سید علی حسینی روز شنبه در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا، به سابقه راه اندازی بورس انرژی اشاره كرد و افزود: بورس انرژی ایران به عنوان یك تشكل خودانتظام و بازاری منسجم در راستای شفاف سازی و كشف قیمت انواع حاملهای انرژی، فعالیت خود را از 19 اسفند ماه سال 1391 آغاز كرد.
وی افزود: ایران به عنوان یكی از بزرگترین دارندگان منابع انرژی هیدروكربوری و ظرفیت غنی تولید برق در جهان و منطقه شناخته شده و همچنین به واسطه موقعیت جغرافیایی و استراتژیك خود، از پتانسیل بالایی در حوزه تجارت و ترانزیت انواع حاملهای انرژی برخوردار است.
مدیرعامل بورس انرژی اظهار داشت: با توجه به سهم بالای استفاده از حاملهای انرژی در اقتصاد كشور و سهم بسزای درآمدهای كشور از محل فروش حاملهای انرژی از قبیل نفت خام، گاز طبیعی و فرآوردههای اصلی و ویژه نفتی، وجود یك بازار متشكل و كارآمد در كشور كه بتواند در سطح داخلی و منطقهای نقشآفرینی كند از اهمیت فراوانی برخوردار است.
حسینی اضافه كرد: عرضه و معامله انواع حاملهای انرژی از جمله فرآوردههای نفت و گاز، برق و سایر حاملهای انرژی در بازار فیزیكی و انتشار و معامله اوراق بهادار مبتنی بر كالا همچون «سلف موازی استاندارد» و «صندوق های پروژه انرژی» این امكان را برای عرضه كنندگان و خریداران فراهم آورده تا در یك چارچوب مشخص و شفاف به خرید و فروش، تامین مالی و سرمایهگذاری بپردازند.
وی گفت: حضور بیش از 230 كالای متنوع در بازار فیزیكی و فعالیت بیش از 40 عرضه كننده، تحویل كالاها در تالارهای داخلی و بینالملل، مشاركت خریداران داخلی و بینالمللی، عرضه محصولات و حاملهای انرژی به 13 مقصد در خارج از كشور توسط عرضهكنندگان (شركتهای پالایش نفت، پالایش گاز، پتروشیمی، مجتمع گازی، شركت ملی نفت ایران و شركت ملی گاز ایران)، عرضه كالای برق توسط 47 نیروگاه تولید نیروی برق و مشاركت تمامی شركتهای توزیع نیروی برق منطقهای كشور، بخشی از فعالیتهای بورس انرژی ایران است.
** رشد 42 درصدی ارزش معاملات بورس انرژی
مدیرعامل بورس انرژی گفت: مجموع ارزش معاملات بورس انرژی ایران از ابتدای سال 96 تا 25 بهمن ماه امسال حدود 60 هزار میلیارد ریال شده، این در حالی است كه مجموع ارزش معاملات طی سال 95 حدود 42 هزار میلیارد ریال بوده است.
حسینی یادآور شد: بررسی آمارها نشان می دهد كه ارزش معاملات بورس انرژی ایران تا یك ماه پیش از پایان سال 1396 رشدی معادل 42 درصد نسبت به كل دوره زمانی سال 1395 داشته است كه به طور قطعی تا پایان سال 96 این میزان رشد تداوم خواهد داشت.
وی با بیان این كه بورس انرژی ایران از سه بخش شامل بازار فیزیكی، بازار مشتقه و بازار سایر اوراق بهادار قابل معامله تشكیل شده است، اضافه كرد: مجموع ارزش معاملات بازار فیزیكی بورس انرژی ایران از ابتدای سال 96 تا 25 بهمن ماه حدود 36 هزار میلیارد ریال شده، این در حالی است كه مجموع ارزش معاملات طی سال 95 حدود 23 هزار میلیارد ریال بوده است كه رشدی معادل 56 درصد نسبت به كل دوره زمانی سال 1395 را نشان می دهد.
مدیر عامل بورس انرژی ادامه داد: مجموع ارزش معاملات بازار فیزیكی بورس انرژی ایران در سال 92 معادل چهار هزار میلیارد ریال بوده است.
حسینی درباره معاملات بازار مشتقه بورس انرژی نیز گفت: معاملات بازار مشتقه بورس انرژی ایران كه بیشتر شامل معاملات سلف موازی استاندارد برق و سلف موازی استاندارد با سررسید یكسال و بیشتر می شود نیز از ابتدای سال 96 تا 25 بهمن ماه حدود 22 هزار میلیارد ریال شده كه نسبت به كل سال 95 رشد 18 درصدی داشته است.
