به گزارش روز دوشنبه ایرنا، آغاز ریاست جمهوری دونالد ترامپ رییس جمهور آمریکا برای چین، موقعیت مبهمی را به وجود آورده است زیرا با افزایش تهدیدات پیرامون ایران به عنوان متحد اصلی چین در خاورمیانه، نفوذ دیپلماتیک پکن در منطقه تحت تاثیر قرار خواهد گرفت. رسانههای چینی با ارائه تحلیلهایی به بررسی واکنش احتمالی چین به رفتار سیاسی ترامپ پرداختهاند.
روزنامه صبح جنوب چین در گزارشی نوشت: ترامپ، بسیاری از کشورها از جمله چین را وادار به ارزیابی مجدد روابط خود با کشورهای خاورمیانه خواهد کرد.
کارشناسان می گویند دونالد ترامپ با کابینهای که سیاست جنگ طلبی در خاور میانه را در پیش گرفته است، باعث تقویت روابط چین و ایران خواهد شد. اما میراث دیپلماتیک چین در خاورمیانه برای باقی ماندن به عنوان میانجی میتواند در بحبوحه احتمال رو به رشد رویارویی بین تهران و دیگر قدرتهای منطقه در معرض خطر قرار گیرد.
فن هونگدا، استاد مؤسسه مطالعات خاورمیانه در دانشگاه مطالعات بینالمللی شانگهای، میگوید: دولت بعدی آمریکا تقریباً مطمئن است که به تشدید فشار بر ایران ادامه خواهد داد.
وی افزود: وقایع سال گذشته در خاورمیانه تمایل ایران برای برای همکاری نزدیکتر با دیگر قدرتها از جمله چین و روسیه را به دنبال خواهد داشت.
این رسانه افزود: برخلاف خصومت واشنگتن، روابط چین با ایران از نظر اقتصادی و سیاسی در چند سال گذشته رشد کرده است و پکن به دنبال جلوگیری از منزوی شدن کامل تهران بوده است.
کلمنس چای، پژوهشگر مؤسسه خاورمیانه دانشگاه ملی سنگاپور نیز در این رابطه میگوید: تهران دو دلیل برای تقویت بیشتر روابط با پکن دارد: نخست نشان دادن اینکه موفقیت کمی از انزوای جمهوری اسلامی به دست می آید. دوم، حفظ خطوط حیات اقتصادی ایران.
جیمز دورسی، کارشناس ارشد دانشکده مطالعات بینالملل اس. راجاراتنام در دانشگاه فناوری نانیانگ، هم در این رابطه گفت: اگر ترامپ موضع جنگطلبانهای در خاورمیانه اتخاذ کند، پکن ممکن است تمایلی به روابط نزدیکتر با تهران نداشته باشد.
وی افزود: ایران در حال حاضر کاملاً به چین نزدیک است اما من فکر نمیکنم چین بخواهد تحریمهای آمریکا را نقض کند. چین و ایران منافع مشترک دارند اما در نهایت روابط دو کشور بستگی به این دارد که ترامپ برابر چین و ایران چه سیاستی را دنبال خواهد کرد.
این روزنامه چینی نوشت: ایران یکی از شرکای خاورمیانهای چین در طرح کمربند و جاده است اما در دهه گذشته در مقایسه با عربستان سعودی، امارات متحده عربی و پاکستان، شاهد سرمایهگذاری کمتری بوده است.
در جبهه دیپلماتیک، ایران همچنان ستون مهمی برای جاهطلبی چین به عنوان میانجی در منطقه به ویژه پس از میانجیگری پکن در توافق عربستان و ایران است، با این حال، ناظران هشدار میدهند که با توجه به تغییر شرایط ایران و رقبای منطقهای آن، نقش رو به رشد پکن به عنوان یک میانجی میتواند در چهار سال آینده در خطر باشد.
ون شائوبیائو، کارشناس خاورمیانه در دانشگاه مطالعات بینالمللی شانگهای، گفت: حمایت تسلیمناپذیر ترامپ از اسرائیل و رویکرد سختگیرانه در قبال ایران میتواند فضای فعالیت چین را بهعنوان یک میانجی منطقهای کوچک کند.
وی پیشبینی کرد اگر ترامپ برای حمایت از اسرائیل نگرش سختگیرانهای اتخاذ کند، جنگ غزه میتواند به زودی پایان یابد. ترامپ به پیشبرد میراث دیپلماتیک خود در منطقه، توافق ابراهیم که کشورهای عربی را تشویق میکند با اسرائیل روابط دیپلماتیک برقرار کنند، ادامه خواهد داد.
چین همواره تاکید کرده است مساله فلسطین موضوع اصلی خاورمیانه است و خواستار راهحل دو کشوری است اما توافق ابراهیم سعی دارد مشکل فلسطین را به حاشیه ببرد.
ون شائوبیائو در این رابطه اظهار داشت: درگیری بین چین و آمریکا بر سر این موضوع متمایزتر خواهد شد.
پکن باید با دقت در یک محیط انفجاری سیاسی حرکت کند، زیرا بسیاری از شرکای کلیدی چین در آینده خاورمیانه با یکدیگر همسو نیستند.