۱۱ آذر ۱۳۹۷، ۱۵:۲۴
کد خبر: 83120101
T T
۰ نفر
اردوغان از بي تفاوتي آل سعود درباره قتل خاشقچي انتقاد كرد

آنكارا- ايرنا- رجب طيب اردوغان رييس جمهوري تركيه از و بي تفاوتي عدم همكاري رژيم سعود درباره رسيدگي به پرونده قتل جمال خاشقچي روزنامه نگار منتقد آل سعود انتقاد كرد.

به گزارش روز يكشنبه ايرنا، اردوغان در نشست رسانه اي پس از اجلاس سران 'گروه 20' در آرژانتين كه از طريق شبكه تلويزيوني ان.تي وي تركيه نيز پخش شد، در رابطه با قتل خاشقچي گفت: به محض اطلاع از وقوع اين جنايت براي روشن كردن ابعاد و زواياي آن بسيج شديم.
وي بيان كرد: وقوع اين جنايت كه ابتدا از سوي دولت سعودي انكار شد و سپس آنها براي سرپوش گذاشتن آن تلاش كردند و در نهايت به تاييد آنها رسيد، به واسطه رويكرد قاطعانه تركيه به نتيجه رسيد.
رييس جمهوري تركيه اظهار كرد: تا زماني كه تمامي مسئولان اين جنايت اعم از آمران و عاملان آن معرفي نشوند، نه دنياي اسلام و نه افكار عمومي جهان قانع نخواهد شد.
وي تاكيد كرد: جنايت قتل خاشقچي را هيچ گاه به عنوان موضوعي سياسي نديديم و براي ما اين واقعه جنايتي پست است و به اين شكل نيز باقي خواهد ماند.
اردوغان همچنين با بيان اين كه 'تمايلي به آسيب رساندن خاندان حاكم عربستان درباره پرونده قتل خاشقچي ندارم'، گفت: در نشست 'گروه.20' درباره خاشقچي صحبت نشده و تنها جاستين ترودو نخست وزير كانادا اين موضوع را مطرح كرد.
رئيس جمهوري تركيه همچنين در اين نشست رسانه اي بر لزوم پايان يافتن رنج مردم يمن تاكيد كرده و جامعه جهاني را به اتخاذ تمهيدات فوري براي حل اين مساله فراخواند.
وي اظهار كرد: رنج چهار ساله مردم يمن كه در حال عميق تر شدن است، بايد پس از چاره يابي هر چه زودتر پايان يافته و استقلال، حاكميت، تماميت ارضي و وحدت ملي اين كشور حفظ شود.
اردوغان همچنين بيان كرد: در ميان كشورهاي گروه 20، تركيه همكاري لازم را در خصوص تغييرات اقليمي انجام داده و به آن ادامه خواهد داد.
وي با اشاره به حضور بيشترين تعداد پناهجويان در جهان در تركيه افزود: تركيه هم اكنون ميزبان بيش از چهار ميليون پناهجوي خارجي است كه 3.6 ميليون نفر آنها سوري هستند و تعداد كثيري از آنها حتي به اردوگاه هاي پناهجويان نيز فرستاده نشده اند.
رئيس جمهوري تركيه همچنين در اين نشست رسانه هاي از رفتار بخش روم نشين قبرس براي ايجاد صلح دائم در اين جزيره انتقاد كرد و گفت: اگر آنها به سياست انكار و تجاوز به حقوق ترك هاي قبرس ادامه دهند، ما نيز تدابير لازم را اتخاذ مي كنيم.
وي تاكيد كرد: 'تركيه هرگز اجازه تصرف منابع هيدروكربن در درياي مديترانه شرقي را كه مالكيت اصلي آن متعلق به جمهوري ترك قبرس شمالي است، نخواهيم داد.'
اردوغان اضافه كرد: به زودي همانند غرب فرات، شرق آن را نيز از اشغال و ظلم گروه تروريستي و تجزيه طلب پ.ك.ك نجات خواهيم داد و اجازه نخواهيم داد كه هيچ ساختاري عليه امنيت ملي و منطقه اي تركيه در شمال سوريه ايجاد شود.

