فهرست اخبار پژوهش تاریخی
-
به مناسبت هفتادمین سالگرد تیرباران دکتر فاطمی
وطنپرستی که قربانی نفت شد
پژوهش تاریخیتهران- ایرنا- دکتر فاطمی سیاستمدار و روزنامهنگاری وطنپرست بود که در بیان آنچه اعتقاد داشت به مصلحت مردم و کشور است، جسورانه عمل میکرد و در پایان آنگونه که گفت «قربانی نفت» شد.
-
آبشخور ادعای اماراتیها درباره جزایر ایرانی
پژوهش تاریخیتهران- ایرنا- اماراتیها با استفاده از برخی قواعد حقوق بینالملل و روایت خود از تاریخ خلیج فارس قصد دارند حاکمیت ایران بر جزایر سهگانه را مخدوش سازند حال آن که ادعاهایشان بر اساس همین قواعد حقوقی و واقعیات تاریخی، مبنا و اعتباری نمییابد.
-
گزارشی از یک پژوهش؛
گوشهای از رنج تاریخی کارگران ایرانی
پژوهشخوانتهران- ایرنا- کارگران همواره جزو اقشار آسیبپذیر بودهاند که انواع خطرات، جان و سلامتشان را تهدید کرده است. بخش عظیمی از رنجهایی که کارگران متحمل شدهاند، زیر لایههای تاریخ نهفته است.
-
تاریخ از حق حاکمیت ایران بر جزایر سهگانه میگوید
مهدی احمدی
پژوهش تاریخیتهران- ایرنا- جزایر سهگانه ایرانی به علت موقعیت راهبردی، به چشم دژ و تکیهگاههای دفاعی در نزدیکی تنگه هرمز نگریسته میشوند. نگاهی به اسناد و مکتوبات تاریخی نشان از آن دارد که این جزایر در طول تاریخ پر فراز و نشیب این مرز و بوم کهن…
-
گزیدهای از یک پژوهش؛
امارات و ادعایی که ۵ بر هیچ از واقعیت جزایر ایرانی عقب است
فرشته جهانی
پژوهشخوانتهران- ایرنا- اماراتیها شاید بکوشند از طریق مراجعه به نهادهای بینالمللی مانند شورای امنیت و دیوان بینالمللی دادگستری، ادعاهای پوچ خود در زمینه مالکیت جزایر سهگانه ایرانی را دوباره پیگیری کنند؛ ادعاهایی که از هیچ مستند تاریخی، حقوقی…
-
سنوار و تاریخسازی؛ صهیونیستها و خطای تاریخی
پژوهش بینالمللتهران- ایرنا- کارشناسان مسائل سیاسی و بینالمللی میگویند ثبت و انتشار جهانی تصاویر مقاومت سنوار تا آخرین نفس، پیامدهایی تاریخی خواهد داشت و اشغالگران صهیونیست در این زمینه مرتکب اشتباهی بزرگ و مهلک شدند.
-
در گفتوگو با کارشناس مسائل لبنان مطرح شد؛
ریشههای دشمنی اسرائیل با لبنان و معادلات حمله زمینی
مهدی احمدی
پژوهش بینالمللتهران- ایرنا- خشونتورزی، اتکا به تروریسم دولتی و ایدئولوژیک بودن کنشگری رژیم صهیونیستی از دید «حسن سلامی» پژوهشگر مسائل لبنان سه ضلع مخاصمه تاریخی اسرائیل با مردم منطقه را شکل میدهد.
-
بازی پیچیده آمریکا در آغاز، ادامه و پایان جنگ تحمیلی
فرشته جهانی
پژوهش تاریخیتهران- ایرنا- بسیاری از ناظران، نقش اتحاد جماهیر شوروی را در حمایت مستقیم و آشکار از دیکتاتور متجاوز عراق در حمله به ایران پررنگتر از بقیه قدرتها میبینند. در مقابل، بررسی نوع بازی آمریکا در شروع، امتداد و پایان جنگ تحمیلی اهمیتی…
-
به مناسبت سالروز درگذشت جلال آلاحمد؛
آلاحمد به چه میاندیشید؟
پژوهش تاریخیتهران- ایرنا- «جلال آلاحمد» را میتوان یکی از روشنفکرانی دانست که زندگی و زمانه او ناظر بر مهمترین ادوار تاریخ معاصر ایران از حیث ساختار اندیشه سیاسی و ایدئولوژیک، در پیوند با ساخت نظام سیاسی و اجتماعی بود. در چنین زمانهای، او رویکرد…
-
بازخوانی یک گفتوگو با استاد تاریخ؛
امیرکبیر، چگونه امید و اعتماد را به مردم بازگرداند
مهدی احمدی
پژوهش تاریخیتهران- ایرنا- «قباد منصوربخت» استاد تاریخ معتقد است: امیرکبیر به عنوان یک طبیب ماهر و حاذق میخواست کشور را نجات دهد. اصلاحاتی که او در جامعه ایران زمان قاجار ایجاد کرد بسیار موفق بودند اما به سبب اینکه در آغاز راه بود این اصلاحات…
-
به مناسبت سالروز اشغال ایران در جنگ جهانی دوم؛
متفقین چگونه نان مردم را آجر کردند؟
پژوهشخوانتهران- ایرنا- شهریور ۱۳۲۰ شمسی، ایران صحنه اشغال نیرویهای متفقین در جنگ جهانی دوم بود. جنگ خانمانسوزی که باوجود اعلام بیطرفی کشورمان، برای مردم ایران بحرانهای متعددی را در پی داشت و به مرگ عده زیادی از مردم این سرزمین به علت گرسنگی…
-
گزیدهای از یک پژوهش تاریخی به مناسبت یکصدوهجدهمین سالگرد صدور فرمان مشروطه
چه شد که مشروطه شد؟
پژوهشخوانتهران- ایرنا- نابسامانی اوضاع و به هم خوردن تعادل در جامعه ایرانی دوره قاجار، به تدریج زمینه را برای وقوع یک تحول بزرگ آماده میکرد و یکی از شورشهای بعد از عهد ناصری بود که انقلاب مشروطه را جرقه زد.
-
روزی که با فتح تهران، استبداد سرنگون شد
مهدی احمدی
پژوهش تاریخیتهران- ایرنا- کمتر از ۱۳ ماه پس از به توپ بستن مجلس شورای ملی که دوم تیرماه ۱۲۸۷ هجری شمسی اتفاق افتاد، قوای مشروطه از گیلان و اصفهان در بیستودومین روز تابستان ۱۲۸۸ وارد تهران شدند و توانستند طی سه روز درگیری، مستبدین را شکست دهند.
-
گزیدهای از یک پژوهش
فرق مسافرت دارا با ندار از دوران قاجار
پژوهشخوانتهران- ایرنا- فرودستان در دوره قاجار به مسافرت و آداب و وسایل آن نگرشی ضرورتپسندانه داشته و به عنوان امری که میتواند نیاز آنها را رفع کند مینگریستند اما فرادستان سفر را به چشم فرصتی برای بازتاب هویت و منزلت و نشان دادن تمایز اجتماعی…
-
پهلوی از زبان پهلوی (۱۷) /کارگزاران شاه چگونه بودند؟
پژوهش تاریخیتهران- ایرنا- از نظر چهرههایی که خود در حکومت پهلوی حضور داشتند «رانتبازی، انحصار در تجارت، فساد اقتصادی، دزدی، سرسپردگی و ...» از جمله مهمترین ویژگیهایی بود که در میان کارگزاران حکومت شاه به چشم میآمد.