۱۰ شهریور ۱۳۸۶، ۰:۰۱
کد خبر: 4810448
T T
۰ نفر
...................................................................
بجنورد ، خبرگزاری جمهوری اسلامی 10/06/86 داخلی.اقتصادی.نیرو.آب زیرزمینی.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی از جبران شدن کسری مخزن دو دشت ممنوع و ممنوع بحرانی این استان از آغاز طرح تعادل آبخوانهای زیر زمینی در استان خبر داد.
"محمد علایی" روز شنبه در گفت وگو با ایرنا، این دستاورد رانتیجه کنترل بهره برداری از منابع آب زیرزمینی خراسان شمالی برای توسعه پایدار، مقابله با بحران کاهش سطح آبهای زیرزمینی و تعادل بخشی این منابع دردشتهای ممنوع این استان اعلام کرد.
وی گفت: اجرای طرح تعادل بخشی آبخوانهای زیرزمینی در خراسان شمالی از نیمه دوم سال 1384 آغاز شده و در این مدت علاوه بر بستن 50 حلقه چاه آب غیرمجاز، ازاضافه برداشت 10حلقه چاه دارای پروانه بهره برداری نیز جلوگیری شده است.
وی مجموع آب صرفه جویی شده حاصل ازکار پلمپ و توقف اضافه برداشت چاههای یاد شده را 11 میلیون و 500 هزار متر مکعب در سال اعلام و تصریح کرد: جمع آوری تجهیزات بهره برداری از چاههای غیرمجاز یاد شده و پرکردن آنها با حکم قضایی و با حضور نیروی انتظامی انجام شده است.
وی گفت: بهره برداری بی رویه از آبخوانهای زیرزمینی خراسان شمالی در دو دهه اخیر بحران این منابع را به دنبال داشته به طوری که از 12 دشت زیر پوشش شرکت آب منطقه ای این استان، توسعه بهره برداری از منابع آب زیرزمینی هفت دشت ممنوع اعلام شده که وضع سه دشت از این موارد بحرانی است.
وی افزود: بر همین مبنا حفر چاه عمیق، نیمه عمیق، قنات و یا هر گونه توسعه بهره برداری از آبهای زیرزمینی این مناطق ممنوع اعلام شده و تمدید این محدودیت و یا رفع آن از طریق وزارت نیرو انجام می شود.
وی اعلام کرد: به همین دلیل بر اساس ماده هفدهم برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران برای تعادل بخشی به آبخوانهای زیرزمینی دشتهای دچار کاهش سطح آب زیرزمینی، دولت مکلف شده با تامین منابع مالی و بر اساس قانون توزیع عادلانه آب، تاپایان برنامه چهارم توسعه تراز منفی آبخوانهای زیرزمینی استان را 25 درصد بهبود دهد.
وی گفت: توسعه بهره برداری از منابع آبهای زیرزمینی در هفت مورد از این دشت ها شامل شیروان، اسفراین، جاجرم، صفی آباد، شوقان، بجنورد و سملقان ممنوع است که وضعیت سه دشت شیروان، جاجرم و اسفراین در حالت بحرانی قرار دارد.
معاون حفاظت و بهره برداری از منابع آب شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی نیز میزان استفاده از منابع آب و نحوه استفاده از این منابع را در استان فاقد تعادل لازم اعلام کرد و افزود: در بخش آبهای زیرزمینی استان سالانه حدود 100 میلیون متر مکعب آب بیش از حجم تغذیه آبخوانهای زیرزمینی برداشت می شود.
رضا نعیمی گفت: سالانه 790 میلیون متر مکعب آب وارد آبخوانهای زیرزمینی می شود در حالیکه میزان برداشت آب از سفره های زیرزمینی در این بخش سالانه 890 میلیون متر مکعب می باشد به عبارتی برداشت آب از منابع زیرزمینی استان 113 درصد منابع موجود است.
وی تغییر جهت جریان آبهای زیرزمینی، پایین افتادن سطح آبهای زیرزمینی، نشست زمین و متعاقب آن وارد شدن خسارت به سازه های زیربنایی را از جمله پیامدهای برداشت زیاد از حد آب از منابع زیرزمینی اعلام کرد.
این مسوول راهکار اصلی برای ایجاد تعادل در برداشت از آبهای زیرزمینی را علاوه بر فرهنک سازی، استفاده بهینه از آب دانست.
بر اساس آخرین آمارها، در استان خراسان شمالی سه هزار و 186 حلقه چاه، دو هزار و 635 دهانه چشمه و 628 رشته قنات وجود دارد.
میانگین بارش سالیانه در خراسان شمالی 294 میلی متر اعلام شده که این رقم بیش از 40 میلیمتر از میانگین بارش کشوری بیشتر است. ک/3 7181/626/ 1645 شماره 342 ساعت 13:36 تمام
۰ نفر