***ديدارهاي اردوغان با سران كشورهاي گروه.20
رجب طيب اردوغان و دونالد ترامپ رئيسان جمهوري تركيه و آمريكا در حاشيه اجلاس سران گروه.20 در آرژانتين ديدار و مذاكره كردند.
اردوغان در مصاحبه با خبرنگاران درباره ديدار خود با ترامپ نيز گفت كه در اين ديدار مساله مربوط به منبج را محور مذاكرات دو طرف ذكر كرد و گفت: روابط تركيه و آمريكا بر پايه همكاري استراتژيك بنا شده و ما به عنوان دو متتحد استراتژيك در فرصت به وجود آمده درباره مساله شمال سوريه، شرق فرات، منبج و ساير موضوعات گفت و گو كرديم.
وي با اشاره به مذاكره با رييس جمهوري آمريكا درباره تحولات اخير در ادلب افزود: با اين حال ما بر روي تحولات منبج بر اساس نقشه راه تدوين شده بين دو كشور متمركز شده و گفت و گوي مفصلي انجام داديم.
رييس جمهوري تركيه اظهار كرد: در اين ديدار بار ديگر نگرش دولت آنكارا درباره گروه هايي مانند حزب اتحاد دموكراتيك سوريه(پ.ي.د) و يگان هاي مدافع خلق سوريه (ي.پ.گ) را مطرح كرده و نحوه اقدام مشترك براي پاكسازي منبج از حضور اين گروه هاي تروريستي را بررسي كرديم.
وي همچنين بار ديگر از ارسال هزاران كاميون سلاح و تجهيزات به گروه هاي كُردي حاضر در شمال سوريه انتقاد كرد و گفت: تركيه درباره چنين مسائلي از متفق خود به جاي دو رويي انتظار صداقت دارد.
اردوغان از مذاكره با رييس جمهوري آمريكا درباره استرداد فتح الله گولن متهم كودتاي دو سال پيش تركيه نيز خبر داد و گفت: در اين خصوص نمي خواهم اميدواري خود را از دست بدهم و اميدوارم كه مساله گولن را نيز حل كنيم.
رئيس جمهوري تركيه درباره ديدار با ولاديمير پوتين همتاي روس خود در حاشيه اجلاس سران كشورهاي عضو گروه.20 در بوينس آيرس نيز اظهار كرد: باور دارم كه كارهاي بسياري براي انجام دادن، داريم و محور اصلي اين ديدار هر چند كوتاه وضعيت ادلب بود.
وي با تاكيد بر اهميت نشست چهار جانبه استانبول پيرامون ادلب، محور ديدار با همتاي روس خود در آرژانتين را نيز اين موضوع اعلام كرد و گفت: در اين ديدار همچنين درباره پروژه انتقال گاز 'جريان ترك' نيز گفت و گو كرديم.
اردوغان بيان كرد: رييس جمهوري روسيه تصميم خود مبني بر برچيده شدن بخشي از سيستم صدور ويزا براي اتباع تركيه را در ديدار دوجانبه اعلام كرد.
رييس جمهوري تركيه همچنين در حاشيه اين نشست با شي جين پينگ رئيس جمهوري چين نيز ديدار و گفت و گو كرد.
محور اين گفت و گو ها نيز تجارت با ارز ملي و همكاري اقتصادي بين دو طرف اعلام شد.
اردوغان همچنين در جريان ديدارهاي دوجانبه خود با سران 'گروه 20' در آرژانتين با ترزا مي نخست وزير انگلستان ديدار و گفت و گو كرد.
به رغم اعلام برخي خبرها درباره احتمال ديدار بين اردوغان و محمد بن سلمان وليعهد عربستان سعودي در حاشيه نشست سران گروه.20، ديداري بين طرفين صورت نگرفت.

