۲۹ بهمن ۱۳۹۰، ۱۶:۱۸
کد خبر: 30824063
T T
۰ نفر

' هجيج ' روستايي به خيال انگيزي بهشت

۲۹ بهمن ۱۳۹۰، ۱۶:۱۸
کد خبر: 30824063

كرمانشاه - يكي از شگفت انگيز ترين روستاهاي جهان و يكي از پرجاذبه‌ ترين نقاط استان كرمانشاه روستاي ديدني 'هجيج ' در منطقه اورامانات است كه همواره گردشگران را محسور زيباييهاي خود مي سازد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، هجیج كه به معنای دره سرسبز و عمیق است نام روستایی از توابع بخش نوسود در شهرستان پاوه است با خانه های سنگی، مناظر سرسبز، چشمه‌های خروشان و مسیر پرپیچ و خم، كه چشم هر بیننده‌ای را به خود معطوف می‌كند.

علاوه بر گردشگران داخلی و خارجی كه مردمان مهمان نواز هجیج همواره با آغوش باز پذیرای آنها هستند، این روستای بكر و خیال انگیز هنرمندان خوش ذوق بسیاری را نیز از دور و نزدیك برای ثبت زیباییهای بی شمارش در قالب عكس، نقاشی و دیگر آثار هنری به سوی خود می كشاند.

یكی از ویژگیهای منحصر به فرد روستای هجیج معماری آن است؛ به طوریكه همه خانه‌های این روستا از سنگ ساخته شده و حتی یك آجر در آنها به كار نرفته است.

نحوه معماری روستای هجیج به صورتی است كه پشت بام هر منزل، حیاط منزل پشتی محسوب می‌شود كه طبعاً محل بازی بچه‌ها و تفرجگاه والدین است و گاه اقامتگاهی برای اطراق گردشگران و برپا كردن چادرهایشان در دل طبیعت بكر و خیال انگیز روستا.

روستای هجیج یكی از شگفت انگیزترین روستاهای جهان است با مجموعه‌ای از خیابانهای نیم ‌دایره و ردیف ساختمان‌های یك رو به دره عمیق و رودخانه زیبای سیروان.

خانه‌های هجیج همگی از سنگ و اغلب به صورت خشكه چین و پلكانی ساخته شده است.

جهت گیری ساختمانها به سوی جنوب است تا از نور خورشید بیشترین بهره برداری به عمل آید.

به دلیل سرمای سخت زمستان، دیوار خانه های قدیمی روستا ضخیم، با در و پنجره هایی كوچك است و سقف این خانه ها كه با تیرهای چوبی پوشیده و با كاهگل اندود شده اند، مسطح می باشد.

بارش نزولات جوی مناسب بویژه برف در فصل سرد سال و باران در بهار و پاییز موجب سرسبزی و طراوت روستا و مناظر اطراف آن شده است.

روستای هجیج از شمال غرب و جنوب كوهستانهای كوه شالان و شاهو محدود است و با اقلیمی معتدل و كوهستانی، در بهار و تابستان آب و هوای مطبوعی دارد و در پاییز و زمستان سرد می باشد.

یكی از ویژگیهای منحصر به فرد مردمان این روستا، خودكفایی در تمامی مایحتاج روزانه است به گونه‌ای كه از گیوه‌بافی كه پایپوش مردمان مناطق كردنشین است گرفته تا لباس‌هایی سنتی بافته شده از پشم و رنگ طبیعت، تا تهیه خوراك و مایحتاج خوردنی و هر آنچه كه نیاز زیستن در رفاه باشد كه این همه تلاش، كوشش، ذوق و هنر ریشه در فرهنگ، باور و توانمندی آنان دارد.

اگر چه اسناد معتبری در مورد تاریخ روستای هجیج در دست نیست، اما وجود امامزاده عبیدالله(ع) معروف به كوسه هجیج بیانگر آن است كه این روستا سابقه تاریخی دیرینه ای دارد و قدمت آن به بیش از 500 سال می رسد.

بنابر اعتقادات محلی بنیان گذاری روستای هجیج توسط مردی مقدس از خاندان ائمه اطهار بود كه در مبارزه علیه ظلم خلفای عباسی به این منطقه آمد و در عبور از هر روستایی یك نفر صنعتگر را با خود همراه كرد.

نخستین هنرمندی كه به وی پیوست آهنگری بود از روستای ' شركان ' و پس از آن نجاری از روستای ' سرخه كوت ' كه با او همقدم شدند.

