به گزارش روز یكشنبه ایرنا، روزنامه دست راستی آمریكایی در تفسیری با هدف قانع كردن دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریكا برای لغو توافق هسته ای و با اشاره به تصمیم جدید وی درباره این توافق نوشت: باید این موضوع را نیز در نظر داشته باشد كه اجرای این توافق ناقض قانون فدرال آمریكا و بطور مشخص قانون 2012 تولید ایزوتوپ های پزشكی ایالات متحده است.
وال استریت ژورنال در ادامه تفسیر خود افزود: قانون 2012 به دنبال پایان دادن به خطر اشاعه هسته ای مرتبط با تولیدات خارجی مواد رادیواكتیو با استفاده از اورانیوم غنی شده در حد تولید سلاح اتمی برای مصارف پزشكی است. پزشكان آمریكایی سالانه از یكی از ایزوتوپ ها مولیبدنیوم یعنی مولیبدنیوم 99، در 20 میلیون فرآیند برای تشخیص مراحل اولیه سرطان، بیماری های قلبی و دیگر بیماری های كشنده استفاده می كنند، اما ایالات متحده آمریكا توان تولید داخلی این نوع از ایزوتوپ ها را ندارد و در این زمینه به تولیدكننده های خارجی كه اورانیوم غنی شده مورد نیاز خود را از آمریكا تامین می كنند، وابسته است.
كنگره در نظر داشت تا با تصویب قانون 2012، در حین افزایش میزان تولید داخلی مولیبدنیوم 99 برای تامین نیاز آمریكا به این ایزوتوپ، به صادرات اورانیوم غنی شده پایان دهد. با توجه به این امر كه آمریكا مصرف كننده نیمی از مولیبدنیوم 99 جهان است، افزایش تولیدات آمریكا می توانست به محدود شدن توان تولیدكنندگان خارجی ایزوتوپ در كنترل بازار و فروش تولیدات خود در سطح جهانی بینجامد.
برطبق این قانون، اداره ملی امنیت هسته ای آمریكا موظف است تا با به كار گرفتن برنامه هایی كارآفرینان آمریكایی را به دستیابی به راههایی برای تولید مولیبدنیوم 99 بدون نیاز به استفاده از اورانیوم غنی شده، تشویق كند؛ با این هدف كه میزان این تولیدات به آنجا برسد كه توقف صادرات اورنیوم غنی شده آمریكا را توجیه كند. دولت اوباما آشكارا در اجرای الزامات این قانون، ناكام بود. مولیبدنیوم 99 در آمریكا تولید نمی شود و دولت این كشور همچنان به صادرات اورانیوم ادامه می دهد.
توافق (هسته ای) ایران اوضاع را بدتر كرده است. این توافق بطور خاص به ایران حق نامحدودی را برای تولید اورانیوم غنی شده مورد نیاز در تولید ایزوتوپ های پزشكی، می دهد. ایران می تواند آزادانه در كنترل میزان تولید و قیمت ها به دیگر تولیدكنندگان این دست از ایزوتوپ ها بپیوندد.
علی اكبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران اوایل امسال كه پیشتر در راس هیئت مذاكره كننده ایران بود، از قصد ایران برای تبدیل به یكی از تولیدكنندگان عمده ایزوتوپ های پزشكی خبر داد.
موضوع حائز اهمیت این است كه برجام آمریكا و دیگر طرف های این توافق را به یاری رساندن به طراحی و تولید ایزوتوپ های پزشكی در ایران از راه تبادل فناوری، تامین مالی پروژه ها، اعتبار صادراتی و دیگر انواع سرمایه گذاری متعهد كرده است. اتحادیه اروپا در همین راستا گروهی مشترك برای همكاری اتمی با ایران تشكیل داده است.
ایالات متحده آمریكا نمی تواند بدون نقض قانون تولید ایزوتوپ های پزشكی این كشور كه در پی كنترل تولیدات خارجی ایزوتوپ های پزشكی است، به این دست از تعهدات خود جامه عمل بپوشاند و بر طبق قانون آمریكا شكی وجود ندارد كه كدامیك از این تعهدات به دیگری ارجحیت دارند.
دولت اوباما كه می دانست سنای (در اختیار جمهوریخواهان) آمریكا هیچگاه برجام را به عنوان یك معاهده به تصویب نخواهد رساند، آن را به عنوان یك 'توافق اجرایی' مطرح كرد.
چنین توافقاتی ممكن است جنبه قانونی داشته باشند، اما بر اساس قانون اساسی (آمریكا) رئیس جمهوری كشور حق لغو یكجانبه هیچ «قانونی» را ندارد. این دلیل دیگری است كه دولت آمریكا باید توافق ایران را ملغی و بی اعتبار اعلام كند.
به گزارش ایرنا، این بهانه تراشی در حالیست كه اولا آژانس بین المللی انرژی اتمی و حتی نهادهای اطلاعاتی آمریكا پیش از آغاز گفت و گوهای هسته ای ایران و 1+5 نیز تایید كرده بودند كه دلیلی دال بر تخطی ایران از برنامه صلح آمیز هسته ای خود نیافته اند، دیگر اینكه اورانیومی كه تا بیش از 90 درصد غنی نشده باشد كاربرد نظامی ندارد و سرانجام اینكه آمریكا و متحدانش تولیدكنندگان در دوران تحریم های سنگین پیش از توافق هسته ای در مسیر فروش این گونه داروهای حیاتی تولیدشده از فناوری هسته ای توسط تولیدكنندگان جهانی آن به ایران مانع می تراشیدند و با جان بیماران ایرانی بازی میكنند.
دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریكا جمعه شب گذشته (به وقت تهران) پس از ماه ها جنجال آفرینی تبلیغاتی درباره برنامه جامع اقدام مشترك (برجام) و آنچه او اقدامات ثبات زدایانه ایران در منطقه می نامد، راهبرد جدید دولتش را در این باره از تریبون كاخ سفید اعلام كرد و از جمله گفت كه از این پس از تایید پایبندی ایران به برجام، كه طبق یك مصوبه كنگره آمریكا به رئیس جمهوری این كشور سپرده شده، سرباز می زند و تصمیم گیری درباره سرنوشت برجام را به كنگره آمریكا خواهد سپرد.
اعلام این موضوع بلافاصله واكنش سران كشورهای مهم اروپایی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و حتی شماری از مقام های كنگره را برانگیخت و آنها عمدتا حمایت خود را از توافق هسته ای ابراز كردند و از جمله فدریكا موگرینی مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا تنها دقایقی پس از سخنرانی ترامپ درباره برجام، در كنفرانسی مطبوعاتی تاكید كرد: برجام یك توافق دوجانبه نیست و به هیچ كشوری تعلق ندارد و هیچ كشوری نمی تواند به آن پایان بدهد.
**اروپام**9418**1479
مترجم: آیدا شجاع **ناشر:حسن سالك رضائی
بهانه روزنامه دست راستی آمریكایی برای درخواست لغو برجام توسط ترامپ
۲۳ مهر ۱۳۹۶، ۱۱:۱۵
کد خبر:
82696377
تهران – ایرنا – «وال استریت ژورنال» تنها به این بهانه كه ' در تولید ایزوتوپ های پزشكی عنصر مولیبدنیوم از اورانیوم كم غنی شده در حد 4 درصد استفاده می شود'، آن بخش از برجام را كه حق ایران را برای غنی سازی پایین اورانیوم به رسمیت می شناسد، ناقض یك قانون فدرال آمریكا خواند و از ترامپ خواست كه برجام را لغو كند.