کرمان - ایرنا - وقتی وارد سراهای دانشجویی شدیم، شاید دانشجویان تصور می‌کردند یک بازدید رسمی چند دقیقه‌ای به مناسبت روز دانشجو است اما وقتی استاندار کرمان گفت "نیامده‌ایم که بگویید (همه چیز) خوب است" با نماینده عالی دولت بی‌پرده و بی‌تعارف از هر دری سخن گفتند.

یکی از مشکلات و کمبودهای بدیهی در خوابگاه گفت، دیگری از بعضی سخت گیری ها در دانشگاه سخن به میان آورد که سبب ریزش دانشجویان شده، آن یکی از وضع معیشتی و اقتصادی دانشجویان درددل کرد و یک دانشجو نیز خواست به زعم خودش، استاندار غیربومی را محک بزند که به واسطه غیربومی (یزدی) بودن، چقدر بر شرایط استان تسلط دارد؛ بحث به رسالت دانشجویان، آزادی خواهی و کمک به توسعه استان هم انجامید و خروجی آن مفید بود؛ هم برای استاندار که به تصویری از دانشگاه و دانشجویان در استان رسید و هم برخی پیشنهادها و طرح های دانشجویان در مسیر شنیده شدن یا اجرا قرار گرفت.

به گزارش ایرنا، همزمان با ۱۶ آذر هر سال که روز دانشجو نامگذاری شده و یادآور استعمارستیزی، استبدادستیزی و استکبارستیزی دانشجویان ایرانی است، مطالبات دانشجویان نیز بیش از پیش مورد توجه متولیان دانشگاه و مسئولان اجرایی قرار می‌گیرد.

مطالباتی که گسترده وسیعی از مسائل صنفی و رفاهی تا دغدغه‌های تحصیلی و آینده شغلی، آزادی بیان و فضای سیاسی را شامل می‌شود و هرچند نشانه‌هایی از گلایه و اعتراض را در کلام دانشجویان دارد اما در عین حال بیانگر پویایی این قشر نیز است و اینکه نسبت به سرنوشت خود و جامعه بی‌تفاوت نیستند.

توجه دولتمردان و مسئولان ارشد استانی به دانشجویان در روز دانشجو، همچنین حضور مسئولان در دانشگاه‌ها و برگزاری جلسات مختلف به دعوت تشکل‌ها، کانون‌ها و انجمن‌های دانشجویی، این مناسبت را به زمان مناسبی برای واکاوی مسائل دانشگاه، تحلیل نسبت دانشگاه با جامعه و ارتقای وضعیت کمی و کیفی مرکز علمی کشور تبدیل کرده است.

این موارد و بسیاری موضوعات دیگر در دیدار شامگاه جمعه -۱۶ آذر- استاندار کرمان با شماری از دانشجویان در خوابگاه‌های دانشگاه شهید باهنر و دانشگاه علوم پزشکی کرمان مطرح شد و محمدعلی طالبی سکاندار مدیریت استان در دولت وفاق، در فضایی صمیمی و بی‌پرده پای صحبت دانشجویان نشست که روایتی از آن را در ادامه می‌خوانید.

استاندار ابتدا به سرای دانشجویی ۲۲ بهمن دانشگاه علوم پزشکی کرمان در انتهای خیابان شفا رفت و یکی از دانشجویان در آغاز ورود در مورد دیدار دانشجویی با استاندار گفت که برای فردا (شنبه) اطلاع رسانی کرده اند.

طالبی هم گفت: وقت ما این جوری است؛ فردا هم که گذاشتیم نشد. اشاره استاندار به سفر کاری وی بود که برای همراهی معاون پارلمانی رییس جمهور و افتتاح یک بیمارستان در این شهرستان انجام شد.

مدیرکل روابط عمومی استانداری هم بلافاصله توضیح داد که نشست دانشجویی با حضور استاندار به زمان دیگری موکول شده که اعلام می‌شود.

استاندار سپس وارد خوابگاه شد اما روشنایی راهرو کم بود که ابتدا تصور کردیم برای صرفه‌جویی است اما بعد یکی از دانشجویان علت تاریکی را توضیح داد.

