'آنتونی كردسمن' از اعضای این اندیشكده دیروز (سه شنبه) به وقت آمریكا، در گزارشی با عنوان 'كی و چگونه جنگ سوریه پایان می یابد؟'، افزود: ژنرال 'دیوید پترائوس'، در اوایل سال 2003، زمانی كه هنوز فرمانده 101 جبهه هوابرد بود و برای حمله به عراق آماده می شد، این سوال را پرسید 'این جنگ چگونه پایان می یابد؟' 15 سال بعد، ما هنوز به پاسخ مشخصی نه در مورد عراق و نه در سوریه رسیده ایم.
هدف از جنگ هرگز پیروزی نظامی نبوده است. هدف ایجاد صلح است كه اهداف راهبردی پایدار ایجاد می كند و ملت ها بطور عمده برای آن مبارزه می كنند. اما ما در هیچ یك از 'جنگ ها' نتوانستیم بر این هدف تمركز كنیم. نه تنها در عراق و سوریه بلكه در افغانستان، لیبی، یمن و دیگر مبارزات بسیار كوچكتر علیه تروریسم و بنیاد گرایی در غرب و شرق آفریقا نیز نتوانستیم به این مهم دست یابیم.
حال بحث بر سر ماندن در سوریه است كه هیچ هدف راهبردی را دنبال نمی كند. بحث در مورد خروج از سوریه نیز نشانه شكست آشكار راهبرد ایالات متحده است. این اهداف هیچ كاری برای ایجاد یك صلح پایدار در راستای منافع استراتژیك ایالات متحده و منافع شركای ما انجام نمی دهد.
تلفات جنگ سوریه تاكنون بصورت دقیق مشخص نشده است. اما بر اساس یكی از آمارهای اعلام شده، بیش از 400 هزار نفر در این جنگ جان سپرده اند و این میزان جدا از تلفات جانی مردم در مبارزه با داعش است و این در حالیست كه زمانی بیش از 70 درصد مردم سوریه در مناطق تحت كنترل داعش سكونت داشتند. هزینه انسانی مبارزه تاكنون دقیق برآورد نشده اما براساس برآورد سازمان ملل، هنوز بیش از 13 میلیون سوری در معرض جنگ قرار دارند و سازمان سیا آن را 18 میلیون برآورد كرده است.
در مجموع تاكنون 6.1 میلیون نفر آواره از این جنگ به جا مانده كه بیشتر آنها بدون شغل، سرپناه و دسترسی به غذا، آب، آموزش و پرورش، خدمات پزشكی و دیگر خدمات هستند و هنوز 2.98 میلیون نفر در مناطق محاصره شده هستند كه بسیاری از آنها دسترسی به مواد غذایی ندارند و تقریبا همه آنها دلیل محكمی برای تنفر از اسد دارند.
** توقف مذاكرات صلح، بدترین نتیجه جنگ سوریه
تاكنون یكی از بدترین نتایج به دست آمده در جنگ سوریه، توقف مذاكرات صلح است كه می تواند ماهیت جنگ كنونی را نیز تغییر دهد. الگوی خشونت و بی ثباتی دائم می تواند به سراسر منطقه از جمله عراق و شركای استراتژیك آمریكا در خاورمیانه هم سرایت كند و موقعیت استراتژیك واشنگتن را در این منطقه به خطر اندازد.
با این وجود، مشكل ایجاد صلح پایدار در سوریه بسیار عمیقتر و فرای این مسائل است. بانك جهانی درباره هزینه های جنگ در اوایل سال 2017 هشدار داده بود و حال آنكه امسال این هزینه ها به مراتب بیشتر شده است. 'حافظ غانم' معاون بانك جهانی در امور خاورمیانه و شمال آفریقا، گفت 'جنگ در سوریه از نظر اقتصادی و اجتماعی كشور را دچار گسیختگی كرده و تعداد تلفات بسیار ویرانگر است. جنگ همچنین نهادها و سازمان های لازم را برای رسیدگی به كار جامعه نابود كرده و بازسازی آنها چالشی به مراتب بزرگتر از بازسازی زیرساخت ها است'.
