موسسه تحقیقات کشاورزی دیم در انتقال یافته‌ها پیشرو است

مراغه – ایرنا – رئیس موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور در پاسخ به این سوال که پژوهش‌های این بخش به چه میزان در عمل به کار گرفته می‌شود، گفت: این موسسه برای انتقال یافته‌های پژوهشی به عرصه‌ها و دیم‌زارها همواره پیشرو بوده و در این مسیر جهت‌گیری‌های مختلف داشته است.

خشنود علیزاده روز شنبه در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا با اشاره به جهت‌گیری‌های این موسسه برای انتقال یافته‌ها به عرصه‌ها، افزود: اجرای آزمایش‌های تحقیقی و ترویجی، تسریع در انتقال یافته‌های تحقیقاتی، ساماندهی دیم‌زارهای کشور، انتخاب مشارکتی ارقام موسوم به «پی.وی.اس» و مشارکت در طرح‌های بین‌المللی و ملی از جمله این جهت‌گیری‌ها به شمار می‌رود.

وی معرفی ارقام جدید بذرها به عنوان یافته‌های تحقیقاتی این موسسه را یادآور شد و اظهار داشت: این موسسه تحقیقاتی از بدو شروع فعالیت در سال ۱۳۷۲ تاکنون ۸۷ رقم جدید از محصولات زراعی دیم و سازگار با اقلیم‌های گرمسیری، سرد و معتدل سرد را برای مناطق مختلف کشور معرفی کرده است. 

وی اضافه کرد: ۳۶ رقم از این تعداد به محصول استراتژیک گندم اختصاص دارد که ۶ رقم آن مربوط به گندم «دوروم» است و جهت مصارف صنعتی از جمله تولید ماکارونی از آنها استفاده می‌شود.

«علیزاده» ادامه داد: دیگر ارقام معرفی شده از سوی این موسسه نیز شامل ۱۷ رقم جو، ۲۰ رقم حبوبات(۱۵رقم نخود و پنج رقم عدس)، هفت رقم دانه‌های روغنی و هفت رقم گیاهان علوفه‌ای است.

وی بیان کرد: موسسه برای تحقق امر «تحقیق برای توسعه» این ارقام جدید را همراه با بسته‌های زراعی شامل نیازهای خاک‌ورزی و مکانیزاسیون، تغذیه، کنترل آفت‌ها و بیماری‌ها و تمام عملیات مورد نیاز برای رسیدن به پتانسیل عملکرد معرفی کرده است.

ارقام جدید بذر همراه با بسته‌های زراعی شامل نیازهای خاک‌ورزی و مکانیزاسیون، تغذیه، کنترل آفت‌ها و بیماری‌ها و تمام عملیات مورد نیاز برای رسیدن به پتانسیل عملکرد، از سوی موسسه تحقیقات کشاورزی دیم معرفی می‌شود

وی این را هم مورد تاکید قرار داد که موسسه تحقیقات کشاورزی دیم از نظر فنی و کارشناسی مشارکت فعال در توسعه این بخش دارد و همواره تلاش کرده است تا نتیجه پژوهش‌ها و یافته‌های تحقیقاتی به عرصه‌های دیم کشور منتقل شود.

رئیس موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور بیان کرد: در سال ۱۳۹۹ فرصت مناسبی برای انتقال بیش از پیش یافته‌های تحقیقاتی به عرصه‌ها به وجود آمد و طرح موسوم به «جهش تولید در دیم‌زارها» در این موسسه تدوین شد که مورد استقبال معاونت زراعت و وزیر جهاد کشاورزی قرار گرفت. 

وی با اشاره به اینکه اجرای طرح «جهش تولید در دیم‌زارها» طی پاییز ۱۳۹۹ مورد توافق وزارت جهاد کشاورزی و ستاد اجرایی فرمان امام (ره) قرار گرفت، بیان کرد: نقش موسسه در این طرح پنج ساله پشتیبانی فنی و تامین هسته‌های بذری است. 

وی اظهار داشت: در قالب این طرح افزایش بهره‌وری تمام محصولات زراعی دیم و همچنین افزایش سطح زیرِکشت دیم برخی محصولات نظیر گیاهان علوفه‌ای و دانه‌ها روغنی دیم در تمام مناطق دیم‌کاری کشور با توجه به امکانات و شرایط موجود مدنظر قرار گرفته است.

هربار که موسسه‌های بین‌المللی همچون «ایکاردا» و «سیمیت» به خاطر تحریم‌های ظالمانه پا عقب گذاشتند، موسسه تحقیقات کشاورزی دیم با مشارکت معاونت زراعت جهاد کشاورزی میدان‌داری کرد

وی مشارکت این موسسه پژوهشی با موسسه «ایکاردا» در پروژه بین‌المللی امنیت غذایی را یادآور شد و اظهار داشت: اجرای این پروژه در ایران بعد از قطع همکاری این موسسه بین‌المللی، با تکیه بر ظرفیت معاونت زراعت جهاد کشاورزی ادامه یافت. 

به گفته وی مشارکت موسسه در پروژه بین‌المللی «نظام‌های گندم‌بنیان» نیز با کنار کشیدن مرکز بین‌المللی تحقیقات ذرت و گندم موسوم به «سیمیت» به دلیل تحریم‌ها، در سطح ملی و با مشارکت معاونت زراعت جهاد کشاورزی دنبال شد.

«علیزاده» ادامه داد: سال زراعی ۱۴۰۰- ۱۳۹۹ آخرین سال اجرای هر دو پروژه «امنیت غذایی» و «نظام‌های گندم‌بنیان» در سطح ملی و با تکیه بر توان داخلی است. 

به گزارش ایرنا به نقل از کارشناسان بالای ۹۰ درصد محصولات دنیا از طریق کشاورزی دیم تولید می‌شود اما در ایران تولید بخش اعظم محصولات آبی است و همین موضوع زمینه استفاده بی‌رویه از منابع آب‌های زیرزمینی را فراهم کرده است.

اکنون به نظر می‌رسد بسیاری از سیاست‌گذاری‌های کشور باید مبتنی بر پژوهش‌های کشاورزی دیم باشد تا جایی که «کامبیز بازرگان» معاون وزیر جهاد کشاورزی و رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی نیز معتقد است که موسسه تحقیقات کشاورزی دیم باید رهبری حل مسائل کشاورزی را در دست بگیرید و به سمت مسئله‌محوری حرکت کند. 

بخش ستادی موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور در مراغه و معاونت آن در کرمانشاه قرار دارد؛ این موسسه دارای پنج ایستگاه‌ اصلی در مناطق مختلف کشور است که نماینده آن اقلیم به شمار می‌رود.

ایستگاه تحقیقاتی «مراغه» نماینده اقلیم سرد، ایستگاه «قاملو» در کردستان نماینده اقلیم بسیار سرد، ایستگاه «سرارود» در کرمانشاه به عنوان نماینده اقلیم معتدل سرد، ایستگاه گچساران در کهکیلویه و بویراحمد نماینده اقلیم گرمسیری و ایستگاه «شیروان» در خراسان شمالی نماینده اقلیم معتدل سرد و خشک است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha