تهران- ایرنا- اعلام حکومت نظامی نافرجام توسط «یون سوک یول» رئیس جمهوری تعلیق شده کره جنوبی، به اختلاف شدید وی و حزب حاکم با مخالفان باز می‌گردد و پیامدهای داخلی و منطقه‌ای در بر خواهد داشت.

به گزارش ایرنا، یون سوک یول، رئیس‌جمهور کره‌جنوبی دو هفته پیش در تصمیمی شوکه‌کننده، برای اولین بار پس از ۴۴ سال، در این کشور حکومت نظامی اعلام کرد.

با این حال، ۱۹۰ قانونگذار در پارلمان ۳۰۰ نفری کره‌جنوبی به این اقدام رئیس جمهور رای منفی دادند.

تصمیم یون برای تحمیل حکومت نظامی موجی از خشم و تعجب را در سراسر کشور ایجاد کرد و باعث اعتراضات گسترده از جمله در سئول شد که در آن مردم شعار می‌دادند: حکومت نظامی را لغو کنید، از دموکراسی محافظت کنید، رئیس جمهور را استیضاح کنید.

روز گذشته قانونگذاران کره جنوبی درخواست مردم را اجابت کرده و رای به استیضاح یون دادند و حالا دادگاه قانون اساسی باید در مورد سرنوشت وی تصمیم بگیرد.

ریشه‌های اعلام حکومت نظامی

یون، دادستان ارشد سابق، پیش از اعلام حکومت نظامی از پارلمان خشمگین بود چرا که سه بار به تحقیقات درباره فساد مالی کیم کیون هی بانوی اول کره جنوبی رای داده بود.

کیم متهم شده است که بر نامزدهای حزب حاکم «قدرت مردم» قبل از انتخابات عمومی تاثیر گذاشته است.

وی همچنین به دلیل پذیرفتن یک کیف دستی لوکس به عنوان هدیه از یک کشیش آمریکایی- کره‌ای، و همچنین اتهام دخالت در امور دولتی، با انتقاداتی روبه‌رو شده است. با این حال، دادستان‌ها تصمیم گرفتند که او را متهم نکنند.

یون نه تنها با مخالفان به لحاظ سیاسی در تنش بود، بلکه دولت او با هان دونگ هون، رهبر حزب خودش نیز در تضاد بوده است.

هان تاکید کرده بود که تحقیقات مستقل درباره اتهامات علیه بانوی اول برای «بازگرداندن اعتماد عمومی» بسیار مهم است.

در هفته‌های اخیر، دادستان‌ها به عنوان بخشی از تحقیقات جاری در مورد رسوایی نفوذ در انتخابات میان‌دوره‌ای پارلمانی در سال ۲۰۲۲ به مقر حزب حاکم یورش بردند.

در مواجهه با مخالفان، یون از ارائه بودجه خود در ماه گذشته صرف نظر کرد. پس از ۱۱ سال، اولین بار بود که یک رئیس جمهور برای سخنرانی بودجه در مجلس حاضر نشد و هان داک سو نخست وزیر کره جنوبی (که بعد از استیضاح یون هدایت دولت را بر عهده گرفته) به پارلمان رفت.

همچنین دولت به لی جائه میونگ، رهبر اپوزیسیون که با پرونده‌های متعددی از جمله پولشویی در کره شمالی مواجه است، فشار می‌آورد.

حزب دموکراتیک به عنوان بدنه اصلی اپوزیسیون در کره جنوبی تصمیم یون برای اعلام حکومت نظامی را «در اصل یک کودتا» خواند.

پیامدهای بحران سیاسی در کره جنوبی

تارنمای آسیاپاسیفیک در مورد اعلامیه حکومت نظامی در کره جنوبی نوشت: بسیار بی‌ثبات‌کننده بود و پرسش‌هایی را درباره نوع دموکراسی در کره جنوبی ایجاد کرد. همچنین این اقدام می تواند پیامدهای عمیقی برای روابط بین دو کره داشته باشد. سئول تمایل طولانی مدتی برای مشارکت در دیپلماسی با کره شمالی برای کاهش تنش‌ها و ایجاد شرایط برای نزدیکی، چه در قالب یک معاهده صلح، چه غیرنظامی کردن مرزی داشته است.

این تارنما در ادامه افزود: اگر کره جنوبی به مسیر شکاف سیاسی داخلی ادامه دهد، ممکن است همکاری نزدیکی که کره جنوبی و ایالات متحده در حال حاضر از آن برخوردار هستند را تضعیف کند و زیربنای اتحاد چندین دهه‌ای خود را از بین ببرد. این امر ساختار امنیتی منطقه‌ای را بی ثبات می‌کند؛ ساختار امنیتی که واشنگتن، سئول و توکیو برای بازدارندگی در مقابل کره شمالی و مهار چین به کار می‌گیرند.

این موضوع علاوه بر این، برکناری یون از طریق استیضاح یا استعفا، پیامدهای جدی برای پایداری پیشرفت قابل توجه دولت او در حوزه سیاست خارجی، خواهد داشت.

این امر شامل سیاست سخت یون در قبال کره شمالی، نظراتش در حمایت از تایوان و توافق تاریخی در مورد همکاری نزدیک تر ایالات متحده، ژاپن و کره جنوبی است که در کمپ دیوید در اوت ۲۰۲۳ به دست آمد. همه اینها می تواند توسط یک دولت تحت رهبری حزب دموکرات کره جنوبی کنار گذاشته شود. حتی کمکی که کره جنوبی به صورت دوجانبه و همچنین از طریق همکاری ناتو به اوکراین ارائه کرده است، ممکن است لغو یا از اولویت خارج شود، که تأثیری منفی بر مبارزه کی‌یف علیه روسیه خواهد داشت.

این تحولات کره جنوبی را در معرض تهدیدهای دولت آینده دونالد ترامپ قرار می‌دهد تا هزینه بیشتری برای حفاظت از امنیت بپردازد. چنین تهدیدهایی می‌تواند مذاکرات در کره جنوبی در مورد دستیابی به یک بازدارنده هسته‌ای مهندسی شده در داخل را تسریع بخشد، به خصوص که نگرانی سئول نسبت به بازدارندگی هسته‌ای و متعارف ایالات متحده در دوره دوم ترامپ افزایش یافته است.