سعد حریری خواستار وساطت میان ایران و عربستان بود/استعفای حریری یك موضوع داخلی است

تهران-ایرنا-عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با رد اظهارات سعد حریری مبنی بر این كه در دیدار با ولایتی گفته است ایران در امور داخلی لبنان دخالت نكند، گفت: در مذاكرات ما چنین موردی مطرح نبود و وی خواستار وساطت میان ایران و عربستان شد.

به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، علی اكبر ولایتی روز سه شنبه در ادامه نشست خبری اجلاس جهانی محبان اهل بیت(ع) و مساله تكفیری ها در پاسخ به سوالی در مورد دیدار خود با سعد حریری به مباحثی كه درمورد این دیدار مطرح شده است، اشاره و اظهاركرد: حریری این گونه بیان كرده كه در این ملاقات به بنده گفته است كه در امور داخلی لبنان دخالت نكنید كه اصلا چنین چیزی مطرح نبود.
وی افزود: مذاكرات ما به هیچ وجه تند، خشن و این مواردی كه گفته اند، نبوده است و اینها القائات سعودی ها و دیگرانی است كه مایل نیستند لبنان در آرامش باشد و دوستی استراتژیك دو كشور را ببینند.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام یادآور شد: در این دیدار بجز بنده سفیر ایران در لبنان هم حضور داشت و ما هیچ گونه تهدیدی نكردیم، محور دیدار با سعد حریری روابط دو جانبه و منطقه ای بود.
ولایتی خاطرنشان كرد: از طرفی وی خواست كه میان ایران و عربستان وساطت كند كه من گفتم ما مشكلی با مذاكره نداریم ولی به سعودی های بگوئید شما سه سال است یمن را ویران كردید و اجازه ورود غذا و دارو را نمی دهید.
وی ادامه داد: در این دیدار به آقای حریری گفتم به سعودی ها بگوئید كه از جنایات انسانی در یمن دست بردارید چرا كه اینها ربطی به سیاست ندارد و باید با یمنی ها مذاكره كنند چرا كه مساله یمن راهكار صرفا سیاسی دارد و نه بمباران كور.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام همچنین گفت: به آقای حریری گفتم از اتحاد احزاب گروه های سیاسی داخلی لبنان استقبال می كنیم و این كشور امروز یكی از امن ترین كشورهای اسلامی است و این از بركت مقاومت اسلامی و مردم فهیم و آگاه لبنان است.
وی همچنین اظهار كرد: ایران و لبنان برادر و متحد هستند و روابط راهبردی با یكدیگر دارند و در رابطه با مساله استعفای آقای حریری این یك موضوع داخلی است و امیدواریم اگر قوانین داخلی آنها اجازه دهد بعد از این تحولات یكی دو هفته اخیر، آقای حریری به لبنان بازگردد و در این رابطه كه وی سر كار بماند یا نه مردم لبنان باید تصمیم بگیرند.
به گزارش ایرنا، سعد حریری نخست وزیر لبنان هفته گذشته در ریاض و از طریق شبكه العربیه از سمت خود استعفا كرد. وی قبل از سفر به ریاض و در لبنان با علی اكبر ولایتی دیدار و گفت و گو كرد كه برخی استعفای حریری را به این دیدار ربط داده بودند.
وی در متن استعفای خود اتهاماتی علیه جمهوری اسلامی ایران و حزب الله مطرح كرد. وی همچنین روز یكشنبه در گفت و گویی با شبكه المستقبل وعده داد به لبنان بازمی گردد.

**عربستان سعودی در هرجایی كه دخالت كرده شكست خورده است
مشاور امور بین الملل رهبر معظم انقلاب همچنین در پاسخ به سوالی درباره اهداف سفر خود به لبنان گفت: هدف از سفر به این كشور شركت در اجلاس علمای مقاومت بود چرا كه دشمنان ما چه آمریكایی ها و چه صهیونیست ها دنبال این هستند كه موضوع فلسطین به فراموشی سپرده شود.