كوه های هفت كشان، كوه تخت، شاهو، دازانی و زرده در نوردیده شد تا همراهانی دیگر همانند معماری از روستای 'دیوزپا ' و گیوه كشی از منطقه پاوه و جولابافی از روستای بدرآباد ماهیدشت و گیوه بافی از روستای طویله به آنها بپیوندند و جامعه كاملا صنعتی روستای هجیج را پایه گذاری كنند.

یكی از هنرمندانی كه همراه آن مرد مقدس به پایه ریزی جامعه اقتصادی هجیج همت گماشت پارچه بافی بود كه زیباترین صنعت مردم این روستا را پایه گذاری كرد به طوری كه عمامه های با نقوش زرد رنگ را نه تنها بر تارك مردان هجیج بلكه در اكثر نقاط استان كردستان و كرمانشاه می بینیم و خود این بافنده ها مدعی هستند كه كالای آنها در گذشته ای نه چندان دور مشتریان بسیاری در دمشق و بغداد داشته است.

مردم روستای هجیج به زبان كردی و لهجه هورامی سخن می‏گویند، مسلمان و پیرو مذهب اهل تسنن هستند.

یكی از جاذبه‌های قابل توجه این روستا وجود امامزاده 'سید عبیدالله ' فرزند امام موسی كاظم (ع) است كه اهالی منطقه از آن به نام 'كوسه هجیج' یاد می كنند و بسیار مورد احترام آن‌هاست.

در نزدیكی روستا چشمه خروشانی وجود دارد كه آب آن به رودخانه سیروان می‌ریزد، این چشمه عجیب كه به مانند آبشاری از دل كوه بیرون می‌آید به 'كانی بل ' (چشمه بل) معروف است.

خروشانی این چشمه به گونه‌ای است كه در هیچ فصلی از سال آب آن كم نمی شود و متخصصین و محققین آب آن را به عنوان یكی از بهترین آب معدنی‌های دنیا شناخته‌اند.

روستای هجیج با اقلیمی معتدل و كوهستانی، در بهار و تابستان آب و هوای مطبوعی دارد و در پاییز و زمستان سرد است.

مراتع سرسبز و حاصلخیز بویژه در اطراف رودخانة سیروان، باعث رونق دامداری در این روستا شده است.

مردم هجیج، در بسیاری مواقع صخره های سینه كوه را تراشیده و گود می كنند و آنگاه در آن خاك و كود می ریزند، در آن سیب زمینی و صیفی و حتی درخت می كارند و گاهی تعدادی سبد را همانند گلدان جلوی بالكن كوچك ساختمان می گذارند و در آن پیاز و سبزی كشت می كنند.

دام های روستا را اكثرا بز تشكیل می دهد كه از مناطق صعب العبور عبور می دهند تا به علف های نقاط بالاتر از كوهستان دسترسی یابند.

كشك، شیر، دوغ، روغن حیوانی و كره از مهم‏ترین فرآورده‏های لبنی این روستا می‏باشد، نگهداری و پرورش انواع طیور در این روستا رواج دارد.

حواشی رودخانه پرآب و تماشایی سیروان كه از نزدیكی روستا عبور می‏كند بویژه در بهار و تابستان با سرسبزی، طراوت و زیبایی‏های كم‏نظیر، یكی از تفرجگاه‏های زیبای روستای هجیج محسوب می‏شود.

درختان بلند پیرامون روستا همراه با گیاهان خودرو و گل‏های رنگارنگ دامنه‏ها، بخصوص در بهار و تابستان چشم‏اندازهای طبیعی بسیار زیبایی را پدید می‏آورند.

ارتفاعات شاهو كه بخشی از رشته كوه‏های زاگرس به شمار می‏رود، طبیعت زیبا و بكری دارد كه همراه با مراتع و چراگاه‏های سرسبز از جمله پیاز دول میشا و گاول و نیز انواع گونه‏های گیاهی بویژه گیاهان دارویی همانند گل گاوزبان، ختمی، گون و شنگ، در زمره زیباترین نواحی استان كرمانشاه به شمار می‏آید.

تنوع جانوری این ارتفاعات نیز از جمله خرس، شغال، گرگ و روباه جالب توجه است.

در دامنه ارتفاعات شاهو چشمه‏های فراوانی وجود دارد كه بخش اعظم آب زراعی و آشامیدنی شهرها و روستاهای پیرامون خود را تأمین می‏كنند.

آبشار زیبای بل، كه در نزدیكی روستای هجیج قرار دارد، از جمله آبشارهایی است كه آب آن خواص درمانی دارد و از جمله بهترین آبهای معدنی جهان به شمار می رود.

یكی از اماكن دیدنی و زیارتی در این روستا بقعه امامزاده سید عبدالله است.