گزارش ها نشان می دهد در طول چهار سال اول جنگ، بطور متوسط حدود 538 هزار شغل نابود شده و اكنون نرخ بیكاری 78 درصد در این كشور تخمین زده شده است. 'ساروج كومار' مدیر بانك جهانی مشرق دبی می گوید '9 میلیون سوری كار نمی كنند و این بیكاری پیامدهای خطرناكی حتی پس از پایان جنگ خواهد داشت.
جنگ باعث از بین رفتن 226 میلیارد از تولید ناخالص داخلی سوریه شده است اما نتایج نشان می دهد كه اگر جنگ امسال به پایان برسد، 41 درصد از شكاف موجود برطرف می شود.
اقتصاد سوریه در میان درگیری های مداوم كه در سال 2011 آغاز شد، بیش از 70 درصد كاهش یافته و عمیقا رو به وخامت گذاشته است. دولت اما تلاش كرده است اثرات تحریم های بین المللی، آسیب های فراوان در زمینه زیرساخت ها، كاهش ارزش لیر سوریه و كاهش قدرت خرید خانوار را كاهش دهد. بگونه ای كه در سال 2017، برخی از شاخص های اقتصادی از جمله نرخ ارز و تورم شروع به ثبات نمودند.
اما در طول سال 2017، درگیری های مداوم و ناآرامی های ناگهانی و كاهش فعالیت های اقتصادی، بحران انسانی را بار دیگر افزایش داد و نیاز به كمك های بین المللی بیش از همیشه احساس می شد، زیرا بیش از 13 میلیون نفر در سوریه نیازمند یاری رسانی سازمان های بین المللی بودند و تعداد پناهندگان در سوریه از 4.8 میلیون نفر به بیش از 5.4 میلیون رسید.
** تردید در صداقت واشنگتن در مورد راهبرد مبارزه با تروریسم
در نهایت صداقت واشنگتن در مورد راهبرد مورد نیاز برای مبارزه با تروریسم از موضوعاتی است كه نباید نادیده گرفته شود. ایالات متحده باید با این واقعیت روبرو شود كه تروریسم و افراط گرایی نشانه های عمیق و اساسی بی ثباتی در بسیاری از كشورهای خاورمیانه و كشورهای در حال توسعه است و ایالات متحده نمی تواند بیش از این نقش پلیس جهان را ایفا كند. اما باید به كشورهای در یافتن علل و رفع تروریسم كمك كند.
از سوی دیگر كشورهای مذكور نباید سعی كنند دنیا را مطابق با تصورات ما بسازند بلكه ما باید با كمك به ملت ها زمینه را برای ساختن دنیای خودشان فراهم كنیم.
* مركز مطالعات استراتژیك و بین المللی یك اندیشكده آمریكایی مستقر در واشنگتن، دی.سی است كه درباره سیاست، اقتصاد و امنیت بینالملل در سراسر جهان با تمركز بر روابط بینالملل، تجارت، فناوری، دانش مالی، انرژی و ژئواستراتژی فعالیت دارد. در گزارش دانشگاه پنسیلوانیا این مركز به عنوان اندیشكده رتبه اول در جهان در میان اندیشكدههای دفاع و امنیت ملی و رتبه چهارم بهترین اندیشكدهها با بیشترین ایده ها وپیشنهادهای نوآورانه معرفی شده است'.
اروپام***7276**1479
مركز مطالعات استراتژیك و بین المللی:
توقف مذاكرات صلح، بدترین نتیجه جنگ سوریه
۲۲ فروردین ۱۳۹۷، ۱۳:۲۲
کد خبر:
82883599
تهران-ایرنا- مركز مطالعات استراتژیك و بینالمللی نوشت: تاكنون یكی از بدترین نتایج حاصله در جنگ سوریه، توقف مذاكرات صلح بوده است كه ماهیت جنگ كنونی را نیز تغییر می دهد زیرا الگوی خشونت و بی ثباتی دائم می تواند به سراسر خاورمیانه از جمله عراق و شركای استراتژیك آمریكا آسیب وارد كند.