ولایتی افزود: پس از شركت در این اجلاس دیدار و گفت و گو با دوستان و مقام های لبنانی و سوری و ملاقات با سید حسن نصرالله و بشار اسد درباره همكاری ها منطقه ای انجام شد.
رییس هیات امنای دانشگاه آزاد اسلامی همچنین اظهار كرد: تاسیس شعبات دانشگاه آزاد به صورت جامع در سوریه و لبنان از همكاری های جدید میان ما و این كشور و كمك كردن به ارتقای سطح كیفی دانشگاه حلب سوریه از دیگر موضوعات اهداف این سفر بود.
ولایتی در پاسخ به سوالی درباره سناریوهای احتمالی سعودی‌ها در منطقه دنبال می كنند، افزود: تحلیل شخصی من این است كه عربستان سعودی در هرجایی كه دخالت كرده، شكست خورده است. در عراق آنقدر دخالت‌ كرد كه حتی سفیرش را اخراج كردند.
وی ادامه داد: عربستان می خواست كه عراق و سوریه تجزیه شود كه این اتفاق نیفتاد. قصد داشت در لبنان آشوبی ایجاد كند كه 8 مارس و 14 مارس با هم متحد شدند.
مشاور اموربین الملل رهبر معظم انقلاب یادآور شد: دولت ریاض در لبنان این كار را كرد كه شاید بتواند آشوبی ایجاد كند تا به عنوان مدافع یك طرف از این كسانی كه اختلاف دارند وارد لبنان شود و دخالت های بیشتر كند اما سیدحسن نصرالله حكمتی كه به كار برد و بعدا هم میشل عون رییس جمهوری مشابه همین حركت را انجام داد، گفتند كه سعد حریری تحت فشار این كار را كرده است یعنی استعفا را نوشته و به دست وی دادند كه این ادبیات لبنانی نیست این ادبیات سعودی است.
ولایتی تأكید كرد: عربستان گمان می‌كرد با این كار لبنان متشنج می‌شود و در این فضا آنان می‌توانند اهداف شیطانی‌ خود را دنبال كنند اما با بلوغ فكری كه مردم لبنان دارند و با حكمت سیدحسن نصرالله و میشل عون چنین اتفاقی نیفتاد و عربستان شكست خورد.
وی در پاسخ به این سوال كه ترامپ ملت ایران را تروریست خوانده ارزیابی شما چیست، گفت: آقای ترامپ كه حرف بی حساب زیاد می زند و كسی هم توقع ندارد كه حرف عاقلانه‌ای را بگوید، حتی هم مسلك های او در آمریكا و اروپا دائما از وی انتقاد می كنند چرا كه بی حساب و كتاب حرف می زند، این كه او بگوید چه كسی تروریست است مهم نیست چرا كه همه می دانند كه منشا تروریسم آمریكا است و در مناظرات انتخاباتی شاهد بودیم كه مساله داعش و ایجاد آن را اغراق كردند.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام پیرامون مساله همكاری های میان ایران و تركیه در خصوص بحران سوریه اظهار كرد: رابطه میان ایران، تركیه، سوریه و عراق رابطه بین همسایگان و برادران است، آمریكایی ها «فضولتا» در منطقه حضور دارند ، روزی آنها را بیرون خواهیم كرد. رقه متعلق به سوریه است و در این خصوص همه ما اتفاق نظر داریم. آمریكایی ها اشتباه كردند كه در رقه پایگاه نظامی ایجاد كردند و دیر یا زود باید آمریكایی ها از اینجا بروند.
ولایتی یادآور شد: رقه به آغوش سوریه باز می گردد و همانطور كه بارها گفتیم ما مخالف هر گونه تفرقه و تجزیه ای در منطقه هستیم.
وی با بیان این كه حتما در آینده ای نه چندان دور آمریكایی ها را از سوریه و عراق بیرون خواهند كرد، گفت: ما می دانیم كه آمریكایی ها دشمن مردم تركیه هستند و پشت مساله كودتای تركیه هم آنها قرار داشتند و ما از آقای اردوغان حمایت كرده و خواهیم كرد چرا كه وی رییس جمهوری قانونی تركیه است.