در خصوص این بقعه قصه‌ای هست كه می‌گوید، پانصد سال پیش در هجیج، آسمان خسیس شد و خشكسالی بیداد كرد.

اهالی روستا سراغ مردی متدین كه نسبش به امام موسی كاظم (ع) می‌رسید، رفتند تا برای باریدن باران، دعا كند، مرد دعا كرد و چشمه‌ای پر آب، دل خاك را شكافت و مرد از همان وقت، صاحب احترامی ویژه میان مردم شد و حتی پس از مرگش، بقعه‌ای به یادش ساختند به نام بقعه امامزاده سید عبدالله.

كسی نمی‌داند این ماجرا در باره روستای هجیج و بقعه سیدعبدالله در كنار رودخانه سیروان، حقیقت دارد یا تنها قصه‌ای ساده است برای سنگین شدن پلك‌های بچه‌های هجیجی، وقت خواب.

مهم این است كه اهالی هجیج، به امامزاده‌شان احترام می‌گذارند و این بقعه از پنج قرن پیش تاكنون سرپا بوده است و زیارتگاه دوستدارانش.

از دیگر جاذبه‌های روستای هجیج بناهای خانقاه، چله خانه و عبادتگاه كوسه است، این بنا از سنگ است و داخل آن با گل اندود شده است، در داخل این عبادتگاه ستون‏های چوبی نیز وجود دارد.

خانقاه دراویش قادریه از دیگر بناهای دیدنی روستای هجیج است كه در آن به ذكر و سماع می‏پردازند.

یكی از مهمترین مراسمی كه در این روستا برگزار می شود مراسم ذكر و سماع دراویش طریقت قادریه می باشد، آنان در ایامی خاص به ذكر و سماع پرداخته و در مراسمی كه با دف و هوره برگزار می شود با حالت گریه و استغاثه از مرید و مرشد خود مدد می جویند، این مراسم با نواها و رقص های عرفانی همراه است.

معاون گردشگری میراث فرهنگی استان كرمانشاه از آماده بودن پرونده بافت تاریخی روستای هجیج برای ثبت در فهرست میراث ملی خبر داد.

یدالله فرجی افزود: توریسم روستایی یكی از مهمترین زیر گروه های توسعه صنعت گردشگری در هر منطقه ای است و بر همین اساس 14 روستا به عنوان روستاهای هدف گردشگری در استان كرمانشاه به تصویب رسیده است كه روستای هجیج نیز با توجه به ویژگیهای منحصر به فردی كه دارد از جمله آنهاست.

وی با تاكید بر ضرورت ساماندهی و مرمت روستای هجیج گفت: با توجه به قدمت و معماری ارزشمند روستای هجیج، طبیعت بسیار زیبای منطقه و شمار بسیار زائرین مقبره سید عبیداله، عملیات ساماندهی و مرمت بافت ارزشمند این روستا ( با حفظ بافت سنتی ) توسط سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان كرمانشاه از سال 86 آغاز شد.

وی با اشاره به انجام طرح روستاهای باارزش با هدف گردشگری از سوی بنیاد مسكن استان گفت: براساس طرحها و مطالعات انجام شده از سوی بنیاد مسكن ، عملیات مرمت و ساماندهی روستای هجیج از جمله ایجاد پاركینگ، كف سازی و ساخت سرویسهای بهداشتی توسط میراث فرهنگی دراین روستا انجام شده است.

وی گفت: همواره در ایام نوروز روستای هجیج كه به عنوان یكی از روستاهای هدف گردشگری استان شناخته شده است پذیرای هزاران گردشگر است.

روستای زیبای هجیج در كنار هزاران جاذبه بكر و طبیعی، یكی از پاك ترین نقاط كشور نیز هست به طوریكه به گفته دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان كرمانشاه با وجود اینكه 170 خانوار ساكن این روستا هستند، اما هیچ فرد سیگاری و معتادی در آن سكونت ندارد.

سرهنگ 'مسعود محمدی' با اعلام اینكه پاك بودن روستای كوسه هجیج از سیگار و مواد مخدر از سوی مراجع ذیصلاح تایید شده است، افزود: برای نخستن بار در كشور روستای كوسه هجیج در شهرستان پاوه به عنوان اولین روستای پاك به سازمان ملل معرفی می شود.

آری، هجیج روستایی است به زیبایی دره های زاگرس، به دل انگیزی ارتفاعات شاهو، به زلالی چشمه ساران هورامان، به قدمت تمدن كرمانشاهان و به خیال انگیزی بهشت.ك/4

567/7452