۲۴ مهر ۱۳۹۷، ۱۰:۲۶
کد خبر: 83067483
T T
۰ نفر

فراتر از بازی های پارا آسیایی اندونزی

۲۴ مهر ۱۳۹۷، ۱۰:۲۶
کد خبر: 83067483
فراتر از بازی های پارا آسیایی اندونزی

كوالالامپور - ایرنا - گزارش های بین المللی نشان می دهد با وجود اینكه اندونزی میزبان پارالمپیك آسیایی 2018 به عنوان بزرگترین رویداد ورزشی معلولان در قاره كهن بود اما جاكارتا به همراه بسیاری دیگر از كشورها در جنوب شرق آسیا دارای جایگاه خاصی در حمایت از حقوق معلولان نیستند.

نگاهی به شرایط اجتماعی معلولان در عمده كشورهای این منطقه نشان می دهد كه میلیون ها نفر در این بخش از جهان با سدهای بسیاری برای حفظ بقای خود و كسب شرایط بهتر زندگی روبه رو هستند.

**وضعیت معلولان در اندونزی و كشورهای جنوب شرق آسیا
افراد كم توان و یا ناتوان و معلول به ویژه ناتوانان ذهنی در كشورهای جنوب شرق آسیا نیز مانند بسیاری از كشورهای دیگر دارای مشكلات متعددی در زندگی روزمره اعم از آموزش، اشتغال، بازتوانی برای زندگی مستقل، فقدان امكانات اموزشی،شهری- تاسیساتی و ورزشی و امنیتی لازم هستند.
گزارش های سازمان های جهانی عمدتا حاكی است توفیقات معلولان در عرصه های منطقه ای و جهانی در بسیاری از كشورهای جهان سوم و آسیایی نه به طور سیستماتیك بلكه عمدتا به دلیل تلاش های فردی آنها با پیگیری ها و حمایت های خانواده و یا مجامع مدنی از آنها بوده و كمك دولت ها عمدتا مقطعی بوده است.
معلولان در كشورهای آسیایی عمدتا به دلیل فقدان آگاهی و درك بالای عمومی ، نبود تسهیلات و خدمات درمانی عمدتا برای رفع چالش ها و موانع در جوامع عمدتا بدون حمایت هستند.
طبق بررسی سازمان های بین المللی ، در بسیاری از این كشورها، افراد معلول حتی در خانواده های خود به صورت افراد زندانی در بدترین شرایط به سر می برند و خانواده ها یا توان و یا فرهنگ حمایت از معلول خود را نیز ندارند.
سازمان دیده بان حقوق بشر در این زمینه همزمان با برگزاری بازی های پارا آسیایی جاكارتا گزارش داد، دراندونزی بیش از 12هزار و 800 نفر از بیماران و معلولان ذهنی در شرایطی مانند زندان در فضاهای محصور قفل شده به سر می برند.
طبق این گزارش این رقم در سال 2016، شامل 18 هزار و 800 نفر بوده اما به رغم كاهش این آمار شرایط همچنان برای معلولان ذهنی در این كشور بهتر نشده است.
طبق این گزارش افراد معلول در اندونزی و بسیاری ازكشورهای جنوب شرق آسیا توان مالی و فكری لازم را برای رفع نیازها و مقابله با مشكلات و چالش های خود در خانواده و اجتماع ندارند.

**آمار جهانی و منطقه ای معلولان
طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی حدود 15 درصد از جمعیت حدود هشت میلیارد نفری جهان را افراد معلول با درجات مختلف از ناتوانی جسمی یا ذهنی تشكیل می دهند.
طبق این گزارش ، حدود 90 میلیون نفر از جمعیت افزون بر 650 میلیون نفری منطقه جنوب شرق آسیا را افراد معلول تشكیل می دهند.
بر این اساس آمار كشورهای آسیایی از افراد معلول عمدتا پایین تر از براوردهای جهانی ارائه می شود.
طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی ، آمار جمعیت معلولان در اندونزی با جمعیت بیش از 260 میلیون نفر بسیار بالاست.
بر این اساس جمعیت معلولان بین 2.5 تا 12.5 درصد ازجمعیت كل این كشور (6 تا 30 میلیون نفر) را شامل می شود.
اما فقدان سیستم آمارگیری صحیح دراین زمینه سبب شده تا این سازمان جهانی براساس استاندارها برآوردهایی دراین زمینه ارائه كند.
'آریا ایندیاواتی' رئیس گروه مدنی 'پرتونی' از حامیان نابینایان در اندونزی به رسانه های این كشور گفت كه افراد معلول در اندونزی همچنان یكی از منابع اصلی دریافت كننده كمك از صندوق های خیریه و مردمی هستند و از فرصت های برابر با افراد سالم برای رفع نیازها و مسائل اجتماعی خود بهره مند نیستند.
وی درعین حال تاكید كرد اندونزی از سال 2016 تاكنون برنامه بازتوانی معلولان را در دست اجرا دارد اما این كشور كنوانسیون حمایت ازحقوق معلولان سازمان ملل را به طور كامل اجرایی نكرده است.
طبق این گزارش مدارس دولتی در اندونزی مانند سایر كشورهای جنوب شرق آسیا همچنان تمایل ندارند دانش آموزان معلول در سیستم عادی آموزش و پرورش آنها وارد شوند.
علاوه بر این تعداد مدارس ویژه معلولان برای آموزش صحیح معلولان نیز در سراسر این كشورها بسیار كم است.
طبق گزارش سازمان ملل صرفا 12.6 درصد از كودكان معلول مداخلات اولیه برای ارائه كمك دریافت می كنند كه این رقم در تیمور شرقی 50 درصد، درسنگاپور63 درصد است.

*** مالزی، سنگاپور، تایلند
طبق گزارش سازمان ملل وضعیت معلولان در برخی از كشورهای جنوب شرق آسیا مانند مالزی، سنگاپور و تایلند بهتر از سایر كشورهای این منطقه است.
معلولان دراین كشورهای سه گانه كمك هزینه های ویژه معلولیت مانند برخی تجهیزات مورد نیاز خود مانند صندلی چرخدار و عصای نابینایان را دریافت می كنند. در اتوبوس ها و سیستم حمل ونقل شهری نیز جایگاه ویژه ای برای معلولان در نظر گرفته شده است.
مضاف بر اینكه در این كشورها استفاده از خطوط حمل و نقل شهری برای معلولان رایگان بوده و این افراد از پوشش های بیمه ای تحت حمایت دولت برای درمان خود استفاده می كنند.
در مجموع اگرچه كشورهای حوزه آسیا- پاسفیك چشم انداز 2022 را برای اجرای برخی مفاد كنوانسیون حمایت از حقوق معلولان را در برنامه های ملی خود مطرح كرده اند اما میلیون ها نفر از افراد كم توان و ناتوان جسمی و روحی در این منطقه از جهان همچنان برای كسب آموزش، شغل، استقلال اجتماعی و كسب فرصت های برابر نسبت به افراد سالم در تلاش و رنجی مضاعف هستند.
گزارش: مریم شفیعی
آساق**1599 **1663**