عفو بین الملل: سال 2016 سالی تاریك و بسیار بد در حوزه حقوق بشر بود/ افزایش سخنرانی ها با چاشنی تنفر در اروپا و آمریكا

تهران-ایرنا- سازمان عفو بین الملل در گزارش جدید خود اعلام كرد: سال 2016 سالی بسیار بدی در حوزه حقوق بشر بود به طوریكه جرائم مختلف در سراسر جهان رخ داد. پناهندگان عملا به سپرِ بلا تبدیل شدند و قدرت های جهان در مواجهه با این گونه چالش‌ها ناكام بوده اند.

به گزارش ایرنا، پایگاه اینترنتی دویچه وله امروز چهارشنبه به نقل از این سازمان آورده است: اكثر ما با این مساله موافق هستیم كه 2016 سالی سخت و ناامیدكننده بود به طوریكه به نظر می رسید هرگز انتشار اخبار بد تمامی ندارد. از انتخابات‌های شوكه كننده و نتایج همه پرسی ها گرفته تا حملات بی شمار تروریستی، شرایط بد پناهندگان و ادامه مناقشات جنگی در سوریه، یمن و سودان جنوبی.
گزارش جدید سازمان عفو بین الملل نشان می دهد كه در 2016 فقط احساس یك سال ترسناك وجود نداشته بلكه واقعا یكی از بدترین سال ها در امور حقوق بشر بود.
'سالیل شتی' (Salil Shetty) مدیر كل سازمان عفو بین الملل در این گزارش نوشت: جهان در سال 2016 به مكانی تاریك تر و بی‌ثبات تر تبدیل شد. حقیقت این است كه ما سال 2017 را در یك دنیای به شدت بی ثبات و مملو از نگرانی و شك و شبهه در مورد آینده آغاز می‌كنیم.

** نقض جدی حقوق بشر در 159 كشور / جنایت جنگی در 23 كشور
براساس ارزیابی این سازمان در بخش حوزه حقوق بشر در سراسر جهان مشخص شد كه نقض جدی حقوق بشر در 159 كشور جهان در سال 2016 وجود داشته و دست كم در 23 كشور جنایت جنگی رخ داده است.

** آواره شدن دهها هزار روهینگیایی
به گزارش ایرنا، سازمان عفو بین الملل اعلام كرد كه در سودان جنوبی نقض نظام مند و گسترده حقوق بشر و استفاده از تسلیحات شیمیایی در سال 2016 ثبت شد كه جنایت جنگی محسوب می شود.
این سازمان در گزارش خود عنوان كرد كه اوضاع بیشتر مناقشه های بین المللی از جمله اوضاع اقلیت روهینگیا در میانمار در سال 2016 بدتر شد. در میانمار ده ها هزار روهینگیایی به دنبال 'عملیات های پاكسازی' آواره شده اند.
در فیلیپین پس از آنكه رئیس جمهوری این كشور قول داد ده‌ها هزار فرد مظنون به مشاركت در قاچاق مواد مخدر را از بین ببرد، موجی از اعدام های غیرقانونی رخ داد.

** 1.4 میلیون كودك در معرض از دست دادن جان خود
عفو بین الملل تصریح كرد: براساس اعلام یونیسف، حدود 1.4 میلیون كودك كه از سوءتغذیه شدید رنج می برند، ممكن است به دلیل قحطی در سودان جنوبی، یمن، سومالی و نیجریه در سال جاری جان خود را از دست بدهند.
عفو بین الملل خاطر نشان كرد تلاش ها برای ساكت كردن صدای مخالفان در بخش های زیادی از جهان افزایش یافت.