طالبی که از ۲۰ آبان ماه امسال سکان مدیریت استان را به د ست گرفته، به همراه سرپرست دانشگاه علوم پزشکی کرمان که او نیز به‌تازگی در این مسئولیت منصوب شده، وارد یکی از اتاق‌ها شد که به گفته یکی از دانشجویان کوچک است اما ۶ نفر در آن زندگی می‌کنند. استاندار در حالی که روی تخت و کنار یکی از دانشجویان دندانپزشکی نشست، وضعیت آنان را جویا شد و پرسید: مشکل خاصی غیر از کمبود جا دارید؟.

دانشجوی کنار استاندار گفت: مشکلات که هست ولی یک مورد بگویم، خوابگاه مشکل تفریحی و ورزشی دارد؛ باشگاه و سالن بدنسازی نداریم که با آمدن مسئول تربیت بدنی دانشگاه به داخل اتاق و دادن توضیحات درباره چرایی این وضعیت همراه شد.

هاشمیان سرپرست علوم پزشکی (ایستاده در سمت راست)، طالبی استاندار (وسط) و یکی از دانشجویان

علت اصلی همان مساله همیشگی کمبود و نبود بودجه برای ارتقای وضعیت خوابگاه‌ها اعلام شد که در اتاق دیگر خوابگاه نیز مورد اشاره قرار گرفت؛ وقتی دانشجوی دیگری به استاندار گفت «یک سماور از اول ترم برای خوابگاه آوردند اما لوله و تجهیزات برای وصل شدن ندارد و راهروها را مشاهده کردید که لامپ‌ها سوخته و دانشگاه بودجه ندارد لامپ به این تعداد برای ما تهیه کند»، اینجا بود که علت تاریکی راهروها را متوجه شدیم.

استاندار از دانشجو سئوال کرد از کجا می‌دانید بودجه ندارند و دانشجو هم گفت: اگر بودجه دارند چرا نمی‌گیرند؟؛ درخواست‌های شورای صنفی را از اول مهر نگاه کنید، کلی درخواست است که به امور خوابگاه‌ها و معاونت دانشجویی و هرجا که به ما و شورای صنفی مربوط می‌شود، ارائه دادیم.

وی در پاسخ به این سئوال استاندار که آیا به درخواست‌های شما جواب دادند؟ اظهار داشت: گفتند بودجه بیاید خریداری می‌شود.

استاندار کرمان در حالی که سرپرست دانشگاه علوم پزشکی و تعدادی از مدیران دانشگاه نیز حضور داشتند، گفت: لوازمی که در دید و ضروری است را باید تامین کنید، یکسری وسایل اساسی است که تامین اعتبار کلان می‌خواهد و در روال خودش باید انجام شود، ولی موارد جزئی مثل روشنایی راهرو قابل انجام است.

همان دانشجو دوباره گفت: اینقدر مسائل خرد و ریز وجود دارد که ما وقت نمی‌کنیم به داشتن باشگاه ورزشی یا چیزهای دیگر فکر کنیم.

حضور در جمع دانشجویان دانشگاه باهنر

استاندار کرمان سپس حوالی ساعت ۱۹ به سراهای دانشجویی پسران دانشگاه شهید باهنر کرمان رفت که با خوابگاه اول فاصله نسبتا زیادی داشت. وی بلافاصله در یکی از اتاق‌های این خوابگاه مستقر در دانشگاه حضور یافت و به یکی از دانشجویان گفت: ما نیامدیم که بگویی خوب است بگو چه خبر است؟.

در این موقع حسین اکبری فرد رییس دانشگاه شهید باهنر کرمان گفت: رویشان نمی‌شود چون ما هستیم.

استاندار روز دانشجو را تبریک گفت و رشته تحصیلی دانشجویان را جویا که متوجه شد دو دانشجوی بین الملل از کشور یمن نیز حضور دارند و زبان فارسی را در تهران یاد گرفته اند.

رییس دانشگاه ادامه داد: بیش از ۶۰۰ دانشجوی بین الملل داریم که بیشتر از کشورهای عراق، سوریه، افغانستان، نیجریه و اخیرا یمن هستند.

