انقلاب اسلامی ایران كه همواره در مسیر توسعه علم و دانش و رسیدن به فناوری ها نوین گام برداشته است، با اندیشه والای امام راحل زمینه ای را فراهم كرد تا آنانی كه در سنین مدرسه موفق به تحصیل علم نشده اند، بار دیگر فرصت كسب علوم را داشته باشند.
آغاز روند سواد آموزی با صدور فرمان تاریخی امام خمینی (ره) در هفتم دی ماه سال 58 از یك حركت محدود فرهنگی، به نهضتی فراگیر در قالب ریشه كنی بی سوادی تبدیل و از آن پس در شمار مقدس ترین آرمان های انقلاب اسلامی قلمداد شد.
بعد از آغاز فعالیت های نهضت سواد آموزی، هدف این نهضت در شمار مهم ترین اهداف و برنامه های والای انقلاب شكوهمند اسلامی قرار گرفت.
پیروان دین مبین اسلام در نظام جمهوی اسلامی نیز كه علم آموزی را به تبعیت از فرامین كتاب آسمانی كه با كلمه 'اقرا' آیات خود را آغاز كرده است، بعد از صدور فرمان بنیانگذار جمهوری اسلامی با همتی مضاعف، كمر به ریشه كنی بی سوادی و احقاق فرمان این بزرگمرد تاریخ بستند.
تشكیل نهضت سواد آموزی كه بركات و خیرات فراوانی را به همراه داشت، همانند بسیاری از نهادها و ارگان های این كشور از ثمرات انقلاب اسلامی است كه موجب ایجاد تحولی بزرگ در نرخ باسوادی كشور و ملت ایران شد.
امام خمینی (ره) در پیامی، خطاب به ملت ایران فرمودند: 'تمامی بی سوادان برای یادگیری و تمام خواهران و برادران باسواد برای یاد دادن به پا خیزند و وزارت آموزش و پرورش با تمام امكانات به پا خیزد.'
بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران در ادامه چنین می فرمایند: 'برادران و خواهران ایمانی! برای رفع این نقیصه دردآور، بسیج شوید و ریشه این نقص را از بُن بركنید، ائمه جماعات شهرستان ها و روستاها مردم را دعوت نمایند و در مساجد و تكایا، با سوادان نوشتن و خواندن را به خواهران و برادران خود یاد بدهند و منتظر اقدامات دولت نباشند و در منازل شخصی، اعضای باسواد خانواده اعضای بی سواد را تعلیم كنند و بی سوادان از این امر سرپیچی نكنند...'.
همچنین رهبر معظم انقلاب اسلامی (مدظله العالی) نیز در این باره فرموده اند: 'برادران و خواهران نهضت سوادآموزی بدانند كه در حال جهادند. به شهرها و روستاهای دورافتاده رفتن و در خانه ها را زدن و در مساجد كلاس تشكیل دادن و بدون چشمداشت احسنت و تشكری علم و سواد را كه ارزنده ترین هدیه هاست به مردم دادن یك جهاد است.'
آیت اله العظمی خامنه ای مدظله العالی در ادامه چنین می فرمایند: 'بی سوادی برای همه جوامع انسانی یك لكه ننگ است، اما برای یك جامعه مسلمان انقلابی، در این دوران و عصر پر زحمت كه قدرت های بزرگ از بی سوادی و ناآگاهی مردم استفاده می كنند، بیشتر مایه ننگ است. نمی خواهم به بی سوادان اهانت كنم، اما بی سوادی واقعا لكه ننگی است. خود بی سوادان، و در كنار آنان با سوادان، تلاش كنند كه این لكه ننگ را بشویند'.
در سخنان بزرگان دین مبین اسلام نیز مسلمانان را به علم اندوزی و برتری گرفتن بر غیرمسلمانان تاكید دارد.
نهضت سواد آموزی استان كرمان نیز به تبعیت فرامین بزرگان دین و فرمان بنیانگذار جمهوری اسلامی پس از اعلام این فرمان تاریخی كمر به ریشه كنی بی سوادی از پیكره جامعه بسته است، این جمله را معاون نهضت سواد آموزی اداره كل آموزش و پرورش استان كرمان می گوید.
'محمدحسین حسینی صادق' با اشاره به ریزبینی امام خمینی (ره) در فرمان تشكیل نهضت سواد آموزی، افزود: فرمان تشكیل نهضت سواد آموزی نیز یكی از اقدامات ارزشمند بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران است.
وی اظهار داشت: در زمان شروع به كار نهضت سواد آموزی 2/58 درصد از مردم استان كرمان بی سواد بودند.
