مراغه- ایرنا- رییس موسسه تحقیقات کشاورزی دیم با اشاره به سهم رو به رشد کشت دیم در امنیت غذایی کشور، بیان کرد: پژوهش‌ها اثربخش بوده و با وجود تمام مشکلات، طی سال زراعی جاری و با همکاری تمام متولیان بیش از ۹.۵ میلیون تن محصول در دیم‌زارها تولید شده است.

«مظفر روستایی» روز سه شنبه در حاشیه تجلیل از پژوهشگران موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور به خبرنگار ایرنا افزود: این موسسه متولی پژوهش در دیم‌زارها به منظور رفع چالش‌هاست.

تجلیل از پژوهشگران موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور

وی با بیان اینکه مشکلات زیادی چون تغییرات اقلیمی و مسایل فنی به‌زراعی در عرصه‌های دیم کشور وجود دارد، اضافه کرد: نتایج تحقیقات و پژوهش‌های این موسسه در راستای کاهش مشکلات، در قالب دستورالعمل‌های فنی، نشریه‌ها و برشورها در اختیار بهره‌برداران قرار می‌گیرد.

«روستایی» با بیان اینکه این موسسه تا زمان حاضر ۱۱۹ رقم بذر به دیم‌کاران معرفی کرده است، ادامه داد: پایه‌های اولیه این ارقام در موسسه‌، ایستگاه‌های تحقیقاتی و توسط شرکت‌های دانش بنیان و بخش خصوصی تکثیر می‌شود و در اختیار بهره‌برداران قرار می‌گیرد.

وی تاکید کرد: بررسی نتایج پژوهش‌های این موسسه در طول سال‌های گذشته نشان داده که این تحقیقات کاربردی و دارای اثربخشی بسیار بالایی است.

«روستایی» بیان کرد: اثربخشی پژوهش‌های کشت دیم در پروژه «جهش تولید در دیمزارهای کشور» به خوبی اثبات شده و ما شاهد افزایش تولید در محصولات زراعی دیم از جمله گندم، جو، نخود، عدس، گیاهان علوفه‌ای و دانه‌های روغنی هستیم.

پایداری تولید با تکیه بر یافته‌های تحقیقاتی به اثبات رسیده است

رییس موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور افزود: به‌کارگیری یافته‌های تحقیقاتی در عرصه‌ها موجب پایداری تولید و افزایش تولید این محصولات شده است.

وی تصریح کرد: چالش‌های این عرصه از جمله مقاومت ارقام در موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور شکسته شده و رقم‌های جدید با مقاومت بالا در برابر بیماری‌ها به بهره‌برداران معرفی می‌شود.

رییس موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور با بیان اینکه ارقام بسیار خوبی برای ماکارونی معرفی شده که از کیفیت خوب سمولینا و پروتئین برخوردار است، افزود: این ارقام می‌تواند مورد استقاده صنایع ماکارونی کشور قرار بگیرد و محصولات صادراتی تولید شود.

«روستایی» با بیان اینکه اخیرا از ۱۵ رقم جدید این موسسه نیز رونمایی شد، بیان کرد: تغییر موثر در رویکردها به خصوص تغییر زمان کشت حبوبات از بهار به پاییز نیز نتیجه پژوهش‌های این موسسه است.

وی این را هم بیان کرد: معرفی ارقام زمستانه و مقاوم به سرما برای کشت پاییزه و ایجاد پایگاه‌های نوآوری به منظور توسعه ضریب دانش فنی در عرصه‌ها از دیگر فعالیت‌های این موسسه است.

«روستایی» بیان کرد: تولید ۹.۵ میلیون تن محصول از دیم‌زارهای کشور ناشی از همدلی و هماهنگی همه متولیان اعم از معاونت زراعت سازمان تحقیقات کشاورزی، ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ص)، جهاد کشاورزی استان‌ها و دیگر نهادهاست.

وی همچنین ظرفیت کشت دیم را بالقوه خواند و افزود: اگر این بخش بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد، می‌تواند در افزایش امنیت غذایی بسیار مفید باشد و بدون‌شک در آینده نیز کشت دیم در تامین امنیت غذایی سهم به سزایی خواهد داشت.

به گزارش ایرنا اگرچه شروع سال زراعی گذشته (۱۴۰۳-۱۴۰۲) با خشکی و در ادامه با افزایش دما در پاییز و زمستان همراه شد اما تولید گندم با بهره‌گیری از یافته‌های تحقیقاتی این موسسه از حدود پنج میلیون تن در سال قبل از آن به بیش از ۶ میلیون و ۳۰۰ هزار تن افزایش یافت.

اثربخشی تحقیقات این موسسه در حالی به باور مسئولان و بهره‌برداران تبدیل شده است که پژوهش‌ها و معرفی ارقام جدید همچنان با جدیت ادامه دارد.

تا جایی که ۲۶ آبان سال جاری ۸۹ رقم جدید گیاهی شامل ۷۷ رقم از موسسه‌های تحقیقاتی وابسته به سازمان تات و ۱۲ رقم از دانشگاه‌ها و شرکت‌های دانش‌بنیان بخش خصوصی طی روزهای اخیر در هفتمین جشنواره ملی معرفی ارقام گیاهی رونمایی شد که ۱۵ مورد از آنها به موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور تعلق دارد.

این ارقام جدید در چند بخش شامل گندم نان و دوروم، جو و نخود برای کشت در مناطق سرد، معتدل، گرمسیر و نیمه‌گرمسیر معرفی شد.

گفتنی است بخش ستادی موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور در مراغه و معاونت آن در کرمانشاه قرار دارد؛ این موسسه دارای پنج ایستگاه‌ اصلی در مناطق مختلف کشور است که نماینده آن اقلیم به شمار می‌رود.

بخش ستادی موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور در مراغه و معاونت آن در کرمانشاه قرار دارد

ایستگاه تحقیقاتی «مراغه» نماینده اقلیم سرد، ایستگاه «قاملو» در کردستان نماینده اقلیم بسیار سرد، ایستگاه «سرارود» در کرمانشاه به عنوان نماینده اقلیم معتدل سرد، ایستگاه گچساران در کهگیلویه و بویراحمد نماینده اقلیم گرمسیری و ایستگاه «شیروان» در خراسان شمالی نماینده اقلیم معتدل سرد و خشک است.