۱۶ مرداد ۱۳۹۷، ۸:۱۳
کد خبر: 82993628
T T
۰ نفر

روایت خبرنگاران از حقیقت تا تحریف بحران سوریه

۱۶ مرداد ۱۳۹۷، ۸:۱۳
کد خبر: 82993628
روایت خبرنگاران از حقیقت تا تحریف بحران سوریه

دمشق - ایرنا - خبرنگاران در هیاهوی بحران ها همواره رویكردهای متفاوتی با یكدیگر دارند ، هر كدام برداشت هایی از واقعیت ها با اشكال متفاوت و مطابق سیاست های رسانه خود بیان می كنند كه در این میان برخی از آنان خبرها را با تحریف و بعضی نیز حقایق را منتشر می كنند.

به گزارش ایرنا، خبرنگاران با وظیفه خطیر آگاهی بخشی به عنوان گوش ، چشم و زبان افكار عمومی رسالت بسیار بزرگی در روشنگری جامعه دارند كه صداقت و تلاش برای انعكاس حقیقت به عنوان ركن مهم در حرفه خبرنگاری محسوب می شود.
جنگ رسانه ها علیه سوریه مانند دیگر تحولات مربوط به عرصه سیاسی و نظامی این كشور تاكنون چندین مرحله را پشت سر گذاشت و فراز و نشیب های مختلفی را داشته است.
در همین حال بحران و یا به عبارتی جنگ طولانی حدود هشت ساله در سوریه سبب شد تا خبرنگاران سوری خود را پیدا كنند و بر افكار عمومی مردم خود هر چند زمان زیادی گذشته اما تاثیر گذار باشند كه البته بحث تجهیزات و نیرو هم در این ارتباط مطرح است و بی تاثیر نیست.
در این میان بحران و یا به عبارتی جنگ حدود هشت ساله در سوریه به یك مصاف خبری برای برخی رسانه های خارجی و داخلی تبدیل شده است كه هر كدام با نگاه متفاوت از این بحران برای مردم دنیا خبر مخابره می كنند.
در یك سو رسانه های سوری و برخی كشورهای طرفدار این كشور با مشكلاتی كه با آن مواجه هستند ، تلاش دارند تا حقایق این بحران را با روش های حرفه ای در قالب هایی چون خبر ، گزارش ، مستندسازی به همراه تصویر و فیلم ارایه كنند كه هر یك در جای خود جای بحث دارد.
سوریه تجربه و توان مقابله با هجمه گسترده رسانه ای را پیش از بحران در این كشور نداشت و رسانه های عمده این كشور شامل چند روزنامه غیر رنگی به همراه خبرگزاری رسمی این كشور بود ولی در ابتدای بحران اخیر با تغییرات و اصلاحاتی كه در ارتباط با امور سیاسی ، اجتماعی و فرهنگی بنا به خواست مردم این كشور صورت گرفت ، قانون مطبوعات سوریه در كنار برخی قوانین و مقررات دیگر اصلاح و آزادی های بیشتری به رسانه ها و خبرنگاران داده شد و به دنبال آن بود كه برخی شبكه های تلویزیونی، روزنامه ها و سایت های خبری با نگاهی نو قدم در عرصه فعالیت رسانه ای گذاشتند.
این تغییرات تدریجی در حالی بود كه رسانه های غربی كه با شیوه های نوین آشنایی داشتند، تلاش كردند تا با تمام توان خود و با استفاده از برخی تروریست ها برای كسب خبر ، گزارش و جعل برخی از آنها در راستای سیاست های خود اخبار مربوط به بحران سوریه را پوشش دهند و رسانه های سوریه نیز با توجه به چنین نگاهی و تغییرات انجام شده به خصوص در سطح مسوولان اطلاع رسانی به مصاف خبری با آنها رفتند و اكنون به صورت بازتر و حرفه ای تر نسبت به پوشش خبری بحران اقدام می كنند و قبل از این كه رسانه ها خط خبری خاص خود را نسبت به یك رویداد علیه نظام این كشور دنبال كنند آنان با ارایه خبر به صورت فوری نسبت به خنثی كردن آن اقدام می كنند.
علاوه بر رسانه های داخلی سوریه رسانه های كشورهای دوست این كشور نیز تلاش های زیادی در طول بحران در این كشور انجام دادند كه در این خصوص می توان به صورت مشخص از كشورهایی مانند روسیه ، ایران ، چین و ونزوئلا نام برد كه در همه شرایط با حضور موثر خود اخبار و رویدادهای این كشور را به خصوص در نبرد با تروریست ها در هر شرایطی پوشش می دهند و حتی در این راه كشته و شهدایی را نیز داشته اند.

