۱۶ تیر ۱۳۹۷، ۱۷:۰۰
کد خبر: 82964457
T T
۰ نفر
بیست و هفتمین دوره مجلس ملی تركیه آغاز به كار كرد

آنكارا- ایرنا- بیست و هفتمین دوره مجلس ملی تركیه با مراسم سوگند 600 نماینده منتخب و با حضور رجب طیب اردوغان رییس جمهوری این كشور آغاز به كار كرد.

به گزارش روز شنبه ایرنا، مراسم سوگند نمایندگان منتخب مجلس ملی تركیه امروز برگزار می شود و با توجه به لزوم سوگند انفرادی 600 نماینده منتخب، پیش بینی می شود كه ادای سوگند فردا نیز ادامه یابد.
جلسه امروز مجلس تركیه، به ریاست دورموش ییلماز نماینده شهر آنكارا از حزب نیك تركیه كه رییس سنی مجلس است، اداره می شود.
ییلماز پیش از آغاز جلسه امروز ریاست مجلس و مهر ویژه رییس مجلس را از اسماعیل قهرمان رییس بیست و ششمین دوره مجلس ملی تركیه تحویل گرفت و پس از آن به اداره جلسه علنی مجلس پرداخت.
پیش از آغاز جلسه رسمی امروز مجلس تركیه، سرود ملی این كشور پخش شد ولی پروین بولدان رهبر و تعدادی از نمایندگان حزب كردی دموكراتیك خلق ها از حضور در مجلس به هنگام پخش سرود ملی تركیه خودداری كرده و پس از پخش، وارد صحن شدند.
قرائت سوگندنامه نمایندگان مجلس تركیه به شكل انفرادی، از محل كرسی سخنرانی نمایندگان مجلس و بر اساس متن درج شده در قانون اساسی تركیه و با صدای بلند نماینده انجام می شود.
نمایندگانی كه در مراسم ادای سوگند حاضر نباشند، در نخستین جلسه ای كه به صحن مجلس بیایند، موظف به ادای سوگند هستند.
از فردا به مدت چهار روز ثبت نام نامزدی ریاست مجلس تركیه انجام خواهد شد و روز پنجشنبه 12 جولای 2018(21 تیرماه 1397) رییس مجلس تركیه انتخاب خواهد شد.
مجلس تركیه 600 نماینده دارد و برای انتخاب رییس مجلس تركیه دوم سوم آرای مجموع نمایندگان(400 رای) لازم است كه در این رای گیری، اگر نامزدی حد نصاب لازم را كسب نكند، در مرحله دوم با همین نسبت رای گیری انجام می شود و اگر در این مرحله نیز رییس مجلس انتخاب نشود، با رای نصف به اضافه یك رای(301 رای) رییس مجلس تركیه برگزیده خواهد شد.
بینالی یلدریم نخست وزیر كنونی تركیه كه پست سیاسی وی در پی تغییر نظام حكومتی تركیه از پارلمانی به ریاستی حذف شده و در دوره كنونی انتخابات از شهر ازمیر وارد مجلس تركیه شده است، از شانس بیشتری برای ریاست مجلس تركیه برخوردار است.
به گزارش ایرنا، بر اساس اعلام شورای عالی انتخابات تركیه، در انتخابات روز 24 ژوئن 2018(سوم تیرماه 1397) از میان تعداد 59 میلیون و 354 هزار نفر واجد شرایط در داخل و خارج از این كشور 51 میلیون و 183 هزار و 729 نفر پای صندوق های رای رفته اند و میزان مشاركت در این انتخابات 86.24 درصد بوده است.
بر اساس نتایج اعلام شده در انتخابات مجلس تركیه، ائتلاف 'جمهور' متشكل از حزب حاكم عدالت و توسعه به رهبری رجب طیب اردوغان و حزب حركت ملی به رهبری دولت باغچه لی در قالب ائتلافی 53.66 درصد آرای انتخابات را كسب كرد و این ائتلاف 344 كرسی مجلس 600 نفره تركیه را در اختیار خواهد داشت.
بر اساس این نتایج، در این انتخابات حزب حاكم عدالت و توسعه به رهبری رجب طیب اردوغان رییس جمهوری كنونی و نامزد پیروز ریاست جمهوری كه در قالب ائتلاف جمهور حضور داشت، با كسب 42.56 درصد مجموع آرا و با به دست آوردن 295 كرسی، به عنوان حزب پیشتاز رقابت انتخابات مجلس تركیه بود ولی نتوانست به تنهایی حائز اكثریت در مجلس 600 نفره تركیه شود.
