۱۰ مهر ۱۳۷۹، ۰:۰۱
کد خبر: 5644177
T T
۰ نفر
از بنای یادمان آرامگاه کلنل محمد تقی پسیان در مشهد پرده برداری شد # مشهد ، ایرنا: 10 مهر 1379 برابر با یکم اکتبر 2000 از بنای یادمان آرامگاه افسر شجاع و آزادیخواه ایرانی ، "کلنل محمد تقی خان پسیان" ، عصر یکشنبه ، در مشهد پرده برداری شد.
آرامگاه کلنل پسیان ، در مجموعه باغ نادری و در جوار آرامگاه نادر شاه افشار واقع است.
این مراسم که به مناسبت هفتاد و نهمین سال شهادت دلاورمرد ایرانی از سوی موسسه فرهنگی "فرپیراتوس" برگزار شد ، جمعی مسوولان استان ، استادان تاریخ و فرهنک دوستان مشهد شرکت داشتند.
مدیرعامل موسسه فرپیراتوس گفت: برای بنای یادمان 100 میلیون ریال هزینه شده است.
یک استاد تاریخ دانشگاه فردوسی مشهد طی سخنانی در این مراسم گفت : کلنل محمدتقی خان پسیان، فرزند رشید و آزاد مرد تاریخ ایران به شمار می آید، که در جوانی در راه وطن به شهادت رسید.
دکتر "یوسف متولی حقیقی" افزود : کلنل نخستین خلبان ایران تشنه آزادی و استقلال ایران بود و در سمت فرمانده ژاندامری خراسان، رشادتها از خود نشان داد.
کلنل محمدتقی خان پسیان ، در سال 1270 خورشیدی در تبریز دیده به جهان گشود و بعد از ادامه تحصیلات در تهران وارد خدمت نظام شد.
دوران جوانی او مصادف با مبارزات مشروطه خواهانه ملت ایران بود و این جوان آزادیخواه پس از تاسیس ژاندارمری ، وارد آن نیرو شد و با شروع جنک جهانی اول و حضور نیروی متفقین در ایران ، با آنها به نبرد پرداخت.
کلنل پسیان،در سالهای پایانی جنک جهانی اول به آلمان رفت و در آنجا نیز به عنوان بخشی از نیروهای آلمانی ، عملیات موفقیت آمیز را علیه متفقین به انجام رسانید و با یادگیری فن خلبانی و پرواز با هواپیما، نام خود را به عنوان نخستین خلبان ایرانی در تاریخ ثبت کرد.
کلنل محمدتقی خان،پس از بازگشت از اروپا،فرمانده ژاندارمری خراسان شد و به دستور سید"ضیاالدین طباطبایی"نخست وزیر کودتای 1299،"احمدقوام السلطنه" استاندار خراسان را دستگیر و روانه تهران کرد و خود اداره امور خراسان را عهده دار شد.
وی ، در دوران حکومت کوتاه خود در خراسان ، اقدامات عام المنفعه زیادی را از قبیل تاسیس بیمارستان، تاسیس نخستین سیلوی گندم در ایران ، لغو مالیات -های ظالمانه، مبارزه با اعتیاد، احتکار و بیکاری و تشکیل اردوی انقلاب چریک کاوه انجام داد.
با سقوط کابینه سیاه و نخست وزیر قوام السلطنه ، کلنل زیر بار دستورات قوام نرفت و همچنان به حکومت خود در خراسان ادامه داد، تا این که قوام با همکاری خوانین خراسان،مصمم به سرکوبی قیام او شد و سرانجام این افسر شجاع و آزاده در دهم مهرماه 1300 خورشیدی و در سن 30 سالگی در یک نبرد نابرابر در نزدیکی جعفرآباد قوچان، جان خود را فدای مبارزه با ظلم و ستم کرد.
مردم مشهد، به پاس خدمات گرانقدر این افسر شجاع ، تشییع جنازه باشکوهی از او به عمل آوردند.
پیکر این سرباز فداکار میهن ، بعد از چند بار جابه جایی ، در سال 1336 خورشیدی ، بار دیگر طی مراسم ویژه ای در مجموعه فرهنگی باغ نادی به خاک سپرده شد.
از سخنان این افسر شجاع است که: "مرا اگر بکشند، قطرات خونم کلمه ایران را ترسیم خواهد کرد و اگر بسوزانند،خاکسترم نام وطن را تشکیل خواهد داد".
غ - ح
۰ نفر