۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۶، ۱۲:۲۳
کد خبر: 82521073
T T
۰ نفر
بازتاب انتخابات ایران در رسانه های خارجی-11/ روحانی خوش اقبال خواهد بود؟

تهران - ایرنا - هرچه به زمان انتخابات دوازدهمین دوره ریاست جمهوری ایران در روز 29 اردیبهشت ماه نزدیك تر می شویم، بر شدت تبلیغات افزوده می شود و علاوه بر رسانه های مجازی و شبكه های اجتماعی، رسانه های مهم دنیا نیز از زوایای مختلف این انتخابات را تحلیل می كنند.

رسانه های خارجی درپی برگزاری دومین مناظره نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری و نیز پخش مستند های تبلیغاتی آنان و سخنرانی هایشان، همچنان این انتخابات را از زوایای مختلف تحلیل و تفسیر می كنند كه در یازدهمین گزارش ایرنا در ذیل می آید:

***بلومبرگ: استفاده ایرانیان از شبكه های مجازی برای دور زدن سانسور
پایگاه اینترنتی شبكه خبری بلومبرگ نوشت: در روزهای نزدیك به انتخابات ریاست جمهوری كه میدان بحث و جدل داغ است، ایرانیان برای دور زدن سانسور به سراغ شبكه های اجتماعی رفته اند.
بلومبرگ افزود:بانزدیك شدن به روزهای رای گیری، حسن روحانی و هوادارانش بیش از پیش از شبكه های اجتماعی برای بیان گفته های خود استفاده می كنند. تنها چند دقیقه پس ازآنكه تلویزیون رسمی ایران بخش هایی ازكلیپ انتخاباتی روحانی را سانسور كرد، این فیلم ها از سوی ستاد انتخاباتی رئیس جمهوری كنونی در فضای مجازی و از طریق تلگرام كه نزدیك به 40 میلیون كاربر در سراسر كشور دارد منتشر شد.
این پایگاه خبری آمریكایی تصریح كرد: طرفداران روحانی همچنین از توییتر برای انتقاد از رقبای اصلی محافظه كار (اصولگرا) وی استفاده كرده اند. هرچند توییتر و فیسبوك به طور رسمی در ایران ممنوع هستند اما هر شش نامزد انتخابات ریاست جمهوری نام كاربری خاص خود را در این شبكه های مجازی دارند.
بلومبرگ با اشاره به واكنش سریع كاربران شبكه های مجازی به اظهارات نامزدها در مناظره های انتخاباتی خود افزود: روحانی خود را به عنوان طرفدار اینترنت آزاد در ایران به عنوان یك حق شهروندی به مردم معرفی كرده است.

***بلومبرگ: مواجهه حسن روحانی با معدنچیان مضطرب و مصیبت دیده، بهانه ای برای رقبا
پایگاه اینترنتی شبكه خبری بلومبرگ درگزارش دیگری نوشت:«حسن روحانی» رئیس جمهوری ایران به دنبال انفجار هفته گذشته كه به كشته شدن بیش از سی و شش نفر منجر شد، با معدنچیان نگران و مصیبت دیده مواجه شد.
این شبكه خبری در گزارش سفر روز یكشنبه رئیس جمهوری به معدن یورت با استناد بر گزارش رسانه های داخلی نوشت: روحانی، رئیس جمهوری میانه روی ایران كه برای دور دوم ریاست جمهوری اش در انتخابات 19 مه (29 اردیبهشت) آماده می شود، در سفر به استان شمالی گلستان تاكید كرد كه این حادثه را بررسی خواهد كرد و با خانواده های جان باختگان این حادثه دیدار كرد.
بلومبرگ افزود: حدود 35 نفر در انفجار چهارشنبه (گذشته) كه كارگران را گرفتار كرد، كشته شدند. 22 جسد از زیر آوار بیرون آورده شده اند و عملیات جستجو ادامه دارد.
بلومبرگ سپس به ویدئوهای خبرگزاری های مخالف دولت یازدهم پرداخت و نوشت: روحانی كه در تبلیغات انتخاباتی اش بر نقش خود در دستیابی به توافق هسته ای سال 2015 با قدرت های غربی كه به تحریم های اقتصادی ایران پایان داد، تاكید دارد، با انتقاد مخالفانی مواجه است كه وی را به اولویت دادن به سرمایه گذاری خارجی به جای تامین نیاز اقشار كم درامد متهم می كنند.
این رسانه آمریكایی افزود: اتفاقات روز یكشنبه می تواند به بهانه ای از سوی رقبای اصولگرای وی تبدیل شود.

