۷ آذر ۱۳۹۷، ۱۰:۵۱
کد خبر: 83115308
T T
۰ نفر

جنگل فندقلو اردبيل احيا مي شود

۷ آذر ۱۳۹۷، ۱۰:۵۱
کد خبر: 83115308
جنگل فندقلو اردبيل احيا مي شود

اردبيل - ايرنا - رييس پژوهشكده گياهان دارويي جهاد دانشگاهي گفت: با همكاري جهاد دانشگاهي اردبيل پروژه بلند مدت 10 ساله عملياتي و كاربردي احياي جنگل فندقلو تدوين و اجرا مي شود.

به گزارش ايرنا ، شمسعلي رضازاده روز چهارشنبه در نشستي با رييس جهاد دانشگاهي اردبيل افزود: در اين طرح شناسايي و به دست آوردن ژنوتيپ ‌هاي برتر اقتصادي و تجاري با تعداد نمونه و نشانگر گسترده انجام مي‌گيرد تا گام‌ هاي خوبي در توسعه جنگل‌ هاي فندق با استفاده از ارقام برتر انجام شود.
وي به تكثير فندق از طريق كشت بافت و روش سنتي رايج از طريق قلمه زدن اشاره كرد و گفت: تكثير پايه ‌هاي تجاري فندق هم مي‌ تواند به روش سنتي و كشت بافت انجام گيرد.
رضازاده بر انعقاد تفاهم نامه همكاري مشترك بين واحد اردبيل و پژوهشكده گياهان دارويي جهاد دانشگاهي تاكيد كرد و افزود: بعد از تدوين طرح جامع فندق، اقدامات لازم براي جلب حمايت ‌هاي استاني و كشوري انجام خواهد گرفت.
رييس جهاد دانشگاهي استان اردبيل در اين نشست با بيان اينكه احيا و توسعه جنگل‌هاي فندق كشور با استفاده از ژنوتيپ ‌هاي پر محصول و مقاوم به تنش‌ هاي زيستي امكان‌پذير است، گفت: تحقق اين امر مهم نياز به برنامه ‌ريزي دقيق و عزم همگاني دارد.
مهران اوچي اردبيلي افزود: با توجه به وجود ذخاير ژنتيكي فندق در جنگل فندقلو و حتم ‌مشه ‌سي استان اردبيل و وجود منابع ارزشمند ژنتيكي به ويژه مقاومت به سرما در اين Gen Pool، اصلاح نژاد فندق از نقش ‌هاي مهم جهاد دانشگاهي واحد اردبيل در اجراي نقشه جامع علمي كشور تعيين شده است.
وي بر ضرورت حفاظت از منابع ژنتيكي ارزشمند فندق در استان اردبيل تاكيد كرد و اظهار داشت: واحد اردبيل با تشكيل ستاد فندق و تدوين طرح پايلوت 'احيا و بهره ‌برداري ، توسعه و تحقيقات فندق استان اردبيل' گام ‌هاي اساسي را براي صيانت از جنگل هاي بومي فندق استان برداشت و كه زيرساخت‌ هاي لازم را براي ساماندهي تحقيقات و اجراي طرح‌ هاي توسعه‌ اي جنگل‌ هاي فندق استان ايجاد كرد.
او با بيان اينكه اصلاح نژاد فندق در مقابل سرمازدگي و ساير تنش ‌هاي زيستي، رسالت اصلي جهاد دانشگاهي اردبيل است تشريح كرد: با حمايت دفتر مركزي جهاد دانشگاهي كشور و همكاري پژوهشكده گياهان دارويي جهاد دانشگاهي، اين موضوع وارد فاز عملياتي شده كه اجراي طرح ‌هاي 'شناسايي توده هاي مقاوم به سرما ، ويژگي‌هاي كمي و كيفي فندق بومي ايران' ، 'بررسي مورفولوژي و مولكولي فندق‌ هاي استان' و 'بررسي پتانسيل ‌هاي طبيعي، كشت و توليد فندق در ايران و جهان' از اين جمله است.
اوچي اردبيلي اضافه كرد: سند راهبردي تحقيقات فندق استان اردبيل در چهار فاز شناسايي ، جمع ‌آوري و بررسي تنوع ژنتيكي، بررسي سازگاري اكولوژيكي ژنوتيپ ‌ها و ارقام تجاري ، هبيريداسيون و دورگ ‌گيري بين ‌گونه ‌اي و درون‌ گونه ‌اي، ريز ازديادي و كشت بافت ژنوتيپ‌ هاي برتر از لحاظ عملكرد دانه ، مقدار تاكسول و سازگار با مناطق مختلف تدوين شده است.
منطقه جنگلي فندقلو بخشي از جنگل هاي شرق استان اردبيل به شمار مي رود كه دنباله جنگل هاي نيمه گرمسيري استان گيلان است.
اين جنگل يكي از مناطق مهم گردشگري جنگلي است كه در 10 كيلومتري شهر نمين و 30 كيلومتري شهر اردبيل قرار گرفته است.
مساحت منطقه فندقلو حدود 16 هزار هكتار است كه بيش از چهار هزار هكتار آن زيرپوشش عرصه هاي جنگلي قرار دارد و بقيه را مراتع تشكيل مي دهد.
در مجموع 19 گونه جنگلي متعلق به 8 تيره و 17 جـنس در ايـن منطقه شناسايي شده اند كه از بيـن انواع شناسايـي شده گونه هاي نادري نظير فندق ، ممرز ، راش ، بلوط ، بلند مازو و بيدمشك وجود دارد كه به ارزش منطقه مي افزايد.
فندقلو بيشتر به فندق و گل هاي بابونه خود شهرت دارد ، ضمن اين كه گونه نادر گياهي سوسن چلچراغ نيز در آن مي رويد ، اين جنگل رويشگاه بيش از 90 گونه گياه مختلف و عمدتا دارويي است.
بابونه كه هر سال جشنواره گل هاي بانونه به خاطر رويش آن در جنگل فندقلو برگزار مي شود گياهي است يك ساله ، معطر و به ارتفاع 20 تا 40 سانتيمتر كه به صورت خودرو در مزارع ، دشت ها ، باغ ها و بيشتر در منطقه جنگلي فندقلو نمين مي رويد.
گل بابونه در عطاري ها ، طب سنتي ، داروسازي صنعتي و توليد مواد بهداشتي كاربرد فراوان دارد.
آب و هواي مطبوع ، پرندگان و گونه هاي مختلف جانوري ، وجود آلاچيق و استراحت گاه هاي شبانه روزي ، برقراري ارتباط بين اين منطقه ويژه گردشگري و چشم انداز زيباي گردنه دل انگيز حيران از طريق تله كابين از جمله ويژگي هايي است كه در كنار جاذبه هاي منحصر به فرد طبيعي و جنگلي اين منطقه را به تفرجگاهي بسيار دلپذير براي مسافران ، ميهمانان و علاقمندان به طبيعت تبديل كرده است.
همين جاذبه ها موجب شده سالانه صدها هزار گردشگر داخلي و خارجي براي آرامش روح و روان خود به دامن اين جنگل سرسبز پناه بياورند.
6018/ 1257