به گزارش ایرنا ؛ در مقاله «ریچارد هاس» كه روز سه شنبه در تارنمای این اندیشكده آمریكایی تحت عنوان « حقیقت تلخ درباره عربستان » منتشر شد، آمده است: درمستندی كه سال 2006 تحت عنوان «حقیقت تلخ » ساخته شد بر فعالیت های «ال گور» معاون سابق رئیس جمهوری آمریكا برای آگاه كردن آمریكایی ها از خطرات گرم شدن زمین تاكید می شود.
آنچه كه این حقیقت را ناراحت كننده كرد این بود كه اجتناب از تغییرات آب و هوایی مشروط بر این است كه مردم زندگی متفاوتی داشته باشند و در مواردی برخی از چیزهای دوست داشتنی خود (از جمله خودروهایی را كه مصرف سوخت بالایی دارند) كنار بگذارند.
نویسنده افزود: تقریبا دو ماه است كه ما با حقیقت تلخ دیگری زندگی می كنیم؛ از وقتی كه «جمال خاشقچی» روزنامه نگار سعودی كه با واشنگتن پست همكاری می كرد و مقیم آمریكا بود، به دنبال ورود به كنسول عربستان در استانبول ناپدید شد.
بخش بزرگی از این حقیقت انكارشدنی نیست: خاشقچی توسط افرادی كه رابطه نزدیكی با دولت عربستان و «بن سلمان» حاكم كنونی این كشور داشتند، به قتل رسید. هفته ها تكذبیه رسمی سعودی ها و دروغ ها فقط این نتیجه گیری را تقویت كرد كه مجوز این قتل با تایید مقامات ارشد سعودی صادر شد و ارزیابی سیا در گزارش این سازمان نیز همین را نشان می داد.
دستور مستقیم ولیعهد عربستان ممكن است 100 درصد اثبات نشود اما بیشتر ناظران آشنا با اوضاع عربستان تردیدی درباره آن ندارند. این نظامی است كه خبرنگاری آزاد را تحمل نمی كند.
نویسنده افزود: آنچه كه چنین حقیقتی را تلخ می كند، اهمیت راهبردی عربستان است. حكومت عربستان اكنون در تولید بیش از 10 درصد نفت جهان نقش دارد. ارزش صندوق مستقل دارایی آن تقریبا 500 میلیارد دلار برآورد می شود. عربستان یك كشور عرب سنی بانفوذ است كه نقش ویژه ای در جهان اسلام دارد. این به دلیل نقش این كشور در نگهبانی و حراست از دو شهر مقدس اسلام است. عربستان، نقش محوری در هر گونه سیاستی در مقابله با ایران دارد.
افزون بر این، ولیعهد عربستان با تمام خطاها و اشتباهاتش، یك اصلاح طلب است و این نكته را درك می كند كه نجات و حفظ بقای خاندان سلطنتی، به تنوع پذیری و ایجاد فضای باز نیاز دارد. او همچنین در داخل و به ویژه نزد جوانان سعودی كه بیشتر جمعیت این كشور را تشكیل می دهند، محبوبیت دارد.
هاس نوشت: مشكل اینجاست كه خطاهای ولیعهد جوان و عجول عربستان بسیار است. علاوه بر نقش او در قتل خاشقچی، او بی مهابا دستور حمله به یمن را داد كه باعث شد كشورش در جنگ با ویتنام در آمریكا و بروز فاجعه ای بشردوستانه و راهبردی برابری كند. او نخست وزیر لبنان را ربود و هر اقدامی را برای تضعیف قطر بكار برد و سعودیهای ثروتمندی را كه از پذیرش تحكیم قدرت او خودداری می كردند، بازداشت كرد. او همچنین روابط دیپلماتیك با كانادا را به خاطر یك توئیت انتقادی متوقف كرد، فعالان سیاسی از جمله زنانی را كه به دنبال حقوق بیشتر بودند زندانی كرد.