مشاور امور بین الملل رهبر معظم انقلاب اسلامی افزود: ممكن است میان كشورها اختلافاتی هم باشد كه این مهم نیست، اما می توانیم با اتحاد در برابر دشمنان واحد بایستیم.

**ایران به در خواست دولت های قانونی عراق و سوریه در آن كشورها حضور دارد
ولایتی همچنین در خصوص اتهام زنی های سعودی علیه ایران مبنی بر دخالت در امور داخلی كشورهای منطقه، گفت: ما از سوی عربستان متهم هستیم، اولا چه كاره است كه این حرف را می زند، مگر كسی آن را وكیل كرده است، آنها حكومتی هستند كه به زور به این كشور تحمیل شده اند، اگر انتخابات برگزار كنند معلوم نیست كه مجدد روی كار باشند. سعودی نیابت از طرف كشورهای عربی ندارد كه بخواهد از طرف آنها حرفی بزند و خود را مدافع آنها معرفی كند.
وی ادامه داد: ما به در خواست دولت های قانونی عراق و سوریه در آن كشورها حضور داریم، آنها از ما به دلیل تجربه و از مشورت های ما استفاده می كنند بنابراین حضور ما قانونی است.
وی افزود: ما هیچ مشكلی برای مذاكره نداریم ولی مذاكره كردن به معنای تایید ظلم سعودی ها به برخی كشورهای عرب و غیر عرب نیست. مذاكره ما تایید حمایت آنها از تروریست ها نیست مگر در مورد حج مذاكره نكردیم بنابراین ما مخالف مذاكره نیستیم.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در پاسخ به سوالی در خصوص اجلاس ایران، روسیه، جمهوری آذربایجان در تهران و اجلاسی كه قرار است در آینده در جمهوری آذربایجان (با حضور روسای جمهوری سه كشور) برگزار شود و با توجه به روابط خوبی كه ایران با ارمنستان و جمهوری آذربایجان دارد آیا ممكن است اتفاق جدیدی در قره باغ بیفتد و ایران نقشی در آن داشته باشد گفت: از هر نوع همكاری منطقه ای استقبال می كنیم. هم روسیه و هم آذربایجان در دریای خزر همسایه ما است.
ولایتی افزود: جمهوری آذربایجان نه تنها همسایه است بلكه با این كشور مشتركات زیادی داریم و كمتر دو ملتی مثل ایران واین كشور است كه این همه اشتراكات داشته باشند بنابراین جلسات مشترك با جمهوری آذربایجان و روسیه مفید است و جلسات هرچه دامنه اش وسیع تر باشد آثار مثبت منطقه ای آن بیشتر است.
وی ادامه داد: ما هم از اجلاس گذشته استقبال كردیم و هم از اجلاس احتمالی بین تركیه ، ایران و جمهوری آذربایجان استقبال می كنیم چرا كه هرچه دیدارها و مذاكرات چهره به چهره بیشتر شود احتمال وجود اختلاف كمتر می شود.
وی همچنین به دیدار رییس جمهوری روسیه با رهبر معظم انقلاب در حاشیه اجلاس تهران اشاره كرد و گفت: یكی از مواردی كه در این دیداربحث شد معامله با پول ملی بود كه دلار را تا آنجا كه ممكن است حذف كنیم تا گیر حصارهای اقتصادی آمریكایی ها نباشیم .
وی ادامه داد: اصلا چه كسی گفته است كه دلار باید پول بین المللی باشد.
مشاور امور بین الملل رهبر معظم انقلاب اسلامی افزود: بنابراین این اجلاس ها مورد تایید است امیدواریم كه مساله قره باغ حل شود . مساله آن سیاسی است و راه حل نظامی ندارد و ما استقبال می كنیم كه این مساله كه مشكل منطقه است هرچه زودتر با گفت و گوهای سیاسی حل شود.
سیام**1058**1336
خبرنگار:محمد افضلی**انتشار:مهرنوش خانزائی