** نام فرانسه و آمریكا و انگلیس در میان 159 كشور نقض كننده حقوق بشر
سازمان عفو بین الملل اعلام كرد: آنچه تعجب دارد این است كه در میان 159 كشوری كه نقض حقوق بشر در آنها طی سال 2016 ثبت شده، نام پیشتازان دمكراسی در جهان از جمله فرانسه، بریتانیا و آمریكا نیز دیده می شود.
تیرانا حسن (Tirana Hassan) مدیر بخش 'پاسخ بحران' در سازمان عفو بین الملل گفته است: نمی توان گفت كه یك بخش از جهان در حوزه حقوق بشر بهتر یا بدتر از دیگر بخش ها بوده است. در سال 2016 شاهد یك «روند پس رفت» در حوزه حقوق بشر بودیم كه لازم است بلافاصله این روند پایان یابد.

** سخنرانی های ترامپ مملو از تنفر و زن ستیزی/ لحن نامناسب سیاستمدار مجارستانی
در ادامه گزارش سازمان عفو بین الملل آمده است: یكی از بزرگترین مشكلات سال 2016 افزایش سخنرانی ها با چاشنی تنفر در بخش های زیادی از اروپا و آمریكا بود. سیاستمداران به طور فزاینده ای در راستای تخریب جایگاه انسان ها گام برداشته اند. برای نمونه اظهارنظری های دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریكا در رقابت های انتخاباتی و پس از انتخابش در سمت ریاست جمهوری آمریكا مملو از تنفر از جمله زن ستیزی بود.
'ویكتور اوربان' سیاستمدار مجارستانی نیز لحن نامناسبی برای تشدید احساسات ضد پناهجویان در پیش گرفت .
سالیل شتی در این گزارش نوشت: 2016 سالی است كه استفاده از عبارت هایی از جمله' ما علیه آنها هستیم' افزایش یافت و همچنین گسترش تنفر و هراس بی شمار مشاهد شد. این روند به سطحی رسید كه از دهه 1930 تاكنون مشاهده نشده بود.
این روند شرایط را به گونه ای پیش برد كه ایده خطرناكی ایجاد شده است كه اینكه جایگاه انسانیت برخی افراد كمتر از دیگر افراد است. در این راستا، سیاست های افراطی در میان ملی گراها ایجاد شد كه به طور مستقیم آسیب پذیرترین افراد را در خطر قرار می دهد و این خود پس رفتی در بحث احترام به حقوق بشر است.

**دولتها باید در جایگاه پاسخگویی قرار گیرند
تیرانا حسن نیز افزود: آنچه در این دوران مشاهده می شود این است كه رهبران جهان نمی خواهند پاسخگوی اشتباهات از جمله نقض حقوق بشر باشند. باید تدابیری اتخاذ شود تا دولتها در جایگاه پاسخگویی قرار بگیرند و از حقوق بشر دفاع شود. بیشتر دولت ها در جهان چشم های خود را به سوی جنایات جنگی رخ داده در سال 2016 بستند و در قرار دادن ناقضان حقوق بشر در جایگاه پاسخگویی ناكام بودند.
وی تصریح كرد: در زمانی كه ما به رهبران و سیاستمدارنی نیاز داریم كه مسئولیت پذیری و پاسخگویی را تضمین كنند، شاهد سازمان هایی همچون شورای امنیت سازمان ملل كه برعكس عمل می كنند. در واقع شاهد برخی از اعضای شورای امنیتی هستیم كه با استفاده از حق وتوشان مانع از اجرای گام هایی می شوند كه در راستای حفاظت از آسیب پذیرترین افراد جهان بوده است.
در گزارش سازمان عفو بین الملل آمده است: حتی كشورهایی با سابقه حقوق بشر قوی برای اعمال نفود در عرصه جهانی با چالش هایی دست و پنجه نرم می كند.
در این گزارش برای نمونه آلمان به دلیل ناكامی در اعمال فشار به دولت هایی كه ناقض حقوق بشر هستند، انتقاد شده است.
پایگاه اینترنتی سازمان عفو بین الملل نیز در گزارشی در مورد سابقه حقوق بشر در سال 2016 نوشت: برخی سیاستمداران جهان با لفاظی هایشان در اروپا و آمریكا یك دنیای خطرناك و تقسیم شده ای ایجاد كرده اند.

