این فضاها تلاش میشود تا کمترین آسیب به طبیعت وارد شود در کنار آن در بسیاری از پارکهای جنگلی، برنامههای آموزشی برای آشنایی مردم با اهمیت حفظ محیط زیست و تنوع زیستی برگزار میکنند.
انواع مختلف پارک های جنگلی شامل پارکهای جنگلی طبیعی که این پارکها در مناطق جنگلی بکر ایجاد شدهاند و طبیعت در آنها دست نخورده باقی مانده است. پارکهای جنگلی دستکاشت که این نوع پارکها در مناطقی که پوشش گیاهی طبیعی کمتری دارند، ایجاد شدهاند و درختان و گیاهان آن به صورت مصنوعی کاشته شدهاند.
در حوزه اداره کل منابع طبیعی مازندران - ساری تعداد پارک های جنگلی استان حدود ۴۰ پارک است که مدیریت برخی از آنها به بخش های دیگر از جمله شهرداری ها سپرده شده است.
همچنین بنا به اعلام اداره کل حفاظت از محیط زیست مازندران، بیش از ۳۵۵ گونه پرنده، ۱۷ گونه خزنده، ۹ گونه دوزیست، ۲۷ گونه مار، سه گونه لاک پشت، ۶۳ گونه پستاندار و ۷۰ گونه ابزیان آبهای داخلی تنوع جانوری این استان است.
ممنوعیت نداریم
رییس اداره حیات وحش مازندران روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با تایید وجود حیوانات در تعدادی از پارک های جنگلی استان توضیح داد: براساس ضوابط و قوانین کشوری نگهداری حیوانات با اخذ مجوز از سازمان های مربوطه از جمله منابع طبیعی و نظارت در نگهداری حیوانات توسط محیط زیست محدودیت و ممنوعیت ندارد.
کوروس ربیعی افزود: مازندران مملو از گونه های جانوری متعددی است که در جنگل های انبوه هیرکانی در حال زندگی هستند که به دلیل ذات وجودی این حیوانات و گریز از جوامع امسانی برای همگان امکان مشاهده آنها در جنگل ها وجود ندارد.
وی ادامه داد: از سویی دیدن حیوانات در فضای جنگلی یکی از جاذبه های گردشگری و مفرح برای هر بیننده به شمار می رود که می توان از این ظرفیت نیز در رونق بخشیدن به فضاهای جنگلی محصور شده استفاده کرد.
رییس اداره حیات وحش مازندران با اشاره به وجود ظرفیت پارک های جنگلی در استان گفت که در سالهای اخیر با پیگیری های انجام شده از سوی مدیریت تعدادی از پارک های جنگلی و اخذ مجوز این امکان فراهم شد تا جانوران بویژه جانوران گیاهخوار در محیط محدود و حصار شده این پارک ها برای بازدید عموم مستقر و نگهداری شوند.
وی گفت : در مورد اخیر از اخذ مجوزها در این زمینه پاک جنگلی تلار واقع در شهر قائمشهر توانست ۲ قلاده گوزن را به این پارک منتقل کند و با رعایت شرایط و ضوابط زیست محیطی حیوانات را نگهداری می کند.
ربیعی اضافه کرد: البته در نگهداری حیوانات در پارک های جنگلی علاوه بر بی خطر بودن آنها برای جلوگیری از آسیب زدن به انسان ها مواردی نظیر سلامت حیوانات نیز به صورت جدی از سوی کارشناسان پیگیری و رصد می شود چراکه برخی بیماری ها بین انسان و حیوان مشترک است و آلودگی حیوانات موجود در پارک های جنگلی می تواند به سلامت انسان ها نیز آسیب بزند.
وی همچنین گفت: علاوه بر سلامت جسمانی، محیط زیست حیوانات کنترل می شود چرا که ازدیاد جمعیت حیوانات در حصار می تواند موجب جدال و آسیب دیدنشان شود.
ریس اداره حیات وحش مازندران به سابقه این موضوع در محدوده جنگلی بشل واقع در شهرستان سوادکوه شمالی اشاره و تصریح کرد: این مجموعه در ابتدا ۲ قلاده گوزن به منطقه آورد اما بعد از سالها تعداد این گوزن ها به ۵۰ راس افزایش یافت.
وی توضیح داد: البته در این موارد راهکارهای خاص خود وجود دارد و در صورت تمایل استان های دیگر امکان ارسال حیوانات وجود دارد.
ربیعی این اقدام پارک های جنگلی را تداوم همزمان گردشگری و حفاظت از حیات وحش دانست و گفت که با توجه به گردشگرپذیر بودن مازندران مشاهده باغ وحش در جنگل را برای مسافران ایجاد می کند.
بنا به داده های اداره کل محیط زیست مازندران، هفت باغ وحش و باغ پرندگان دولتی و خصوصی در شهرستان های نوشهر، بابلسر، نور، ساری و سوادکوه شمالی وجود دارد.
گردشگری حیات ظرفیتی برای رونق اقتصادی
پژوهشگر حوزه گردشگری، و دبیر و نائب رییس انجمن گردشگری پایدار سبز مازندران روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: گردشگری حیات وحش یک جزء گردشگری در بسیاری از کشورها است که بر پیرامون تعامل و مشاهده زندگی گیاهان و حیوانات محلی در زیستگاه طبیعی آنها متمرکز است.
مهران حسنی افزود: در حالی که این گردشگری میتواند گردشگری رفتار مسالمت آمیز با حیوانات و محیط زیست را دربر گیرد، هم چنین سیاحت برای شکار و فعالیتهای مداخله جویانه مشابه در سطح خشونتآمیز، تحت عنوان گردشگری حیات وحش قرار میگیرد.
وی ادامه داد: گردشگری حیات وحش، در سادهترین شناخت از آن، تعامل با حیوانات وحشی در زیستگاه طبیعی آنها، چه به صورت فعالانه (بهطور مثال شکار-جمعآوری) یا غیرفعال (بهطور مثال مشاهده کردن-عکاسی) است.
این کارشناس حوزه گردشگری افزود: گردشگری حیات وحش، بخش مهمی از صنعت گردشگری در بسیاری از کشورها از جمله تعداد زیادی از کشورهای آفریقایی، آمریکا جنوبی، استرالیا، هند و کانادا است.
وی گفت: این نوع گردشگری در سالهای اخیر، رشد سریع و چشمگیری را در سراسر دنیا تجربه کردهاست و بسییاری از مؤلفهها در ارتباط تنگاتنگ با طبیعت گردی و گردشگری پایدار هستند.
بر اساس گزارش سازمان جهانی گردشگری، با رشد سالانه ای بالغ بر سه درصد، هفت درصد از صنعت گردشگری دنیا مربوط به گردشگری حیات وحش است.
این سازمان هم چنین برآورد میکند که این رشد در مکانهایی مانند سایتهای میراث جهانی یونسکو بسیار بیشتر است. در حال حاضر گردشگری حیات وحش، بهطور مستقیم یا غیر مستقیم برای ۲۲ میلیون نفر در سراسر دنیا شغل ایجاد کردهاست و به میزانی بالغ بر ۱۲۰ میلیارد دلار در تولید ناخالص داخلی جهانی نقش داشتهاست.
نظر شما