حزب حاكم عدالت و توسعه در انتخابات گذشته تركیه 317 كرسی مجلس تركیه را كسب كرده بود.
حزب حركت ملی به رهبری دولت باغچه لی دیگر تشكیلات حاضر در ائتلاف جمهور نیز در این انتخابات با كسب 11.1 درصد مجموع آرا و با به دست آوردن 49 كرسی، به عنوان حزب متفق در كنار حزب حاكم عدالت و توسعه قرار گرفت.
این حزب در انتخابات گذشته مجلس ملی تركیه توانسته بود 41 كرسی از مجموع 550 كرسی مجلس تركیه را به دست آورد.
حزب جمهوری خواه خلق، حزب سعادت و حزب نیك به عنوان احزاب مخالف دولت و حزب حاكم تركیه با تجربه چند بار شكست قبلی خود به اجماع نظر رسیده و برای انتخابات اخیر مجلس، در قالب ائتلاف 'ملت' به رقابت پرداختند ولی نتوانستند اكثریت پارلمان تركیه را كسب كنند.
ائتلاف ملت در این انتخابات توانست با كسب 33.94 درصد مجموع آرای مردم، 189 كرسی نهاد قانون گذاری تركیه را به دست آورد.
در این انتخابات، حزب جمهوری خواه خلق تركیه به رهبری كمال قلیچدار اوغلو به عنوان قدیمی ترین حزب حاضر در مجلس تركیه 22.64 درصد آرای مردمی را كسب كرده و 146 كرسی مجلس را به دست آورد.
این حزب مخالف، در انتخابات پیشین مجلس تركیه 134 كرسی نهاد قانون گذاری را در اختیار داشت و بزرگترین حزب رقیب و منتقد جدی حزب حاكم عدالت و توسعه و مخالف سیاست های رجب طیب اردوغان رییس جمهوری تركیه بود.
حزب تازه تاسیس نیك به رهبری خانم مرال آكشنر كه پس از انشعاب از حزب حركت ملی و بعد از انتخابات مجلس پیشین تركیه تشكیل شده است، در قالب ائتلاف ملت، با كسب 9.96 درصد مجموع آرا، توانست 43 كرسی مجلس تركیه را كسب كند.
حزب سعادت به رهبری تمل كاراملا اوغلو كه در مجلس كنونی تركیه حضور ندارد، در قالب ائتلاف ملت در انتخابات اخیر تركیه شركت كرد و با كسب 1.3 درصد آرا، نتوانست نماینده ای را به پارلمان تركیه بفرستد.
بر اساس نتایج اعلام شده، حزب كُردی دموكراتیك خلق های تركیه به رهبری مشترك سزایی تملی و پروین بولدان به صورت غیرائتلافی و مستقل در انتخابات اخیر شركت كرده بود كه با كسب 11.7 درصد مجموع آرا، 67 كرسی مجلس 600 نفره تركیه را در اختیار خواهد داشت.
این حزب در دوره گذشته انتخابات مجلس ملی تركیه 59 نماینده راهی مجلس این كشور كرد و پس از حزب حاكم عدالت و توسعه و جمهوری خواه خلق، سومین حزب بزرگ حاضر در پارلمان تركیه بود.
در پی دستگیری و اخراج فیگن یوكسك داغ و صلاح الدین دمیرتاش رهبران مشترك و سابق این تشكیلات سیاسی و 9 نفر دیگر از نمایندگان آنها، تعداد كرسی های این حزب در بیست و ششمین دوره مجلس تركیه به 49 كرسی كاهش یافت.
حزب كُردی هدا پار دیگر تشكیلات سیاسی كه در رقابت انتخاباتی مجلس تركیه حضور داشت، با كسب 0.3 درصد آرای مردمی، نتوانست در مجلس تركیه كرسی نمایندگی كسب كند.
همچنین حزب وطن به رهبری دوغو پرینچك به عنوان دیگر حزب حاضر در انتخابات مجلس تركیه تنها توانست 0.2 درصد مجموع آرای مردمی را كسب كند و در كسب كرسی مجلس ناكام ماند.
دوره نمایندگی 600 نماینده مجلس جدید تركیه پنج ساله است.
خاورم/1905