*** المانیتور: عملكرد روحانی در مناظره دوم بهتر از مناظره اول بود
تارنمای المانیتور درگزارشی عنوان كرد: دومین مناظره زنده كاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری ایران خوشبینی برای حامیان حسن روحانی ایجاد كرد؛ كاندیدایی كه تاكتیك 'كنار ماندن نسبتا آرام' در بحث ها را در مناظره دوم كنار گذاشت.
به گزارش ایرنا، درادامه این گزارش آمده است: در مناظره دوم كاندیدای انتخابات ریاست جمهوری ایران شاهد نیش و كنایه های كاندیداها به یكدیگر در مورد مساله برنامه هسته ای بودیم.دراولین مناظره تلویزیونی كاندیداها به نظر می رسید كه رئیس جمهور فعلی میانه رو ایران خود را وارد بحث ها نمی كند و در برابر حملات و انتقادهای رقبای محافظه كارش سكوت پیشه كرده است.در مناظره اول به جای حسن روحانی، اسحاق جهانگیری معاون وی به گفته رسانه های اصلاح طلب ومحافظه كار به عنوان یك پدیده عمل كرد و با جدیت در برابر انتقادات رقبای محافظه كار (اصولگرا) ایستاد. به همین دلیل بسیاری از حامیان حسن روحانی انتظار داشتند كه حسن روحانی بیشتر شبیه مناظره های انتخابات گذشته عمل كند.
المانیتور اضافه كرد: با این حال، روحانی در مناظره دوم از همان دقایق ابتدایی مهارت سخنوری خود را نشان داد. غلامحسین كرباسچی شهردار سابق تهران و یك اصلاح طلب شناخته شده در ایران معتقد است كه به نظر می رسید رئیس جمهور در مناظره دوم خوشحال تر و فعال تر بود. در عین حال محمد باقر قالیباف بار دیگر در موضع تهاجمی قرار گرفت.
این پایگاه خبری تحلیلی آمریكایی ادامه داد: جنجال برانگیرترین مساله در مناظره دوم كه حول محور مسائل سیاسی و فرهنگی متمركز شد، در مورد برجام و توافق هسته‌ای بود. در زمان امضا توافق هسته ای میان ایران و قدرت های جهان درسال 2015، بسیاری ازمحافظه كاران (اصولگرایان)در ایران انتقاد شدیدی از این توافق كردند اما طی مناظره دوم كاندیداها، قالیباف و ابراهیم رئیسی هر دو قول دادند كه از برجام حفاظت كنند و به تعهدات در قبال این توافق پایبند خواهند بود.
این رسانه آمریكایی افزود: با این حال قالیباف و رئیسی اعلام كردند كه معتقد نیستند توافق هسته ای توافقی كامل است و توانایی دولت روحانی را در بدست آوردن امتیازهای كافی از این توافق زیر سوال بردند. در پاسخ نیز حسن روحانی عملكرد قالیباف و رئیسی در مورد بیان جزئیات بحران هسته ای را به چالش كشید. رئیس جمهوری فعلی ایران در این مناظره رقبای محافظه كارش (اصولگرایش) را به تلاش برای از بین بردن توافق هسته ای و همچنین سرمست شدن از انتخاب دونالد ترامپ به عنوان رئیس جمهوری آمریكا متهم كرد.

*** الجریده كویت: انتقاد نامزدهای انتخابات ایران از رویكرد یكدیگر
نشریه الجریده كویت نیزباانتشار گزارشی بااشاره به اینكه شرایط ایران امروزحساس وسرنوشت سازاست، نوشت:نامزدهای انتخابات به صورت مستمربه بیان مواضع خود وانتقاد از رویكرد یكدیگر پرداخته اند.
به گزارش ایرنا، الجریده تاكید كرد: حسن روحانی در مواضع خود منتقدان برجام را هدف قرار داده و آنان را به تلاش برای برهم زدن توافق هسته ای متهم كرد .
این نشریه نوشت: روحانی در اظهارات خود از محمد باقر قالیباف شهردار تهران نیز انتقاد كرده است، چراكه این شهرداری با نصب بیلبوردهای تبلیغاتی در تهران همزمان با مذاكرات هسته ای، به مخالفت با برجام می پرداخت.

*** الانباء كویت: انتقاد نامزدهای اصولگرا از اثرات توافق هسته ای
روزنامه الانباء كویت نیز نوشت: همزمان با برگزاری مناظره های انتخابات ریاست جمهوری و اظهارات حسن روحانی در مورد درج عبارت هایی تحریك آمیز بر روی موشك ها، سردار مسعود جزایری سخنگوی ستاد كل نیروهای مسلح ایران از اظهارات روحانی انتقاد كرده و از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری خواسته شده است كه وارد حوزه مسائل دفاعی و موشكی حساس نشوند.
این روزنامه تاكید كرد: نامزدهای اصولگرای انتخابات ریاست جمهوری ایران در اظهارات خود از توافق هسته ای انتقاد كرده و گفته اند كه رفع تحریم ها اثر مثبتی برای معیشت مردم نداشته است .