** دولت آمریكا با سیاست بازی هایش، با جان افراد بازی می كند
مارگارت هوانگ (Margaret Huang) مدیر اجرایی عفو بین الملل خاطر نشان كرد: سیاستهای ترامپ آمریكا را به یك سطح بحرانی در امور حقوق بشر رسانده كه در سالهای اخیر شبیه آن را ندیده بودیم. در نتیجه سیاست های ضد مهاجرتی رئیس جمهوری آمریكا ،هزاران نفر در داخل و خارج مرزهای آمریكا زندگی شان با آشفتگی‌های جدی مواجه شدند. دولت آمریكا با سیاست‌بازی‌هایش با جان افراد بازی می كند. ترامپ و دیگر رهبران جهان باید تدابیر حفاظتی از حقوق بشر اتخاذ كنند و فقط در مسیر اجرای سیاست های خود بدون توجه به حقوق بشر گام برندارند.

** ترامپ مانع فرار غیرنظامیان از مناقشاتی چون جنگ سوریه شده است
سازمان عفو بین الملل در گزارش خود اعلام كرد كه چگونه 36 كشور جهان با بازگرداندن غیرقانونی پناهجویان به كشورشان جایی كه رعایت حقوق بشر در آنجا در خطر قرار دارد، قوانین بین المللی را نقض كرده اند. برای نمونه ترامپ اخیرا با فرمان اجرایی خود مانع از فرار غیرنظامیان از مناقشاتی همچون جنگ سوریه شده است. ترامپ نگذاشته این افراد به دنبال پناهگاهی برای نجات خود باشند.
اتحادیه اروپا نیز توافق غیرقانونی و شتابزده ای را با تركیه منعقد كرده تا پناهجویان را به كشورشان بازگرداند. آمریكا و مكزیك نیز همچنان به اخراج افرادی كه از خشونت های آمریكای مركزی می گریزند، ادامه می دهد. در چین، مصر، اتیوپی، هند، تایلند و تركیه نیز موردهایی از سركوب حقوق بشر ثبت شده است.
عفو بین الملل در ادامه گزارش خود عنوان كرد: جهان اكنون با یك لیست بلندبالا از بحران هایی روبروست كه عزم سیاسی اندكی برای حل و فصل آنها دیده می شود. از جمله این بحران ها می توان به اوضاع سوریه، یمن، لیبی، افغانستان، آمریكای مركزی، جمهوری آفریقای مركزی، بروندی، عراق و سودان جنوبی اشاره كرد.

** نقض گسترده حقوق بشر در عربستان
عفو بین الملل در بخشی از گزارش خود به نقض گسترده حقوق بشر در عربستان اشاره كرد كه منتقدان، مدافعان حقوق بشر و فعالان حقوق اقلیت به طور گسترده زندانی شده اند.
این سازمان به اقدامات غیرانسانی ائتلاف به رهبری عربستان در یمن اشاره و خاطر نشان كرد این ائتلاف به رهبری عربستان نقض كننده قوانین بین المللی بوده و مرتكب جنایات جنگی در یمن نیز شده است. این ائتلاف به رهبری عربستان مدارس، بیمارستان ها، بازارها و مساجد را بمباران و هزاران غیرنظامی را با تسلیحاتی كه دولت های آمریكا و انگلیس ارائه كرده اند، كشته یا مجروح كرده است.

** نقض حقوق بشر در تركیه و سركوب گسترده رسانه ها
سازمان عفو بین الملل در مورد نقض حقوق بشر در تركیه عنوان كرد كه ده ها هزار نفر به دنبال كودتای ناكام در این كشور در بازداشت به سر می برند، فعالیت صدها سازمان غیردولتی به حالت تعلیق درآمده و سركوب گسترده رسانه ای نیز گزارش شده است.
اروپام**9234** مترجم: اطهر اینانلو ** انتشار دهنده: زهرا هژبری
۰ نفر