۱۳ بهمن ۱۳۹۵، ۱۱:۳۲
کد خبر: 82411086
T T
۰ نفر
اهداف نشست آستانه با پایبندی تركیه و گروه های مسلح به توافق عملی می شود

دمشق - ایرنا - رئیس مركز مطالعات راهبردی دمشق گفت: اهداف اجلاس آستانه فقط با پایبندی تركیه و گروه های مسلح به تعهدات خود محقق می شود.

بسام ابوعبدالله روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در دمشق ،افزود: نشست آستانه اهدافی مشخص داشت كه عبارتند از تثبیت آتش بس و اقدامات نظامی و پایبندی طرف های ضامن و بویژه تركیه به اجرای آتش بس از سوی گروه های تروریستی مورد حمایت خود و فراهم شدن شرایط برای نشست ژنو و این اهداف فقط با پایبندی تركیه و گروه های مسلح به توافق، عملی می شود.
وی با بیان اینكه یكی از مهمترین دستاوردهای این نشست، تاكید تركیه بر ضرورت یكپارچگی سرزمینی و استقلال سوریه است، اضافه كرد: برغم این اعتراف، وجود نیروهای تركیه در خاك سوریه یك اقدام غیرقانونی است.
ابوعبدالله اظهارداشت: حل و فصل سیاسی بحران سوریه از برنامه های آستانه نبود و این موضوع باید در ژنو بررسی شود.
استاد روابط بین الملل دانشگاه دمشق بیان كرد: یكی از دستاوردهای اجلاس آستانه اعتراف به نقش ایران به عنوان یكی از اركان اصلی حل و فصل سیاسی بحران سوریه بود، زیرا برخی از طرف ها قصد داشتند كه به گونه ای وانمود كنند كه ایران در حاشیه است.
ابوعبدالله افزود: حضور گروه های مسلح در آستانه و وادار كردن آن ها و تركیه برای مبارزه با داعش والنصره یك اتفاق مهم است ولی اگر مرزهای تركیه با سوریه دربرابر تروریست ها و اسلحه مسدود شود و اگر جدیتی در مبارزه با داعش و النصره وجود نداشته باشد این اهداف محقق نمی شود.
وی اظهارداشت: باید دید كه تركیه به توافق آستانه پایبند می ماند یا منتظر تصمیم های دولت جدید آمریكا برای ایجا منطقه امن در خاك سوریه است.
ابو عبدالله اضافه كرد: نشست آستانه یك گام رو به جلو بود و نه تمام گام ها و ولی سوالاتی پیرامون توانایی تركیه درباره اجرای بندهای توافق و جدیت این كشور در متوقف كردن ورود تروریست و سلاح به سوریه وجود دارد.
رئیس مركز مطالعات راهبردی دمشق درباره پیش نویس قانون اساسی ارائه شده توسط روسیه نیز گفت: آنچه روسیه ارائه كرده است مجموعه ای از نظریات برای گفت و گو و بررسی طرح است و هیچ كس نمی تواند قانون اساسی را به سوری ها تحمیل كند.
ابوعبدالله افزود: این نظریات و دیدگاه ها اشكال های مختلفی دارد كه یكی از آن ها حذف كلمه عربی از جمهوری عربی سوریه است و این اقدام پذیرفتنی نیست زیرا سوریه را از یكی از ریشه های اصلی خود در جهان عرب و اسلام و منطقه جدا می كند.
وی درباره پیشنهادهای ارائه شده از سوی كرده های سوریه برای گنجاندن در قانون اساسی جدید این كشور گفت: برادران كرد نیز به این پیش نویس ورود كرده و پیشنهادهایی ارائه كرده اند ولی هر تغییری باید به همه پرسی ملی گذاشته شود.
ابوعبدالله اضافه كرد: نمی توان به هیچ گروهی بیش از آنچه حق آن هاست داد و اساس همه امور اصل شهروندی است و براساس آن همه گروه های مذهبی، دینی، قومی و طایفه ای باهم مساوی هستند و همه شهروندان مخلص كشور حقوق و وظایفی دارند كه باید در قبال كشور انجام دهند.
وی اظهارداشت: در قانون اساسی جدید اگر همه شهروندان باهم مساوی باشند همه مشكلات حل می شود ولی اگر گروهی امتیازی فراتر از دیگران بخواهند این مشكل ایجاد می كند و اهداف دیگری دارد.
ابوعبدالله افزود: درخواست امیتاز و سهم بیشتر، همان مشكلی را ایجاد می كند كه در عراق مشاهده می كنیم ابتدا بخشی به عنوان فدرالی نامیده شد و سپس ادعا و تلاش برای استقلال كردند.
وی تصریح كرد: قانون اساسی باید نقطه مشتركی میان همه گروه ها و جریان ها باشد كه برادران كرد نیز از آن ها هستند.
استاد روابط بین الملل دانشگاه دمشق گفت: برادران كرد می گویند كه ما شهید داده ایم، ولی همه ملت سوریه شهید داده اند و اگر قراراست هر گروهی كه در مبارزه با داعش شهید داده بخواهد بخشی از خاك كشور را برای خود مطالبه كند و خواستار خودمختاری شود سوریه تجزیه خواهد شد.
ابوعبدالله اضافه كرد: ما اهداف بزرگی در منطقه داریم مانند مبارزه با رژیم صهیونیستی و موضوع مقاومت كه اگر سوریه تضعیف شود به آن دست نمی یابیم.
وی افزود: ما این پیش نویس را به عنوان نظرها و پیشنهادها، مطالعه كرده ایم ولی اشكالات مختلفی دارد و برغم اینكه روسیه نیز اعلام كرده است كه این فقط یك پیشنهاد است، سوری ها خود توانایی نوشتن قانون اساسی برای خود دارند.
گفت و گوی نمایندگان دولت سوریه و گروه های مسلح روزهای چهارم و پنجم بهمن ماه در آستانه پایتخت قزاقستان برگزار شد و دو طرف بر تثبیت آتش بس و مبارزه با گروه های تروریستی داعش و النصره و گروه های وابسته آن ها تاكید كردند.
خاورم * 6116* 1579
انتشار دهنده : مرضیه فاتحی علیشاه