نویسنده در ادامه آورده است: راهبرد سعودی ها در رویارویی با محكومیت قتل خاشقچی معلوم است: ولیعهد عربستان و نزدیكان برآورد می كنند كه خشم جهان به ویژه با توجه به اهمیت كشورشان، كمرنگ خواهد شد. او دلیل خوبی برای باور این مساله دارد كه كشورهای سنی عربی با توجه به كمك های او در كنارش خواهند ایستاد.
نویسنده افزود: اسرائیل نیز تمایل دارد از ولیعهد عربستان حمایت كند، این امر به دلیل تمایل او برای حركت در مسیر عادی سازی روابط با اسرایل و از همه مهم تر منافع مشترك دو طرف در مقابله با نفوذ ایران در منطقه است. دولت ترامپ هم در كنار او ایستاده است و تاكنون از نقش او در قتل خاشقچی خودداری كرده و در مقابل خواسته ها برای تحریم عربستان مقاومت كرده است.
حال چه باید كرد؟ «جیمز بیكر» وزیر امور خارجه سابق آمریكا به تازگی به مقایسه این موضوع با سیاست آمریكا در قبال چین در سال 1989 و همزمان با قتل عام دانشجویان معترض در میدان تیان آنمن پرداخت و «جرج دبلیو بوش» رئیس جمهوری پیشین آمریكا كه من (نویسنده) بخشی از آن بودم برای ایجاد توازن در این زمینه تلاش كرد: از یك سوی برای رفع نارضایی ها از دولت چین تحریم هایی را وضع كرد اما تنبیه این كشور را محدود كرد و كانال های ارتباطی با چین را با توجه به اهمیت پكن، باز گذاشت.
نویسنده درباره امكان رویكرد مشابه در قبال عربستان نوشت: ایده آل این است كه آمریكا ودولت های اروپایی نشان دهند كه اگر قدرت ولیعهد عربستان كاهش یابد، از همكاری با عربستان استقبال می كنند. باید محدودیت هایی درباره فروش سلاح های آمریكایی وحمایت اطلاعاتی این كشور وضع شود كه خوشبختانه كنگره ممكن است چنین محدودیت هایی را ایجاد كند.
اما مهم تر از هر گونه تحریمی، افزایش فشارهای آشكار و مخفی بر ولیعهد عربستان درباره اقداماتی است كه باید انجام شود یا از آن اجتناب شود . آنچه كه باید انجام شود تلاشی مشترك برای پایان دادن به جنگ یمن است. لازم است از اقدامات تحریك آمیز ضد ایرانی دولت ترامپ برای تحریك رویارویی مسلحانه كه دیگران را وادار به حمایت از عربستان می كند، اجتناب شود.
هاس نوشت: جنگ با ایران خطرناك وهزینه بر است. ولیعهد عربستان باید این نكته را درك كند كه آمریكا تنها وقتی شریك راهبردی این كشور خواهد بود كه او خویشتنداری بیشتر در یمن و دیگر مناطق داشته باشد.
همچنین باید با چین و روسیه مشورت شود. بر خلاف آمریكا، این دو كشور با ایران و عربستان رابطه دارند این امر باعث می شود كه این دو كشور در جلوگیری از جنگ و توقف فوری آن در صورت بروز جنگ، جلوگیری كنند.
در خاورمیانه اغلب یك وضعیت بد وخیم می شود. ولیعهد عربستان وضعیت بدی را ایجاد كرده است. ایجاد محدودیت های كافی برای جلوگیری از وخیم تر شدن آن باید هدف قرار گیرد.
اروپام**9158 ** 1546
تهران - ایرنا - كارشناس اندیشكده آمریكایی شورای روابط خارجی گفت: آمریكا باید ولیعهد عربستان را برای خویشتنداری بیشتر در یمن ودیگر مناطق جهان تحت فشار قرار دهد.