وی تصریح كرد: بی سوادی در روستاهای استان كرمان بدو آغاز فعالیت های نهضت سواد آموزی بالای 64 درصد بود.
معاون نهضت سواد آموزی اداره كل آموزش و پرورش استان كرمان افزود: درصد بی سوادی خانم ها در استان كرمان در اوایل انقلاب بیشتر از آقایان ثبت شده است.
وی با اشاره به حركت و فعالیت های نهضت سوادآموزی استان كرمان و تقدیر از زحمات عوامل نهضت سواد آموزی این استان، تصریح كرد: طبق آمار به دست آمده از طرح خود اظهاری یارانه ها، میزان بی سوادی در كرمان طی سال 89 به هشت درصد رسیده است.
وی تصریح كرد: این بدان معنی است كه نرخ باسوادی در استان كرمان در سال گذشته به 1/92 درصد بوده است.
حسینی صادق، تاكید كرد: قریب به 50 درصد نرخ بی سوادی استان كرمان طی 50 سال گذشته برطرف شده است.
وی ادامه داد: رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز در پنجم دیماه سال گذشته نیز تاكید كردند، كه گروه هدف بی سوادی سنین 10 تا 49 سال باشد و بی سوادی تا پایان برنامه پنجم سال و تا 1393 باید برطرف شود.
وی افزود: بی سوادی تا پایان برنامه پنجم از استان كرمان حذف خواهد شد.
حسینی صادق، تاكید كرد: نهضت سواد آموزی آمادگی دارد كه بی سوادان را در صورت مراجعه به این نهاد تحت پوشش قرار دهد.
وی از بی انگیزگی برای سواد آموزی به عنوان یكی از معضلات عدم مراجعه بی سوادن به نهضت سواد آموزی نام برد و گفت: رسانه ها نیز نقش مهمی در ایجاد انگیزه و رغبت در بی سوادن برای سوادآموزی دارند.
وی با اشاره به تشكیل ستاد راهبردی سوادآموزی در سال 85 گفت: ریاست این ستاد به استاندار به عنوان بالاترین مقام اجرایی استان واگذار شده است.
معاون نهضت سواد آموزی اداره كل آموزش و پرورش استان كرمان تصریح كرد: هیات وزیران نیز در 24 مهرماه سال جاری مصوباتی داشته اند كه در آن همه ادارات مشمول قانون ماده پنج خدمات كشوری مكلف به زدودن بی سوادی از جامعه شده اند.
وی ابراز امیدواری كرد، تا پایان سال 92 هشت درصد بی سوادی موجود به صفر برسد.
معاون نهضت سواد آموزی اداره كل آموزش و پرورش استان كرمان با اشاره به برنامه ریزی های انجام شده از دوم تا هشتم دی ماه به نام هفته سوادآموزی، گفت: در حال حاضر 70 نفر از سواد آموزان استان مدارك دانشگاهی در مقاطع لیسانس و فوق لیسانس كسب كرده اند كه این موفقیت ها قابل تحسین است.
وی با اشاره به اهمیت بحث سواد آموزی در نظام مقدس جمهوری اسلامی، افزود: این ستاد با عملكرد مطلوب خود در بحث مهم تعلیم و تربیت گام های اساسی برداشته است.
وی خاطر نشان كرد: در چند سال گذشته اقدامات بسیار خوبی در زمینه تعلیم و تربیت سواد آموزان در استان كرمان انجام شده است.
حسینی صادق، ظرفیت و توان آموزش و پرورش استان كرمان را در راستای بحث مهم تعلیم و تربیت بسیار خوب توصیف كرد و گفت: براساس فرمان رهبر معظم انقلاب اسلامی باید تا پایان سال 92 بی سوادی در بین سنین 10 تا 49 سال ریشه كن شود.
وی اظهار داشت: تعلیم خانواده ها و بالا بردن سطح فرهنگ از جمله اهداف مهم نهضت سواد آموزی است و خوشبختانه تاكنون به اهداف خود در این زمینه دست یافته ایم.
وی در ادامه بر ضرورت همكاری تمامی مسوولان در زمینه عمل به دستور رهبر معظم انقلاب در زمینه ریشه كنی بی سوادی تاكید كرد و افزود: نباید در این زمینه هیچ كوتاهی صورت گیرد.ك/4
7433/2624
از آن هنگام كه خداوند بر قلم سوگند ياد كرد تا امروز كه هر بار پرتويي از نور هدايت و سعادت خورشيد علم و دانش، جهان را در سيطره خود گرفته، بايد گفت كه زمين با علم مزين و زيباتر است.