**شهید خزائی راوی ایرانی در سوریه
محسن خزائی به عنوان خبرنگار ایرانی، روایتگر واقعیت‌های صحنه نبرد در سوریه بود كه به خوبی رسالت خود را انجام داد و به آرزوی همیشگی خود، یعنی شهادت دست یافت.
شهید خزائی به همراه دیگر خبرنگاران ایرانی در اوج جنگ سوریه تمامی توطئه رسانه‌های جهانی را در حالی كه خبرنگاران این رسانه ها تمام توان خود را برای محروم نگه‌ داشتن مردم این كشور از جنایات تروریست ها به‌ كار بسته بودند، نقش خود را به‌ خوبی ایفا كردند.
خبرنگار شهید خزائی در انتشار اخبار سوریه، در كنار دیگر همكاران رسانه ای خود، راوی حقیقت ایرانی از جبهه های نبرد با تروریسم در سوریه بود و نشان داد كه ملت ایران در همه زمان در مقابل دشمنان ایستاده و در راه حفظ ارزش ها از تقدیم جان خود ابایی ندارند.
گروه خبری صدا و سیما به همراه سایر رسانه ها برای پوشش آخرین وضع میدان نبرد و پیشروی رزمندگان در منطقه منیان در غرب شهر حلب حضور داشت كه تروریست ها با خمپاره این گروه را مورد حمله قرار دادند.
سرانجام خزائی در سوریه حین تهیه گزارش در 22 آبان 1395 در منطقه عملیاتی حلب در شمال سوریه در اثر اصابت تركش ناشی از انفجار خمپاره به ناحیه سر به شهادت رسید.
در بین دیگر خبرنگاران شهید شده ایرانی در بحران سوریه نیز می توان به هادی باغبانی مستند ساز نیز اشاره كرد.
شهید هادی باغبانی مستند ساز و خبرنگار ایرانی مرداد 1392در حومه شهر دمشق مورد حمله تروریستی قرار گرفت و به شهادت رسید.
این شهید نیز در كنار دیگر خبرنگاران ایرانی به خوبی روایتگر واقعیت های بحران جنگ در سوریه بود كه رسانه های غربی به دنبال تحریف آن هستند.
در طرف دیگر بحران سوریه و پوشش رسانه ای آن خبرنگاران رسانه های غربی و برخی كشورهای عربی حامی تروریست ها قرار دارند كه در طول بحران سوریه بخش عمده ای از اخبار و گزارش های خود را به این كشور اختصاص دادند و می توان گفت كه بیشتر این گزارش های به صورت یكسویه و همراه با تحریف و متناسب با نوع نگاه این رسانه ها و دولت های آنان به بحران سوریه بوده است.
خبرنگاران این رسانه ها را می توان به دو دسته تقسیم كرد . گروهی كه به صورت قانونی با استفاده از ویزای دولت سوریه وارد این كشور می شوند و یا دسته دیگری كه از سمت تروریست ها و كشورهای حامی آنان و با حمایت لازم به صورت غیرقانونی وارد سوریه شده و اقدام به پوشش خبری فعالیت های تروریست ها بر اساس سیاست آنان می كنند.
رسانه های غربی و عربی در طول هشت سال بحران سوریه در برافروختن و ادامه جنگ علیه ملت سوریه نقش داشته اند و اكنون با قدرت یابی پوپولیسم در غرب منتظر هستند تا ببینند كه قدرت های بزرگ در مدیریت مرحله آینده جنگ در سوریه چگونه عمل می كنند تا قطب نمای خود را برپایه خواسته آنها تغییر دهند.