بقیه دانشجویان در این اتاق، رشته حقوق از طبس، مهندسی برق از اراک و بیوتکنولوژی از کرمان بودند.

یکی از دانشجویان گفت: ارتباط خوبی بین بچه‌ها و معاونت دانشجویی وجود دارد و تا جایی که بتوانند به مشکلات رسیدگی می‌شود اما مساله ای که دانشگاه با آن گریبانگیر بوده بودجه است؛ مسئولان واقعا در جریان یکسری مشکلات هستند اما می‌گویند چون بودجه نیست امکان حل آنها نیست برای مثال اتاق‌های ارشد و دکترا زیرساخت مناسبی دارد اما نیازمند رنگ آمیزی است.

وی ادامه داد: دانشگاه نیاز دارد ارتباطش با بیرون حفظ شود اما باید به بحث بودجه‌ای توجه ویژه شود تا بتوان مشکلات دانشجویان را رفع کرد.

دانشجوی دیگری خواست صحبت کند که استاندار گفت نمی‌خواهی ما را به اتاقت دعوت کنی و دانشجو پاسخ داد اتاق ما طبقه بالاست؛ طالبی هم گفت حالا که نمی‌خواهی همین جا بگو.

این دانشجوی حقوق از طبس گفت: مسئولان خودشان می‌دانند که این مسئولیت داشتن توفیقی است که شاید نصیب هر کسی نشود و می‌تواند عزت یا ذلت شدید برساند. با توجه به اینکه شما یزد بودید برای اینکه توجیه شوم آیا از کرمان شناخت دارید و زمانی که برای شناخت صرف شود، حق الناس است؟.

رییس دانشگاه باهنر (سمت چپ)، استاندار (وسط)، دانشجویان، مدیرکل روابط عموی استانداری (سمت راست) 

استاندار کرمان هم گفت: در دولت دوم آقای روحانی تمام استانداران غیربومی شدند. استدلالی که دولت داشت این بود که استانداران اگر غیربومی باشند بهتر می‌توانند کار کنند یعنی تجربه دولت اول را داشتند و بعد در دولت دوم این اتفاق افتاد یعنی استانداران غیربومی شدند.

وی افزود: بالاخره دیدگاه‌های مختلف در این زمینه هست و نمی‌توانید بگویید حق الناس است، برای اینکه افرادی در سسیتم‌هایی تجربه کرده اند، اگر فرد غیربومی باشد بهتر می‌تواند کار کند بر همین مبنا یکسری دولت‌ها استانداران غیربومی گذاشتند.

طالبی اظهار داشت: نمی‌خواهم از خودم تعریف کنم، من هم یکسری نقاط قوتی دارم که استانداران غیربومی دارند و نمی‌خواهم وقت شما را بگیریم(برای توضیح بیشتر دادن) که یک فرد غیربومی چه مزایای دارد، بزرگترین مزیتش این است که وامدار کسی در داخل استان نیست و خیلی راحت می‌تواند بدون ملاحظات محلی تصمیم بگیرد.

وی گفت: هم به جهت اینکه به نوعی ریشه در استان کرمان(پدر وی متولد منطقه ای در کوهبنان استان کرمان و در نزدیکی مرز استان یزد) دارم و مطالعه، رفت و آمد و شناخت داشتم؛ همین الان یک ماه نشده در خیلی از جلسات تعجب می‌کنند که خیلی در مورد کرمان مسلط هستم و فکر می‌کنند در همین چند هفته بوده در صورتی که باید فرد زمینه‌های قبلی هم داشته باشد.

نماینده عالی دولت وفاق ملی در کرمان ادامه داد: الان حسم این است که آن نقاط قوت بومی و غیربومی را دارم و خیلی راحت تر می‌توانم کار کنم ولی اصل آنچه گفتید حق الناس است این طور نیست چون زمانی در کشور سیاست دولت این بود که همه غیربومی باشند و موفق تر بودند.

وی گفت: یزد هم که استاندار شدم دلیلش این بود که در آن مقطع به جهت تصویب قانون منع به کارگیری بازنشستگان در مجلس، تعدادی از استانداران بازنشسته شدند، برای من بحث استان دیگری بود که بروم اما کم کم وزارت کشور از غیربومی گذاشتن کوتاه آمد و در چند استان از جمله یزد استاندار بومی مسئولیت گرفتند.

