اين چه حسي است، چه حالي است كه مردم را با دهان روزه به مسجد، حسينيه، هيات و حتي خيابان مي كشاند تا آستين بالا بزنند و با دست دل در گستردن سفره هاي افطاري ساده همت كنند؟
غير از عشق آيا موتور محركه ديگري هست كه پير و جوان را كنار هم جمع كند و در لحظه هايي كه مي شود در خانه نشست و در كنار سفره هاي پر و پيمان و راحت افطار كرد، در هياهوي تدارك سفره هاي بي ريا براي ديگران خود را از ياد برد؟
گويا شهر كمر همت بسته تا پذيراي همه اقشار در سفره هاي افطاري ساده اي باشد كه در هر گوشه پهن مي شود.
در هر گوشه بجنورد سفره هاي افطاري ديده مي شود، در چهارراه نادر در كنار خيابان با نان و پنير و خرما از مردم پذيرايي مي شود و امسال هياتي ها در شب تولد امام حسن(ع) آش نذري هم چاشني اين سفره هاي بي ريا كردند.
در حسينيه رجب نيا، معمارياني، جوادالائمه، هيات ابوالفضلي ها، رازي هاي بجنورد، در مساجد حاشيه شهر مانند مسجد امام حسن عسكري (ع) ناظرآباد، مسجد امام رضا(ع)، مسجد شهرك امام خميني(ره) بجنورد، مسجد انقلاب، مسجد امام خميني(ره) و در امام زاده عباس(ع) و ده ها حسينيه و مسجد و محل ديگر هم سفره هاي افطاري به رسم هر سال ديده مي شود.
عجيب تر اينكه امسال كه سفره هاي مردم كوچك تر شده و وضعيت اقتصادي نامناسب تر از هميشه، دل هاي مردم به هم نزديك تر است و هر كه با هر چه در توان دارد در اين كار خير مشاركت مي كند. يكي با يك كيلو قند، ديگري با چند نان و فطير و آن يكي با سبزي هاي حياط و انگار در اين سفره هاي خدايي همدلي و نيك خواهي نيز هم مهمان مردم است.
سفره ها ساده است و همه در كنار هم نشسته اند. اين جا ديگر مقام و ثروت ديده نمي شود و دل هاي بيدار مي دانند كه ماه ضيافت الهي و بندگي خدا فرصتي است براي اندوختن نيكي ها و كمك هاي هر چند اندك به همنوعاني كه دست شان كوتاه از سفره هاي پر زرق و برق است و چه متفاوت اند اين سفره ها با آن سفره ها.
«نان و پنير و خرما، گاهي آش و حليم و اگر پول باشد غذاهاي بهتر در سفره هاي افطاري مي گذاريم.» اين سخنان را يكي از بانوان نيكوكار حسينيه رجب نيا به خبرنگار ايرنا مي گويد.
او در ادامه مي افزايد: هر كه نذر دارد در اين شب ها ادا مي كند گاهي يك جعبه زولبيا، چند كيلو برنج و گاهي حتي همه تداركات سفره را يك نفر متقبل مي شود و پهن مي كند.
فاطمه احمديان هم مي گويد: با كمك خيران روزه دار هر سال مبلغي براي كمك به اطعام نيازمندان در اين مركز جمع آوري مي شود كه با آن بسته هاي ارزاق تهيه و بين نيازمندان توزيع مي شود.
در مساجدي مانند مسجد انقلاب و حسينيه معمارياني و هم چنين امام زاده عباس(ع) هر سال اين رسم برگزار مي شود و بعد از اقامه نماز مغرب و عشا مردم بر سر سفره هاي خودشان افطار مي كنند.
مردم بجنورد علاوه بر برگزاري افظاري هاي ساده در توزيع مواد غذايي هم مشاركت دارند.
سازمان مردم نهاد پيوند مهر بخش اترك از جمله مراكزي است كه در حدود 50 بسته مواد غذايي را در هر ماه بين نيازمندان توزيع مي كند و در ماه رمضان اين بسته ها سنگين تر مي شود.
موسسات خيريه و نيكوكاري هم در اين ماه با جمع آوري كمك هاي مردمي و خريد ارزاق و بسته بندي مواد غذايي
تلاش مي كنند رسم نيكوي كمك و ياري به آن هايي كه توان مالي مناسب را ندارند به جا بياورند.
مسئول دبيرخانه كانونهاي فرهنگي و هنري مساجد خراسان شمالي در مورد سفره هاي افطاري مساجد مي گويد: 40 مسجد استان مجري طرح سفره هاي كريمانه كانون فرهنگي و هنري مساجد هستند.
هاشم شيرازيان اضافه مي كند: سفره هاي كريمانه با هدف ترويج سفره هاي ساده، نماز اول وقت و فرهنگ ساده زيستي برپا مي شود و امامزاده سيد عباس(ع) و ديگر امامزاده ها نيز برپا كننده سفره هاي كريمانه هستند با تولي گري اوقاف هستند.
وي اظهارمي كند: اگر چه اعتباراتي در اختيار برخي مساجد قرار گرفته است اما اين سفره ها با همت مردم گسترده و تقريبا بيشتر هزينه هاي آن از سوي خيران تامين مي شود.
وي اظهار مي كند: 140 نانوايي هم نان هاي يك وعده خود را به رايگان بين نيازمندان توزيع كرده اند كه بيشتر در حاشيه شهرهاي استان قرار دارند.
خراسان شمالي 863 هزار نفر جمعيت دارد. اين استان در بسياري از شاخص ها از جمله درآمد از استان هاي انتهاي جدول است.
بيش از يك سوم جمعيت 200 هزار نفري بجنورد در حاشيه شهر زندگي مي كنند.
ب/ 6042
بجنورد- ايرنا- سفره هاي ساده در گوشه و كنار شهر بجنورد جلوه هاي بي بديل از حس نوعدوستي را در ايام ماه مبارك رمضان به وجود آورده است، سفره هاي كه بوي خدا مي دهد.