به گزارش خبرنگار ايرنا، حسين اسكندري عضو هيات علمي دانشكده روانشناسي و علوم تربيتي دانشگاه علامه طباطبايي در نشست تخصصي سياست هاي راهبردي در آستانه تحريم هاي ظالمانه آمريكا عليه جمهوري اسلامي ايران كه امروز (دوشنبه) برگزار شد، با اشاره به روانشناسي اجتماعي تحريم ها گفت: از نگاه روانشناسان، تحريم يا هر تهديد ديگري به مثابه علتي است كه واكنش هاي اجتماعي و فردي افراد جامعه را برمي انگيزد. تحريم امري رواني و روانشناختي اجتماعي بوده و داراي زمينه ذهني است.
به گفته وي، تهديدها باعث بروز دو نوع رفتار فردي و اجتماعي مي شوند؛ رفتارهاي هيجانيِ آسيب رسان مانند فرار، دعوا، اسيدپاشي يا نزاع اجتماعي به رفتار فردي مربوط مي شود و همچنين شكل گيري عادت واره هاي منفي در افراد.
اسكندري افزود: شكل گيري عادت هاي ناشي از تهديد، توليد نگرش هايي چون بي تفاوتي، بلاتكليفي و غيره را به دنبال دارد.
اين استاد روانشناسي با توضيحي در باره نظام تفكر غيرعقلاني گفت: نظام تفكر غيرعقلاني به عادت هاي رفتاري مربوط مي شود كه هدايتگر ما هستند. تهديدها باعث بروز رفتارهايي در افراد با ويژگي هاي ناهشيار، سريع، غيرارادي و غيرقابل تغيير مي شوند.
** رسانه؛ عامل بلاتكليفي اجتماعي
وي با تاكيد دوباره بر نقش رسانه ها در ايجاد ناامني ذهني در مردم گفت: بلاتكليفي و سرگرداني موجود در جامعه ناشي از عملكرد رسانه ها است. اين اقدام حتي در ديدگاه هاي برخي روشنفكران نيز مشاهده مي شود در حالي كه رسالت رسانه، بازسازي ساختارهاي اجتماعي است.
به گفته اين استاد دانشگاه علامه، مردم به دنبال واقعيت و اطلاعات درست و مناسب هستند در حالي كه در شبكه هاي اجتماعي اعتبار اطلاعات وجود ندارد و انفجار اطلاعات در رسانه و فضاي مجازي مردم را دچار سرگرداني كرده است. تصوير شبكه هاي اجتماعي از ايرانيان، منفي با برچسب هاي نامناسب است.
** احساس ناامني؛ چالش كنوني جامعه
اسكندري گفت: بلاتكليفي موجود به چشم انداز و دورنمايي به نام جامعه و مردم نياز دارد كه خود را به شكل سردرگمي در جامعه و مردم بروز مي دهد.
وي تصريح كرد: بلاتكليفي در برنامه و رفتار در كشور، باعث بلاتكليفي اجتماعي، تنبلي و تعليق اجتماعي مي شود و افراد را دچار سرگرداني هاي ذهني و عملي مي كند.
اين استاد روانشناسي در اشاره به سازوكارهاي اثرگذار بر رفتارهاي جمعي عنوان كرد: احساس نگراني، احساس ناامني و نبود اعتماد عمومي از مقوله هايي هستند كه در اثر تحريم و تهديد در جامعه شكل مي گيرند. امنيت مقوله اي اجتماعي است اما احساس امنيت مقوله روانشناسي اجتماعي است. جامعه ما احساس نگراني و ناامني دارد. در صورتي كه چنين رفتارهايي تجميع شوند، بلاتكليفي رخ مي دهد. تصوير اجتماعي از جامعه تصويري لرزان و بلاتكليف است.
** گفت وگو تنها راه مقابله با تحريم
وي با طراح اين پرسش كه در رويارويي با تحريم ها چه بايد كرد؟ پاسخ داد: تنها راه موجود در روانشناسي اجتماعي در رويارويي با تحريم ها، گفت وگو است. براي بازسازي ذهن اجتماعي بايد گفت وگو كرد.
اسكندري افزود: بايد ميان دولت و مردم، دانشگاه و جامعه، والدين و فرزندان، استاد و شاگرد گفت وگو صورت گيرد چرا كه گفت وگو بزرگ ترين و ريشه دارترين دستاورد بشر است.
اين استاد روانشناسي با تاكيد بر اينكه اقتصاد، نيازمند آمار و ارقام است، بيان كرد: تصميم هاي اقتصادي بر نگرش، رفتار، ادراك و ديدگاه انسان سوار شده اند چرا كه در صورت در نظرنگرفتن اين اصل، تئوري هاي اقتصادي به بيراهه خواهند رفت.
وي با اشاره به ظرفيت هاي علمي در كشور عنوان كرد: اگرچه داراي ظرفيت هاي علمي خوبي در كشور هستيم اما مانند جزيره هاي مستقل از يكديگر عمل مي كنيم. اين مساله در مرحله اي بايد سر وسامان گيرد.
اسكندري گفت: از منظر روانشناسي اجتماعي، تحريم ها به منزله تهديدي برانگيزاننده است كه باعث نگراني و بلاتكليفي هايي در زمينه احساس امنيت و اعتماد عمومي در جامعه شده است.
وي در بيان راهكارهاي بلندمدت براي مقابله با چنين معضلي عنوان كرد: چنين مباحثي بايد از سطح نشست ها خارج شود. بايد مراقب بود تا فروكاست علم به نشست علمي رخ ندهد.
وي در پايان پيشنهاد داد تا رشته هايي مانند اقتصاد رفتاري به عنوان رشته هاي مشترك ميان اقتصاد و روانشناسي ايجاد شود تا بتوان تحليل هاي واقع بينانه تري از تحولات ارائه كرد.
9283**1601
تهران- ايرنا- استاد روانشناسي دانشگاه علامه طباطبايي معتقد است: رسانه ها با ارائه تصويرهاي منفي از جامعه و مردم ايران به بلاتكليفي و سرگرداني اجتماعي دامن مي زنند.