۱ مهر ۱۳۹۷، ۶:۰۹
کد خبر: 83040537
T T
۰ نفر
اخلاق حرفه‌ای در مسلخ سو‌گیری‌ رسانه‌های غربی

تهران- ایرنا- پوشش خبری حادثه روز شنبه در اهواز، لكه ننگی بر كارنامه فعالیت رسانه‌هایی بود كه با ادعای اخلاق حرفه‌ای، گلوله‌باران بیگناهان را صرفاً یك درگیری‌ مسلحانه جلوه داده و برخی تا آنجا پیش رفتند كه با تریبون دادن به تروریست‌ها، در تلاش برای تطهیر آن‌ها برآمدند.

به گزارش ایرنا، چهار تروریست مسلح روز شنبه در مراسم رژه نیروهای مسلح در اهواز كه به مناسبت هفته دفاع مقدس برگزار می‌شد، به سوی مردم و سربازانی كه اغلب به علت ماهیت مراسم، بدون سلاح و فشنگ بودند، اقدام به تیراندازی كردند.
در جریان این حادثه، تا این لحظه 25 نفر شهید و ده‌ها نفر دیگر زخمی شد‌ه‌اند و آنچه غم این حادثه را شدت بیشتری می‌بخشد، حضور كودكان در میان قربانیان است.
در بحبوحه خبررسانی‌ها اما آنچه از دید ناظران و كاربران فضای مجازی دور نماند، نحوه پوشش خبری برخی رسانه‌های غربی از همان نخستین ساعات وقوع حادثه بود.
بی‌بی‌سی، سی‌ان‌ان، رویترز، فرانس‌پرس، آسوشیتدپرس و دیگر رسانه‌هایی كه تیراندازی در خیابان‌های اروپا و آمریكا را گاه حتی پیش از مشخص شدن ماهیت آن، تروریستی لقب می‌دادند، در برابر حادثه دلخراش روز شنبه اغلب به ذكر عبارت «حمله مسلحانه» بسنده كردند.
برخی رسانه‌ها همچون یورونیوز نیز در تیتر اولیه خود عبارت «حمله تروریستی» را به كار بردند، اما در ویرایش‌های بعدی آن را حذف كردند.
واژه تروریسم در منابع متفاوت به شیوه‌های مختلفی تعریف شده است. دانشنامه انگلیسی ویكی‌پدیا، هرگونه «خشونت تعمدی و كور را كه با هدف هراس‌افكنی صورت بگیرد» ذیل مفهوم تروریسم قرار می‌دهد. فرهنگ لغات كمبریج تعریف «اقدام خشونت‌بار در راستای نیل به اهداف سیاسی» را برای این واژه برگزیده است.
بررسی خط خبری رسانه‌ها اما تعریف روشن‌تری به دست می‌دهد. خبرنگاران در گزارش‌های خود تقریباً هر حادثه خشونت‌بار غیرمترقبه را كه با حمله كور به غیرنظامیان همراه باشد، ذیل مفهوم ترور قرار می‌دهند؛ به ویژه آنجا كه اهداف و انگیزه مهاجمان بسرعت قابل شناسایی باشد.
یك بام و دو هوای غربی ها آنجا مشخص می‌شود كه همین رسانه‌ها در موارد متعدد همچون حادثه حمله به محوطه كاخ وست‌مینیستر در لندن (مارس 2017) و یا حمله راننده كامیون به عابران در نیویورك (اكتبر 2017) بسرعت از برچسب «تروریسم» استفاده می‌كنند؛ اما آنجا كه در تیراندازی كور به غیرنظامیان، خون ده‌ها بیگناه در اهواز به زمین می‌ریزد به ذكر «حمله مسلحانه» بسنده می‌كنند.
نكته جالب آنكه در اساس‌نامه هر یك (آن‌هایی كه به صورت برخط در دسترس نگارنده بود) بر لزوم رعایت بی‌طرفی و عدم تبعیض در گزارش‌ رویدادهای خبری تأكیدی دوچندان شده است.
مورد عجیب‌ روز شنبه اما رسانه فارسی زبان «ایران اینترنشنال» بود كه در اقدامی غیرحرفه‌ای، سخنگوی گروه تروریستی «الاحوازیه» را به روی آنتن زنده آورد و ضمن خوشامدگویی، به او تریبونی برای صحبت داد.
این اقدام واكنش تند «حمید بعیدی‌نژاد» سفیر ایران در انگلیس را به دنبال داشت كه ضمن محكومیت ترویج خشونت و تروریسم، وعده داد كه این اقدام را به نهادهایی نظارتی ارجاع می‌دهد.
واقعه روز شنبه، واكنش‌های بسیاری را در خارج از ایران به همراه داشت. برخی سفیران خارجی، مراتب همدردی دولت‌های متبوعشان را ابراز كردند. وزارت خارجه آمریكا، گرچه دیرهنگام، حادثه تروریستی را محكوم كرد و دبیركل سازمان ملل متحد هم ضمن محكوم كردن این حمله، به خانواده قربانیان و ملت ایران تسلیت گفت.
از میان واكنش های داخلی، پیام «محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه كشورمان حائز اهمیت بود.
وی در توئیتی نوشت: تروریست‌های اجیر شده، آموزش ‌دیده، مسلح و تأمین مالی شده توسط یك رژیم خارجی، به اهواز حمله كردند. در میان قربانیان، كودكان و روزنامه‌نگاران هم دیده می شود.‌ جمهوری اسلامی ایران حامیان منطقه‌ای تروریسم و اربابان آمریكایی‌شان را مسؤول این حمله می‌داند. ایران برای دفاع از جان ایرانیان پاسخی سریع و قاطع به تروریست‌ها خواهد داد.
رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز در پیامی، با تسلیت به خانواده شهدای این حادثه، تأكید كردند كه دستگاه‌های مسؤول اطلاعاتی موظفند با سرعت و دقت، دنباله‌های جنایتكاران را تعقیب و آنان را به سرپنجه‌ مقتدر قضائی كشور بسپارند.
حضرت آیت الله خامنه ای افزودند: دلهای پركینه‌ی آنان نمی تواند تجلّی اقتدار ملی در نمایش نیروهای مسلح را تحمل كند. جنایت اینها ادامه‌ توطئه‌ دولت های دست‌نشانده‌ آمریكا در منطقه است كه هدف خود را ایجاد ناامنی در كشور عزیز ما قرار داده‌اند. به كوری چشم آنان ملت ایران راه شرافتمندانه و افتخارآمیز راه خود را ادامه خواهد داد و مانند گذشته بر همه‌ دشمنی‌ها فائق خواهد آمد.
شبس**9386**1859
۰ نفر