دانشجو روز نمی خواهد، پول می خواهد

استاندار سپس به اتاق دیگر این بلوک خوابگاه پسران رفت و با جمعی از دانشجویان پرشور و البته جسور هم‌صحبت شد. یکی از دانشجویان بدو ورود استاندار گفت: دانشجو روز نمی‌خواهد، پول می‌خواهد که این جمله خنده حضار را به همراه داشت.

طالبی هم گفت: الان برداشت من این است که دانشجویان خیلی درگیر بحث مناسبت‌ها نیستند، همین طور است؟ که دانشجوی دیگر و نزدیک تر به استاندار جواب داد: اینقدر ذهن‌ها درگیر و مشکلات زیاد است که حتی به فکر درس خود هم نیستند چه برسد به مناسبت‌ها.

استاندار کرمان بعد از صحبت این دانشجو ادامه داد: وقتی دانشگاه تهران دانشجو بودیم روز دانشجو دانشجویان نمی‌توانستند روی یک مراسم توافق کنند؛ عده ای روز ۱۶ آذر به سمت سفارت آمریکا راهپیمایی می‌کردند و دو سه روز بعد گروه دیگر برنامه داشتند. دانشگاه درگیر برنامه‌های مختلف بود ولی الان بیشتر مشغول درس و مشق هستند.

گلایه از برخی سخت گیری ها

همان دانشجوی مهندسی آب از جیرفت دوباره گفت: حقیقت چیز دیگری را می‌گوید، بخواهیم راحت با شما صحبت کنیم این طور نیست. اگر آمار بگیرید ورودی دانشگاه چند نفر است و چند نفر ترم اول فقط ریاضی و فیزیک یک را پاس می‌کنند، فقط همین را در نظر بگیرید دیگر معلوم است وضعیت چیست.

وی ادامه داد: مثلا ورودی برق سال ۱۴۰۱ حدود ۱۲۰ نفر داشتیم الان که ترم پنجم هستیم بچه‌های ما ۷۰ نفر شده اند.

استاندار گفت چرا و دانشجو پاسخ داد: ۵۰ نفر مشروط یا اخراج شدند (سه ترم) یا اینکه به آنها سخت می‌گیرند، دانشگاه باهنر از بیرون قشنگ است، وقتی وارد می‌شوید و برخورد برخی اساتید را می‌بینید واقعا زده می‌شوید. از ۷۰ نفری که ماندند در همین اتاق سه نفر رشته برق داریم که ۲ نفر می‌خواهند فوق دیپلم بگیرند و بروند.

طالبی پرسید: مشکل سخت گرفتن است یا درس نخواندن؟ که این دانشجو گفت: هر دو هست و نمی‌توانیم بی انصافی کنیم بعضی اساتید برگه خودش را به خودش بدهیم پاس نمی‌شود البته خیلی اساتید مجرب هم داریم.

مشکلات مربوط به وضعیت ساختمانی و کمبود امکانات خوابگاه و سرویس دانشجویی نیز از سوی چند دانشجوی دیگر مطرح شد و رییس و معاون دانشجویی دانشگاه شهید باهنر کرمان هم توضیحاتی در این باره ارائه کردند.

بی میلی بخش خصوصی برای خوابگاه های خودگردان

رییس دانشگاه شهید باهنر کرمان با ضروری دانستن توسعه فضاهای خوابگاهی، به مصوبات آخرین سفر استانی رییس‌جمهور شهید به کرمان اشاره کرد و گفت: در صورت تخصیص منابع و احداث خوابگاه‌های جدید، بخش قابل‌توجهی از مشکل اسکان دانشجویان دختر و دانشجویان متاهل مرتفع خواهد شد.