*** آسوشیتدپرس: اعتراض كم سابقه به یك مقام ارشد منتخب و اظهارات روحانی
خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز در گزارشی درباره بازدید حسن روحانی رئیس جمهوری و یكی از 6 نامزد انتخابات دوازدهمین دوره ریاست جمهوری ایران نوشت: معدنچیان روز یكشنبه خودروی حامل حسن روحانی رئیس جمهوری ایران را به هنگام بازدید از محل وقوع انفجاری مرگبار در معدن زمستان یورت محاصره كردند، اعتراضی كه علیه یك مقام ارشد منتخب، كم سابقه به شمار می رود.
آسوشیتدپرس نوشت: روحانی به محل وقوع حادثه در معدن زمستان یورت سفر و برای معدنچیان و خانواده هایشان سخنرانی كرد. وی تاكید كرد كه ما به عنوان دولت، در برابر جان افراد، مسوول هستیم.
این رسانه آمریكایی افزود: انفجار در این معدن زغال سنگ روز چهارشنبه پس از اینكه معدن با گاز متان پر شد، به وقوع پیوست. سه خبرگزاری نیمه رسمی ایران آمار كشته شدگان در این فاجعه را دستكم 35 نفر اعلام كرده اند. مقام های ایرانی می گویند 22 جسد را بیرون كشیده اند و عملیات تجسس ادامه دارد.
خبرگزاری آسوشیتدپرس اضافه كرد: بازدید روحانی از محل وقوع این حادثه در آستانه انتخابات ریاست جمهوری ایران انجام شد.

***خبرگزاری فرانسه: روحانی در محل وقوع حادثه معدن با اعتراض مواجه شد
خبرگزاری فرانسه نیز در خبری به بازدید حسن روحانی رئیس جمهوری و یكی از 6 كاندیدای انتخابات دوازدهمین دوره ریاست جمهوری ایران از معدن زمستان یورت آزادشهر استان گلستان پرداخت و نوشت: حسن روحانی رئیس جمهوری ایران روز یكشنبه به هنگام بازدید از محل حادثه انفجار معدن زمستان یورت با اعتراض های خانواده قربانیان این حادثه رو به رو شد.
این رسانه فرانسوی نوشت: انفجاری روز چهارشنبه گذشته در معدن یورت زمستان در استان گلستان روی داد كه بر اثر آن دستكم 26 نفر كشته شدند. در همین حال، وب سایت دولت ایران به نقل از حسن روحانی گزارش داد: ملت ایران در حزن و اندوه خانواده كشته شدگان در حادثه معدن یورت زمستان سهیم هستند. روحانی افزود: افراد مسوول این حادثه و خاطیان باید مشخص شوند و با آنها بدون هیچ استثنایی برخورد شود.
خبرگزاری فرانسه تصریح كرد: رئیس جمهوری ایران دستور تشكیل یك گروه ویژه برای تحقیق در مورد علت انفجار در این معدن و پرداخت غرامت به قربانیان و خانواده های آنها را صادر كرده است.

*** تحلیلگر اندیشكده رند: شاید روحانی خوش اقبال نباشد
یك تحلیلگر ارشد سیاست بین المللی در اندیشكده 'رند' معتقد است كه، 'حسن روحانی' شاید به اندازه روسای جمهوری قبلی برای به عهده گرفتن یك دوره چهار ساله دیگر وظایف رئیس جموری ایران، خوش اقبال نباشد.
درمقاله ای كه به تازگی در پایگاه اطلاع رسانی 'رییل كلیر ورالد/real clear world' منتشر شده، آمده است: با توجه به امضای توافقنامه هسته ای، كاهش احتمال جنگ با آمریكا، لغو بسیاری از تحریم ها، افزایش تولید نفت و ایجاد ثبات و اتفاق نظر بیشتر در سیستم سیاسی ایران در دوره چهارساله ریاست جمهوری روحانی، تصور این مساله كه او پیروز انتخابات پیش رو خواهد بود، آسان باشد، اما باید گفت كه تضمینی وجود ندارد كه وی برای بار دوم رییس جمهور ایران شود.
در این گزارش آمده است: پیروزی رئیسی در انتخابات به تنهایی باعث لغو برجام نمی شود، اما مسایلی مانند تشدید تنش های آمریكا و ایران و تداوم جنگ در خاورمیانه این توافقنامه آسیب پذیر را به خطر می اندازد.

