۱۵ آبان ۱۳۷۹، ۰:۰۱
کد خبر: 5648960
T T
۰ نفر
باستان شناسان به آثار معماری دوران "اورارتو واشکانی" در قلعه ضحاک هشترود دست یافتند # تبریز ، ایرنا: 15 آبان 1379 برابر با 5 نوامبر 2000 در جریان کاوش های اخیر باستان شناسی در بخـش کوچکی از محوطه قلعه تاریخی ضحاک ، در شهرستان هشترود در استان آذربایجان شرقی ایران ، آثار و بقایای معماری دوره " اورارتو و اشکانی " بدست آمده است.
رییس گروه کاوش و حفاری درمحوطه این قلعه روزیکشنبه به خبرنگار ایرنا گفت: در جریان این حفاری ها که از اول مهرماه آغاز شده است بنایی در ابعاد 12 متردر 12 متر نمایان شد و آثار گچی با نماهای انسان و گل و گیاه متعلق به دوره اشکانی به ثبوت رسید.
" جواد قندگر " افزود : با توجه به تزئینات کم نظیر ایـــن بنا و مصالح ساختمانی بکار رفته در آن تخمین زده می شود که این بنا یکی از بناهای مهـم سلطنتی دوران اشکانی در آذربایجان بوده است.
وی با یادآوری این نکته که آثار باقی مانده از دوران قبــل از اسلام در آذربایجان محدود می باشند، گفت : کاوش های اخیر در محوطه این قلعه از اهمیت و جایگاه علمی برجسته ای برخوردار است.
" قندگر " اضافه کرد : آثار متعلق به دوران قبل از اسلام در آذربایجان ، در اثر بلایای طبیعی و جنک ها از بین رفته و نابود شده اند، و کـاوش اخیر از این منظر دارای اعتباری ویژه است.
وی گفت : در جریان ایجاد چهار ترانشه درابعاد ده در ده متر انجام حفاری در وسعتی معادل 400 مترمربع درعمق چهارمتری بخشی از محوطه این قلعه، آثار معماری دوران تاریخی " اورارتو " نیز مشاهده شده است.
در دیوارهای این اثر تاریخی از مصالح سنگی و بدون ملاط استفاده شـده است که مشخصات معماری دوره " اورارتو " را دارند.
" قندگر" ، وسعت حفاری های اخیر را یک هزارم وسعت واقعی محوطه قلعه ضحاک عنوان کرد و افزود : این کاوش ها در حقیقت فصل آغازین حفاری های علمی دراین محوطه باستانی محسوب می شوند.
قلعه ضحاک در فهرست آثارملی ایران به ثبت رسیده است و به علت واقع شـدن در ارتفاعات منطقه هشترود همواره در گذشته از انجام عملیات حفظ و مرمت بی بهره بوده است.
قلعه ضحاک در 16 کیلومتری جنوب شرقی شهرستان هشترود و در نزدیکی روستای خراسانک با 11 کیلومتر طول و 5/2 کیلومتر عرض از بزرگترین قـــــلاع قدیمی ایران بشمار می رود.
کوه قلعه ضحاک از طرف شمال و غرب با بریدگی های عمودی با رودخانه قرانقو و از طرف شرق با رودخانه شورچای محصور شده است.
کارشناسان میراث فرهنگی آذربایجان شرقی وسعت تقریبی قلعه ضحـــاک را 300 هکتار ارزیابی می کنند.
تنها فضــــای سرپوشیده این قلعه یک چهارطاقی به ابعاد 8 در 9 متر و به بلندی 13 متر می باشد.
ایـــــن چهارطاقی به طول و عرض تقریبی 9 متر و ارتفاع 5/13 متر بر لبه پرتگاهی که درحدود 180 متر از راه قدیمی میانه به مراغه ارتفاع دارد، بنا شده است.
این چهار طاق یا پاویون ازنظر نقشه، طاق های رفیع و نوع آجر چینی در نوع خود منحصر بفرد است.
زلزله های سال های پیشین یکی از پایه های آجری و بخشی از طاق گهواره ای سقف را تخریب و شکاف هایی در بدنه های برج ایجاد کرده بود.
/ م ا/
۰ نفر