اسماعیل شریفیان، معاون دانشجویی دانشگاه نیز با تشریح محدودیت‌های پذیرش و اسکان در خوابگاه‌های دانشجویی، از بی میلی بخش خصوصی در تامین خوابگاه خودگردان برای دانشجویان دوره دوم (شبانه) گفت و پیشنهاد کرد که دولت زمینه مشارکت صنایع و معادن استان کرمان برای احداث خوابگاه‌های دانشجویی در راستای مسئولیت اجتماعی از محل تهاتر و تخفیف هزینه‌های مالیاتی را فراهم کند.

مدیران دانشگاه در این دیدار مشارکت خیران را یکی دیگر از زمینه‌های سرمایه‌گذاری در احداث خوابگاه بیان کردند و صبر و متانت دانشجویان در برابر کمبودها را قابل تحسین دانستند.

استاندار کرمان نیز بعد از عکس یادگاری با دانشجویان راهی بوفه خوابگاه شد که گلایه از وضعیت آن در صحبت برخی دانشجویان مشهود بود. او در مورد نحوه تهیه و عرضه مواد غذایی مورد نیاز دانشجویان دقایقی با فروشنده صحبت کرد.

طالبی در ادامه با دعوت مسئول بسیج دانشجویی خوابگاه به اتاق این تشکل رفت که محل مطالعه آنان نیز بود.

یکی از فعالان دانشجویی در این دیدارِ چند دقیقه‌ای، گفت: اگر قرار باشد تریبون آزاد یا کرسی آزاد اندیشی در دانشگاه برگزار شود خیلی‌ها یکسری مراقبت‌هایی نسبت به گفتن‌ها انجام می‌دهند.

استاندار پرسید یعنی خودسانسوری و این دانشجو هم گفت تقریبا.

این دانشجو گفت: بحث این است که با تریبون آزاد کار راه نمی‌افتد. گاهی لازم است یک پروسه‌ای(روند) بگذاریم، دانشجویی که اعتراض دارد بیاید در یک مکان مشخص تجمع داشته باشد و بگوییم یکسری موارد را باید رعایت کند و مدنظر داشته باشد.

وی افزود: دانشجویان از سال ۱۳۷۸ یکسری توقعات داشتند و نتوانستند پیگیری کنند لذا یکدفعه خودش را بیرون می‌ریزد. نگاه می‌کنیم در کشور ما، نهایت همه‌پرسی و دمکراسی صندوق انتخابات است. شما در آغاز کارتان چه راهکاری دارید که مردم و دانشجویان خودشان را داخل حاکمیت دخیل و نقش ایفا کنند؟.

استاندار کرمان هم در پاسخ گفت: خیلی برایم ارزشمند است که دوستان بسیج دانشجویی دغدغه‌شان این باشد و به شما تبریک می‌گویم.

وی افزود: یعنی اگر چنین دغدغه ای داشته باشید نقطه امیدواری است برای اینکه بتوانیم اصلاحی را در جامعه انجام دهیم با هدف اینکه فرآیندها بهتر از گذشته طی شود و برخی اتفاقات گذشته را نداشته باشیم.

به گزارش ایرنا، استاندار در آخرین برنامه دیدار خود نیز به خوابگاه متاهلان دانشگاه رفت. اولین واحد سوئیت کوچک متعلق به دانشجوی خانم رشته دکترای علوم کامپیوتر با همسر و چهار فرزند که کارشناسی همین دانشگاه معدل الف و کارشناسی ارشد بدون آزمون بوده و برای دکتری به آمریکا بورسیه شده اما به گفته همسرش در ایران ماندند و همین جا تحصیل کرده است.

ساعت از ۲۱ شب گذشته بود که استاندار وارد واحد متاهلی بعدی مربوط به دانشجوی خانم رشته اختر فیزیک شد؛ این دانشجو نیز با همسر و دخترش در بلوک دیگر ساکن هستند. این دانشجو با توجه به استعدادی که کرمان دارد و آسمان شب آن، به‌خصوص شهداد از استاندار درخواست کمک کرد تا رصدخانه احداث شود.

استاندار هم سئوال کرد رصدخانه نیست که رییس دانشگاه گفت: نداریم ولی شرایطش فراهم است. طالبی از این دانشجو خواست که طرح رصدخانه را بدهد و ادامه داد: بعد از بررسی کارشناسی طرح، حمایت لازم را انجام خواهیم داد.