***روزنامه آلمانی: «تندرویی منعطف با بلند پروازی»
روزنامه «نویه زوریشرسایتونگ» آلمان با انتشار گزارشی در باره انتخابات ریاست جمهوری ایران نوشت: «یك تندروی منعطف با بلندپروازی نامزد انتخابات ریاست جمهوری ایران شده است.»
به گزارش ایرنا، این روزنامه آلمانی افزود: «درعرض تنها یك سال ابراهیم رئیسی محافظه كار (اصولگرا) از یك روحانی ناشناخته تبدیل به نامزد بالاترین سمت دولتی شد. این موضوع مسائل زیادی را بیان می كند. صدای ملایم، لبخند خجالتی و زبان بدن اندك. ابراهیم رئیسی در آخر ماه آوریل با آغاز مبارزه انتخاباتی خود درجمع بانوانی كه فریاد زنان عكس او را در دست داشته و پرجم ایران را تكان می دادند همانند یك تندوری معمولی به نظر نمی آمد. این روحانی كه قصد دارد در انتخابات 19 می بر رئیس جمهوری فعلی غلبه كند، مرد صدای بلند نیست. البته درسمت قبلی خود به عنوان كارگزار حقوقی خود را شخصی سرسخت نشان داده است. ازمنظر سیاسی این محافظه كار 56 یعنی بدون هیچ اصلاحاتی ، گشایشی و جبهه گیری شدید در مقابل غرب».
روزنامه نویه زوریشرسایتونگ آلمان اضافه كرد: درآغاز سال گذشته وی (رئیسی) هنوز درایران فردی ناشناخته بود اما امروزه نه تنها به عنوان یك كاندیدای تقریبا پرطرفدار محسوب می شود.
این روزنامه سپس به زندگی رئیسی پرداخت و نوشت: رئیسی درسال 1960 به عنوان پسر یك روحانی در مشهد، شهری در شمال غرب ایران متولد شد. وی انقلاب را در زمان 18 سالگی اش یعنی در سال 1979 و در زمان دانشجویی اش در قم تجربه كرد. برای اینكه نقشی در سقوط شاه داشته باشد سنش كم بود اما برای دستیابی به شانس هایی كه از بعد از این سقوط وجود داشت به سن كافی رسیده بود. بعد از انقلاب شریعت به عنوان اصل صلاحیت در صدور حكم تعیین شد و به این ترتیب دادگستری به حقوق دانان اسلامی نیاز پیدا كرد. البته رئیسی در زمینه حقوق بی تجربه بود اما به سرعت پیشرفت كرد. وی در جولای 1988 به مقام معاون دادستان تهران نائل شد.
این رسانه آلمانی تصریح كرد: در وبسایت شخصی رئیسی نوشته شده است بعد از كسب موفقیت های بسیار در مسائل حقوقی دشوار آیت الله خمینی (ره) او را مامور كرد تا مشكلات اجتماعی استان ها را حل كند و این خود باعث پیشرفت بیشتر رئیسی شد. وی در سال 2004 ابتدا معاون دادگستری و در سال 2014 دادستان كل شد. اما رئیسی با انتصابش به عنوان تولیت آستان قدس رضوی در ماه مارس 2016 برای اولین بار از میان سایه ها نمایان شد.
این روزنامه آلمانی سپس درباره آستان قدس رضوی نوشت و افزود: بعد از درگذشت (آیت الله) طبسی، رییسی جانشین او شد. این موضوع بسیار غافلگیر كننده بود.ارتباطات خانوادگی نیز در انتصاب او بی تاثیر نبوده است. چرا كه رئیسی با دختر یكی امام جمعه های شهر مشهد آیت الله علم الهدی ازدواج كرده است.
روزنامه آلمانی «نویه زوریشرسایتونگ» اضافه كرد:حامیان احمدی نژاد ستاد انتخاباتی رئیسی را احاطه كرده اند و سخنان عامه پسندانه او نیز یادآور احمدی نژاد است البته او منعطف تر رفتار می كند. رئیسی دریكی از گردهمایی های انتخاباتی خود در آخر ماه آوریل اعلام كرد كه امروزه 30 درصد از جوانان ما بیكار هستند و نرخ بیكاری 12 درصد است. آیا ما باید صبر كنیم تا بیگانگان مشكلات ما را حل كنند؟ این سوال رئیسی بود و در ادامه وی قول یك مدیریت انقلابی را داد.
این روزنامه آلمانی تصریح كرد: حسن روحانی موفق شد با حل كردن اختلافات اتمی بیشتر تحریم ها را لغو كند و همینطور تورم را تحت كنترل آورد و همچنین كاهش ارزش پول را متوقف كرد.
این رسانه آلمانی ادامه داد:عده زیادی ازایرانیان بهبودی در زندگی روزمره خود نمی بینند. البته حتی اگر پشتیبانی از روحانی هم كاسته شد، باز هم پیروزی یكی از محافظه كاران نامعلوم است. بسیاری از ناظران از این جهت غافلگیر شدند كه رئیسی با نامزدی در انتخابات ریسك كرده است.
اروپام**1572**1590