۶ آبان ۱۳۹۷، ۱۷:۵۸
کد خبر: 83081810
T T
۰ نفر
تداوم بحران سوریه و دستان خالی نماینده ویژه سازمان ملل

تهران- ایرنا- 'استفان دی میستور' نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه در حالی اعلام كرد در نظر دارد از سمت خود كناره گیری كند كه بسیاری از تحلیلگران معتقدند او درماموریتش برای پایان دادن به بحران سوریه با شكست روبرو شده است.

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، پس از گذشت 4 سال از انتخاب دی میستورا به عنوان نماینده ویژه سازمان ملل متحد در امور سوریه، وی در جلسه ای در شورای امنیت سازمان ملل اعلام كرد كه در نظر دارد به دلایل شخصی تا پایان ماه نوامبر از این سمت خود كناره گیری كند.
بیش از 7 سال از ناآرامی های سوریه سپری می شود. طی این مدت طرح های گوناگونی از سوی «كوفی عنان» و «اخضر الابراهیمی» و دی میستورا نمایندگان سازمان ملل متحد و اتحادیه عرب در امور سوریه برای پایان بخشیدن به تنش ها ارایه شد، اما برخی از آنها با مخالفت طرف های بازیگر در عرصه سوریه روبرو شد و شماری دیگر در همان مرحله پیشنهاد باقی ماند.
كناره گیری دی میستورا از سمت خود درحالیست كه نبردهای داخلی در سوریه همچنان ادامه دارد و نظام سوریه با كمك همپیمانان خود موفق شده است در بیشتر مناطق این كشور تروریست ها را شكست دهد.
در این زمینه تارنمای شبكه خبری «العربیه» عربستان نوشت: دی میستورا فرستاده ویژه سازمان ملل در امور سوریه نتوانست بحران را حل كند و به تازگی پس از 4 سال در جا زدن تصمیم به عقب نشینی از ماموریت خود كرده است. شرط بندی های او برای حل پرونده پیچیده موفقیتی به دست نیاورد و او مانند كوفی عنان و اخضر ابراهیمی با شكست روبرو شد.
'ارزیابی ها فراتر از افراد، صلاحیت و قدرت آنها است. زیرا بدون دست یافتن به حداقل توافق بین المللی و منطقه ای، تلاش برای پایان دادن به درگیری های مسلحانه و رسیدن به یك راه حل واقعی و عادلانه و بازگردان وحدت سوریه و حفظ نهادها آن ناممكن است. دی میستور در شرایطی اواخر نوامبر از ماموریت خود كنار خواهد رفت كه به نظر می رسد او دستاورد اندكی داشته است. این موضوع بیانگر دشواری اقدام های دیپلماسی چندجانبه و پایبند نبودن طرف ها به اصول های نظری منشورهای سازمان ملل درباره برقراری صلح و حفاظت از انسان ها است.'
روزنامه «العربی الجدید» چاپ لندن هم نوشت: دی میستورا طی 9 كنفرانسی كه در ژنو برگزار شد هیچ پیشرفتی نداشت و او نتوانست پرونده سوریه را از حالت ركود خارج سازد. از این رو، می توان گفت سازمان ملل متحد و نمایندگان این سازمان در امور سوریه با بازی برای به دست آوردن زمان و به كارگیری عبارت های دیپلماسی زیبا با هدف خرسندسازی همه طرف ها، در به درازا كشاندن بحران سوریه نقش داشتند و آنان تنها موفق شدند كنفرانس ها، نشست ها و كنفرانس های رسانه ای برگزار كنند.'
تارنمای «كتابات» عراق نیز به نقل از دكتر «بسام ابوعبدالله» استاد روابط بین الملل دراین خصوص نوشت: دی میستورا شخص بی طرف در بحران سوریه نبود. او رویكردهای غرب و آمریكا را برای حل بحران سوریه دنبال می كرد و در ماموریت خود با شكست روبرو شد. او تلاش كرد بسیاری از برنامه های كشورهای خارجی را دنبال كند.
تارنمای «العهد» لبنان در این مورد نوشت: هنوز هم دی میستورا تلاش می كند با طناب های سیاسی بازی كند. او فكر می كند همه منتظر اقدام ها و سفرهای او هستند. او در شرایطی قرار است اقدام به بستن چمدان خود و جمع آوری پرونده ها و عكس های یادگاری خود كند كه در آخرین ایستگاه ماموریت خود تلاش كرد از زمان استفاده كند. او به تازگی با سفر به دمشق تلاش كرد درباره تشكیل كمیته قانون اساسی سوریه دستاوردی داشته باشد. اما او در این زمینه با شكست روبرو شد و پس از بازگشت با دستان خالی از سوریه، فرانسه و آمریكا از او خواستند كه یك نشست اضطراری درباره بررسی بحران سوریه در شورای امنیت تشكیل دهد. او این جلسه را تشكیل دارد اما عكس العمل دمشق در این باره آشكار بود. نظام سوریه گفت هماهنگی با ضامنان روسی و ایرانی برای ایجاد راه حل های سنجیده كه به دنبال تشكیل كمیته بررسی قانون اساسی است صورت می گیرد تا به خواسته های مردم سوریه در این زمینه عمل شود.
