با نگاهي به سياستگذاري هاي سلامت در دهه هاي گذشته و پيامد آن در سالهاي اخير و بخصوص در 10 سال اخير ،شاهد شتاب رشد جمعيت سالمندي در كشور هستيم.
در اين مدت رشد جمعيت سالمندي حدود 3.2 درصد و رشد جمعيت كشور 1.2 درصد بوده است.
اين وضعيت نشان مي دهد با گسترش پديده سالمندي مواجه ايم كه البته عارضه بدي هم نيست بلكه نشان دهنده ارتقاي شاخص هاي سلامت و بهداشت بوده كه بايد براي آن دوران برنامه ريزي داشته باشيم.
بر اساس تعريف WHO از سالمندي ،كشوري كه جمعيت سالمند آن هفت درصد جمعيت كشور باشد يك كشور پير يا سالمند تلقي مي شود كه متاسفانه اين شاخص الان در كشور ايران حدود 8/5 درصد است.
مهمترين مسائل سالمندان را بيماري هايي اعم از پوكي استخوان، قلبي عروقي، فشار خون، ديابت و سقوط و زمين خوردن ، تنهايي زندگي كردن و مشكلات دنداني،مشكلات تغذيه اي و فقر غذايي و كمبود دريافت كلسيم و ساير گروه هاي غذايي شامل مي شوند.
اگرچه در سالهاي اخير با برتري گفتمان سلامت شاهد بهبود سيماي سلامت كشور هستيم و درواقع الان كشور در بهترين شاخص هاي سلامت با مقايسه دهه هاي قبل است كه از جمله مي توان به افزايش شاخص اميد به زندگي اشاره كرد.
اما نبايد غافل شد كه در صورت رشد شاخص جمعيت سالمندي ،كشور با مشكلات زيادي از جمله
كمبود متخصص طب سالمندي ،افزايش سرسام آور هزينه هاي سلامت ،كاهش توان توليدي و دفاعي كشور، افزايش بيماريهاي غيرواگير،افزايش از كارافتادگي ها، افزايش معلوليت ها و افزايش هزينه هاي بيمه اي مواجه مي شود.
و حرف آخر اينكه اگر با همين منوال رشد جمعيت و شاخص هاي كنوني ادامه دهيم، بر اساس برآورد به عمل آمده تا سال 1429 هجري شمسي بيش از 25درصد جمعيت كشور سالمند خواهد بود و از هر چهار نفر يك نفر سالمند وجود خواهد داشت كه اين امر نيازمند سياستگزاري و برنامه ريزي ويژه است.
سالمندي جمعيت در ايران با شيب تندي در حال وقوع است ليكن هنوز برنامه ريزي و تمركز كافي در اين زمينه صورت نگرفته و ساماندهي امور سالمندان از پشتوانه قانوني كافي برخوردار نيست.
تحليل وضعيت فعلي و دورنماي آينده حاكي از وجود چالش ها و مشكلات فراوان در حال حاضر و پيچيده تر شدن و گسترش يافتن چالش ها و مشكلات در آينده نه چندان دور است.
لذا توجه جدي به ساماندهي، حمايت و ارتقاء سلامت سالمندان، گرچه دير هنگام ولي امري اجتناب ناپذير است.
بايد در سياستگذاري نظام سلامت كشور تغييرات بزرگي ايجاد كرد ،تغييراتي كه جوابگوي نياز جامعه در حال ورود به گذار سوم سيماي سلامت كشور باشد .
بايد باور داشت كه در يك وضعيت بحراني جمعيت قرار داريم كه اگر شاخص هاي تجرد ،كاهش نرخ باروري ،افزايش طلاق ،كاهش ازدواج و..... را در كنار آن قرار دهيم به ابرچالش سالمندي جمعيت ميرسيم.
ابرچالشي كه بايد با محاسبه مديريت شود نه با احساسات و اين ابرچالش نياز به افزايش تقريبي 2/5 برابري بودجه سلامت نسبت به وضعيت كنوني دارد.
9929/1662
پايگاه خبري تابناك كهگيلويه و بويراحمد در مطلبي به قلم «كريم رضائي» مدير گروه آموزش و ارتقاي سلامت موسسه ملي مرهم به بررسي وضعيت جمعيت سالمند و مشكلات ناشي از پديده سالمندي در كشور پرداخته است.