وی یادآور شد: مجموع ارزش معاملات بازار مشتقه بورس انرژی در سال 95 حدود 19 هزار میلیارد ریال، سال 94 حدود 14 هزار میلیارد ریال، سال 93 حدود سه هزار میلیارد ریال و سال 92 حدود یك هزار میلیارد ریال بوده است.
** معامله 12 هزار میلیارد ریال كالا در تالار صادراتی
مدیرعامل بورس انرژی درباره جایگاه بورس انرژی در صادرات نیز یادآور شد: تالار بین الملل بورس انرژی ایران نیز در سال های اخیر روند رو به رشدی را تجربه كرده به طوری كه از ابتدای سال 96 تا 25 بهمن ماه حدود 12 هزار میلیارد ریال انواع كالا توسط عرضهكنندگان (شركتهای پالایش نفت و پتروشیمی) معامله شده است.
حسینی یادآور شد: این در حالی است كه میزان داد و ستد در تالار صادراتی بورس انرژی در سال 92 كمتر از یك هزار میلیارد ریال بوده است.
وی خاطر نشان كرد: مشاركت بیش از پیش مشتریان بینالمللی و افزایش صدور كدهای معاملاتی خارجی طی سال 96 نسبت به سال های گذشته موجب توسعه سهم معاملات تالار بینالملل شده است.
مدیرعامل بورس انرژی افزود: تاكنون 217 كد معاملاتی خارجی برای فعالیت در تالار بین الملل صادر شده كه از این میزان 156 كد معاملاتی در سال های 96 و 95 اعطا شده است.
حسینی با بیان این كه همچنین، در سال 96 با اصلاح دستورالعمل های بورس انرژی ایران، زمینه لازم برای آغاز به كار صندوق های پروژه انرژی نیز فراهم شد، ادامه داد: بر این اساس، نخستین صندوق پروژه انرژی با نام «آرمان پرند مپنا» در بورس انرژی ایران با مجوز انتشار سه هزار و 500 میلیارد ریال گواهی سرمایه گذاری آغاز به كار كرد.
مدیرعامل بورس انرژی با بیان این كه 61 شركت كارگزاری بازار سرمایه در بخش بورس انرژی فعالیت دارند، اظهار داشت: هم اكنون تعداد 79 ایستگاه معاملاتی در شركتهای كارگزاری دارای مجوز بورس انرژی مشغول به فعالیت هستند و علاوه بر شهر تهران، چهار ایستگاه معاملاتی در منطقه آزاد اروند و شهر آبادان و یك ایستگاه معاملاتی در منطقه آزاد قشم مشغول فعالیت هستند.
به گزارش ایرنا، هدف از تشكیل بورس انرژی، تحكیم و ارتقاء جایگاه و كاركردهای بورس انرژی برای ذینفعان، بكارگیری رویه های موثر جهت حفظ سلامت بازار و صیانت از حقوق ذینفعان، طراحی ابزارها و محصولات جدید با توجه به نیازهای ذینفعان و اقتضائات محیطی، ارزش آفرینی و تامین منافع سهامداران، تعامل و همكاری موثر با نهادهای فعال در بازارهای مالی است.
انواع نفت خام، انواع نفت سفید، نفت كوره و مازوت، انواع گازهای طبیعی، میعانات گازی، انواع گازوئیل، انواع نفتا، انواع بنزین، انواع سوخت جت، هیدروژن، گاز مایع، انواع زغال سنگ و زغال چوب، «قطران» و حلال ها از جمله محصولات معامله شده در بورس انرژی هستند.
ملاك تصمیم گیری برای عرضه كالاها در بورس انرژی، ماهیت ذاتی كالاست، بر این اساس، در صورتی كه كالا ها، ماهیت انرژی داشته باشند در بورس انرژی معامله خواهند شد.
اخبار اقتصادی ایرنا در تلگرام: IRNAeco@
اقتصام**2022*1597
در گفت وگو با ایرنا اعلام شد:
رشد 9 برابری ارزش معاملات بازار فیزیكی بورس انرژی در دولت تدبیر و امید
۵ اسفند ۱۳۹۶، ۱۲:۰۷
کد خبر:
82841814
تهران- ایرنا- مدیرعامل بورس انرژی با اشاره به رونق معاملات بورس انرژی در دولت تدبیر و امید گفت: ارزش معاملات بازار فیزیكی این بورس از ابتدای امسال تا 25 بهمن ماه به حدود 36 هزار میلیارد ریال رسیده، در حالی كه ارزش معاملات این بازار در سال 92 معادل چهار هزار میلیارد ریال بوده است.