به گزارش گروه پژوهش و تحلیل خبری ایرنا ، چهارمین نشست بینالمللی آستانه روز گذشته سیزدهم اردیبهشت با حضور هیاتهای سه كشور ضامن روند آستانه یعنی ایران، روسیه و تركیه و دیگر هیاتها در آستانه پایتخت قزاقستان آغاز شد.
بهمن ماه سال گذشته نیز طی دو روز در پایتخت قزاقستان برای نخستین بار مذاكرات مستقیمی بین گروههای مسلح مخالف در سوریه و نمایندگان دولت سوریه با میانجیگری روسیه، ایران و تركیه برگزار شد كه به امضای بیانیه پایانی در مورد حل و فصل مسالمتآمیز بحران سوریه و توافق دو طرف برای ادامه مذاكرات در این راستا انجامید.
اعضای شورای امنیت سازمان ملل بیانیه را تصویب و رایزنیها را گام مهمی برای حل و فصل سیاسی بحران سوریه ارزیابی كرد.
در ادامه نگاهی به مهم ترین محورهای تحلیلی در رسانه های عربی درباره نشست آستانه 4 برای حل بحران سوریه خواهیم داشت.
** دست برتر ارتش سوریه در میدان های نبرد
روزنامه های «لیبیا المستقبل» در تحلیل تازه خود با اشاره به شكست داعش در میدان های نبرد سوریه بر وضعیت برتر میدانی نیروهای دولتی سوریه تمركز كرد.
به نوشته روزنامه لیبیا المستقبل، بازپس گیری حلب و شكست تروریست ها زمینه را برای تحرك گسترده سیاسی با هدف حل بحران سوریه فراهم كرد. زیرا با گزینه نظامی و امنیتی نمی توان به جنگ سوریه پایان داد. گروه های مخالف و تروریست ها موفق نشدند نظام سوریه را از پای در آورند. ارتش سوریه هنوز هم با كمك همپیمانان خود توانسته است انسجام خود را حفظ كند.
از نگاه این روزنامه ، حمایت نظامی روسیه از سوریه به ویژه حمله های هوایی این كشور به تروریست ها در شكست دادن تروریست ها و نیروهای تكفیری نقش برجسته ای داشت. این حمله ها موازنه را در میدان های نبرد به سود دولت سوریه تغییر داد.
** اختلاف میان تروریست ها و حامیان آنان
صفحه عربی شبكه خبری «اسپوتنیك» روسیه، روزنامه های «الحیات» چاپ لندن و روزنامه «الرای» اردن به جنگ و اختلاف میان گروه های تروریستی و حامیان آنان اشاره كردند.
«سومر صالح» عضو مركز بین المللی مطالعات امنیتی و ژئواستراتژیك به خبرگزاری اسپوتنیك گفت: آنچه نشست آستانه 4 را از دیگر نشست ها متمایز می سازد حجم بالای اختلاف میان كنشگران منطقه است كه پیش بینی می شد در یك اردوگاه باقی بمانند. عربستان و قطر به جنگ نیابتی در منطقه غوطه شرقی سرگرم هستند. حمله های تركیه به یگان های حمایت از كردها و اختلاف عربستان و تركیه پس از توافق كفریا و الفوعه، واشنگتن را در تعامل با بحران سوریه در تنگنا قرار داده است. به نظر می رسد اوضاع در آستانه بحرانی شدن است.
دیدار «ولادیمیر پوتین» و «رجب طیب اردوغان» روسای جمهوری روسیه و تركیه همزمان با نشست آستانه و برقراری تماس تلفنی میان پوتین و «دونالدترامپ» رئیس جمهوری آمریكا همه در این راستا قابل تحلیل است.
«علی مقصود» كارشناس مسائل نظامی و امور راهبردی هم در این زمینه به اسپوتنیك گفت: نشست آستانه در شرایطی برگزار می شود كه عربستان همه پشتوانه های خود در میدان های نبرد سوریه از دست داده است. شكست عربستان در یمن هم با به وجود آمدن اختلاف این كشور با امارات آشكار شده است.
به نوشته روزنامه الحیات، مذاكرات آستانه در حالی كه میان گروه های مسلح در سوریه جنگ در جریان است، آغاز می شود.
به نوشته الحیات، با نزدیك شدن به برگزاری نشست آستانه درگیری میان گروه های مسلح در غوطه شرقی دمشق افزایش یافت و جنبش احرار الشام گروه تروریستی جیش الاسلام را به برخی اقدامات متهم كرد. این گروه به پایگاه های گروه جنبش احرار الشام و گروه تكفیری فیلق الرحمن حمله كرد.
گروه جیش الاسلام سندی را منتشر كرد كه نشان می دهد جنش احرار الشام برای دست زدن به اقدام های تروریستی در غوطه برنامه ریزی می كرد.
انتظار می رود در این نشست بر تثبیت آتش بس با هدف پیش بردن روند سیاسی در ژنو تمركز شود. دولت سوریه هیات خود را به آستانه فرستاده است. این اقدام دولت سوریه نشان می دهد كه نمی خواهد در مسیر مذاكرات كه زیر نظر روسیه و با حضور ایران و تركیه برگزار می شود سنگ اندازی كند.
به نوشته روزنامه الرای اردن برگزاری نشست آستانه نشان می دهد كه پیش رفتن در هر دو مسیر جنگ و صلح امكان پذیرش است. نتیجه این نشست در گرو حضور گروه های مسلحی است كه در نشست های گذشته با تحریك تركیه از حضور در نشست سرباز زدند.
پژوهشم ** 9278**1601**خبرنگار : اصغر یوسفی ** انتشاردهنده : شهناز حسنی
تهران- ایرنا- رخدادهای سوریه از تحولات میدان های نبرد به ویژه درگیری میان گروه های تروریست گرفته تا گفت وگوهای صلح بین نمایندگان سیاسی دولت دمشق و مخالفان در آستانه، مورد توجه ویژه رسانه های عرب زبان قرار گرفته و گزارش ها و تحلیل هایی در این باره منتشر شده است.