برخی از این رسانه ها بحران سوریه را برجسته ترین مسئله سیاست خارجی به شمار می آورند و با استفاده از ترویج مسایل انسانی و ارزش های مردم سالاری در این زمینه سوء استفاده می كنند.
بحران در سوریه از 27 اسفند سال 1389 با بروز ناآرامی ها در شهر درعا در جنوب این كشور آغاز و با حمایت رسانه ای و مالی برخی كشورهای عربی و غربی از جمله عربستان و تركیه و استفاده از شبكه هایی چون الجزیره ، العربیه و بی بی سی در راستای سیاست های ایجادكنندگان بحران ادامه یافت.
رسانه های خارجی در سوریه با حمایت مالی و جذب نیروهای ماهر، خبرنگارانی با تجربه را در اختیار می گیرند تا بتوانند بر افكار عمومی با شیوه های تحریف شده خودشان تاثیر گذار باشند، اما باید گفت كه هر چه زمان می گذرد مردم جهان بیشتر به واقعیت های بحران سوریه دست پیدا می كنند و بیشتر با حقایق آن آشنا می شوند و اگر دولت سوریه در روزهای اول بحران آن را ناشی از حمایت های برخی كشورهای خارجی می دانست و كسی قبول نداشت، اكنون بر همگان روشن است كه پشت بحران سوریه حمایت های تمام قد برخی كشورهای همسایه و غیر همسایه قبل و بعد بحران بشدت جریان داشته است و طولانی شدن این بحران نیز بی دلیل نیست.
البته ارایه آموزش های لازم رسانه ای و خبرسازی نیز از سوی حامیان تروریست ها را نباید از یاد برد و آنان با دریافت این آموزش ها توانستند با راه اندازی برخی شبكه های مجازی پیش از شروع بحران در اردن فعالیت هایی را در راستای اهداف خود و انحراف افكار عمومی جهان نسبت به بحران سوریه انجام دهند ولی با گذشت زمان این اقدامات رنگ باخت.
بحران در سوریه كه برخی رسانه های مغرض هم در برافروختن و ادامه آن نقش داشته اند، هنوز هم ادامه دارد اما دیده می شود كه حمله رسانه ها اكنون كم رنگ تر شده است و چنین نگاهی بی ارتباط با غلبه نظام قانونی سوریه بر تروریست ها و بحران مزبور نیست و خود رسانه ها و حامیان آنها هم دریافته اند كه نمی توانند كاری از پیش ببرند و همانگونه كه در میادین نظامی موفق نشدند در دیگر عرصه ها به خصوص رسانه هم نمی توانند كاری انجام دهند.

** كشته شدن 255 خبرنگار در بحران سوریه
گزارش انجمن خبرنگاران سوریه حاكیست كه از زمان آغاز بحران این كشور در سال 2011 (1389) تاكنون، 255خبرنگار كشته و شماری نیز زخمی شده اند.
بر اساس گزارش های موجود فقط در سال 2017 میلادی با توجه به اوج گیری بحران و افزایش درگیری ها 42 خبرنگار در بحران سوریه كشته شدند.
17 مرداد ماه در تقویم رسمی و مناسبتی كشور به خاطر شهادت صارمی به عنوان روز خبرنگار نامگذاری شده است.
محمود صارمی خبرنگار و رئیس نمایندگی خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) در افغانستان به همراه هشت نفر از اعضای كنسولگری ایران، 17 مرداد سال 1377 در مزار شریف به دست گروهك تروریستی طالبان به شهادت رسید.
خاورم**8005*1436*