***پايان نشست سران 'گروه 20' و صدور بيانيه نهايي
نشست سران بيست كشور صنعتي موسوم به «گروه 20» در آرژانتين روز گذشته پايان يافت و مائوريسيو ماكري رئيس جمهوري آرژانتين در مراسم پاياني اين گردهمايي با بيان اينكه حفظ محيط زيست يكي از سخت ترين كارهاي عصر حاضر است، گفت: بايد براي جلوگيري از به خطر انداختن آينده نسل هاي آينده و اقليم پايدار تلاش كنيم.
وي با تاكيد بر تعهد آرژانتين بر معاهده اقليمي پاريس، توسعه پايدار را قطب نماي اهداف اجتماعي٬‌ اقتصادي و محيط زيستي عنوان كرد.
در بيانيه پاياني اجلاس سران گروه.20 نيز بر ادامه نظم كنوني جهاني بر اساس قوانين، اجراي دقيق تفاهمنامه زيست محيطي پاريس در خصوص تغييرات اقليمي و همچنين انجام اصلاحات در سازمان تجارت جهاني تاكيد شد.
در اين بيانيه تاكيد شد كه در اين اجلاس موضوعاتي همچون همكاري‌ پيش‌ رو، زيرساخت‌ هاي توسعه، راهبردهاي توسعه پايدار و همچنين برابري جنسيتي مورد بحث و بررسي قرار گرفته است.
بيانيه پاياني اجلاس سران گروه 20 كه از 31 بند تشكيل شده و بخش بزرگي از آن به نظم اقتصاد بين المللي اختصاص يافته، بر اهميت اطمينان از كاركرد درست نظم جهاني تاكيد كرده است.
تاكيد بر عدم متضرر شدن كشورها از قوانين تجارت جهاني و همچنين لزوم اصلاح در برخي از قوانين در سازمان تجارت جهاني از مواردي است كه در اين بيانيه به آن اشاره شده است.
در بيانيه اجلاس سران گروه 20 ضمن اشاره به غير قابل تغيير بودن تفاهمنامه پاريس در خصوص تغييرات اقليمي بر بهينه سازي تمامي منابع انرژي براي حفاظت از محيط زيست تاكيد شده است.
اين بيانيه همچنين به موضوع ادامه خروج آمريكا از تفاهمنامه پاريس پرداخته و بدين ترتيب آمريكا به عنوان تنها كشور مخالف اين بند معرفي شده است.
مبارزه با تروريسم از ديگر موارد اشاره شده در اين بيانيه بوده و سران گروه 20 بر پايبندي خود به مفاد مبارزه با هر گونه تروريسم كه در اجلاس گذشته گروه 20 در هامبورگ مورد تصويب قرار گرفته بود، تاكيد كردند.
در بند پاياني اين بيانيه نيز اعلام شده كه ميزبان آينده اجلاس سران گروه 20 در سالهاي 2019 و 2020 به ترتيب ژاپن و عربستان سعودي خواهند بود.

***جايگاه تركيه در گروه.20
گروه.20 شامل 19 كشور كانادا، فرانسه، آلمان، ايتاليا، ژاپن، روسيه، انگلستان، آمريكا، چين، عربستان سعودي، اندونزي، استراليا، تركيه، برزيل، آرژانتين، هند، كره جنوبي، آفريقاي جنوبي و مكزيك به علاوه اتحاديه اروپاست.
اين كشورها شامل دو بخش هشت كشور صنعتي (دارنده هشت اقتصاد بزرگ جهان) و 11 كشور دارنده اقتصادهاي نوظهور و در حال توسعه هستند.
گروه.20 در سال 1999 ميلادي و در واكنش به بحران هاي مالي دهه 90 با هدف مشاركت دادن قدرت هاي اقتصادي نوظهور در مباحث مربوط به اقتصاد جهاني شكل گرفت.
كشور تركيه با توليد ناخالص ملي 793 ميليارد دلاري در جايگاه كشور شانزدهم گروه 20 قرار دارد.
تركيه به عنوان يكي از اعضاي اين گروه با ثبت نرخ رشد اقتصادي 7.4 درصدي در سال 2017 ميلادي، مهمترين رقيب خود چين را نيز پشت سر گذاشت و رتبه اول رشد اقتصادي اين گروه را از آن خود كرد ولي با بحران ايجاد شده در بازار ارز و نيز تورم بالاي 25 درصدي، امسال رشد اقتصادي اين كشور حدود چهار درصد پيش بيني شده است.
بر اساس پيش بيني ها رشد اقتصادي تركيه همچنان تا سال 2020 ميلادي در محدوده مثبت باقي خواهد ماند.
افزايش حدود 10 درصدي صادرات و رسيدن به ركورد صادرات 170 ميليارد دلاري و نيز رشد چشمگير و بالاي 20 درصد صنعت گردشگري و نيز كاهش نرخ ارزهاي خارجي در برابر ليره تركيه، بار ديگر اميدواري ها درباره اقتصاد تركيه در سال آينده را بيشتر كرده است.
خاورم/1905**1144