العهد افزود: قطعا با تاكید دولت سوریه بر اینكه برای تحقق خواسته های مردم سوریه تلاش های مثبتی صورت می گیرد و برای رسیدن به نتایج مورد پسند آمادگی برای همكاری با سازمان ملل وجود دارد نماینده سازمان ملل به دمشق سفر كرد تا پیشرفتی را در این زمینه به دست آورد. اما موضوع شگفت آور این است كه او در واپسین ماموریت خود در دمشق هم تلاش كرد با همان ذهنیت سیاسی عمل كند كه سبب ادامه جنگ در سوریه شد. در بیشتر زمان ها برخورد سیاسی او سبب شد تا تروریست ها زمان بیشتری را به دست آورند. دی میستورا و حامیان او در غرب هنوز هم به این موضوع پی نبرده ند كه آنچه را كه طی سال های گذشته نتوانسته اند در سوریه به آن دست یابند طی چند روز اندك آینده از ماموریت دی میستورا هم به آن نخواهند رسید. زیرا فضای سیاسی و میدان های نبرد تغییر پیدا كرده اند و دیگر فشارها و تهدیدها در میدان های سیاسی سودی نخواهد داشت.
دكتر «عصام التكروی» استاد حقوق دانشگاه دمشق به تارنمای العهد گفت: رفتارهای دی میستورا در بسیاری از موارد به ویژه در شرایط حساس موافق با نظام سوریه نبود. رفتارهای او در ماموریت خود به دور از اصول های بین المللی بود.
'نظام سوریه بارها از دی میستورا خواسته بود كه به طور بی طرفانه عمل كند. اما هرگاه نظام سوریه بخشی هایی از خاك كشور را از طریق نظامی یا از طریق مصالحه آزاد می كرد صدای دی میستورا بالا می رفت و او حق دولت سوریه از بازیابی حاكمیت سرزمینی را انكار می كرد. این موضوع در بازپس گیری بخش های شرقی استان حلب خود را نشان داد. او پس از این رویداد در نشستی در سازمان ملل خواستار دخالت نظامی در سوریه شد. او همچنین این موضع خود را بازپسگیری غوطه شرقی دمشق هم تكرار كرد و درخواست كرد توافق موفقی كه سوریه و روسیه با عناصر مسلح غوطه به دست آورده اند تحت نظارت سازمان ملل باشد تا این گونه وانمود كند كه دستاوردی داشته است. روسیه هم همواره از او انتفاد می كرد. روسیه از او می خواست كه به دور از فشارهای آمریكا و غربی ها ماموریت خود را پیش برد. اما به نظر می رسد خدمت به اهداف كشورهای حامی عناصر مسلح بخشی از ماموریت وی بود.'
روزنامه «الشرق الاوسط» هم در گزارشی به قلم «حسن ابوطالب» نوشت: طی چهار سال گذشته بسیاری از تحولات در میدان های نبرد سوریه رخ داد كه موازنه را به سود نظام سوریه و همپیمانان آن تغییر داد. مخالفان سیاسی و مسلح نظام سوریه و گروه های تروریستی در این نبردها شكست خوردند. حضور نظامی و سیاسی و معنوی ایران در سوریه طی این سال ها تقویت شد و روسیه هم در شكل بخشی این موازنه های جدید نقش داشت. به موازات حضور ایران و روسیه تركیه هم در شمال سوریه حضور نظامی قابل توجهی داشت و در برخی از سطوح به ویژه طی سه ماه گذشته آنكارا و مسكو با هم به تفاهم و هماهنگی رسیدند كه توافق درباره ایجاد منطقه حائل در ادلب و خلع سلاح گروه های مسلح از نتایج این هماهنگی است.
این روزنامه افزود: البته نباید حضور نظامی آمریكا در پایگاه التنف در نزدیك مثلث مرزی سوریه اردن و عراق و همچنین منبج را فراموش كرد. این كشور در برخی مواقع به كردها و یگان های مدافع خلق و نیروهای دموكراتیك كرد كمك های می كند. وجود چنین مسائلی ماموریت دیمستورا برای حل بحران سوریه را با پیچیدگی و دشواری های روبرو ساخت. در نتیجه او خواهان كناره گیری از ماموریت خود شد. تا زمانی كه كنشگران مختلف امتیازهایی را برای حل بحران سوریه ندهند حل مسالمت آمیز بحران به آسانی صورت نخواهد گرفت.
پژوهش **9278**
۰ نفر