۷ مرداد ۱۳۷۷، ۰:۰۱
کد خبر: 5720417
T T
۰ نفر
نیویورک تایمز : روسیه به شیوه تازه ای به افغانستان بازگشته است # نیویورک ، ایرنا: هفت مرداد 1377 برابر با 29 ژوئیه 1998 یک روزنامه آمریکایی نوشت : روسیه ، ده سال بعداز خروج از افغانستان، بار دیگر به شیوه ای جدید ، به این کشور بازگشته و خود را در جنک جدیدی که در این کشور در جریان است ، درگیر کرده است .
"نیویورک تایمز"، روز دوشنبه، به نقل از دیپلماتهای آمریکایی و خارجی نوشت: این بار روسها به دنبال نفت و همچنین محافظت از مرزهای خود هستند .
روزنامه آمریکایی ادامه می دهد ، مقام های بلندپایه آمریکایی عقیده دارند ، تلاش این بار روسها ممکن است ، بخشی از یک راهبرد وسیع تر برای اعمال نفوذ بر آسیای مرکزی و منابع عظیم نفت این منطقه باشد .
به گفته این مقام ها ، روس ها با حمایت از ائتلافی از افغانی ها که علیه طالبان می جنگند ، ایفای نقش عمده ای را آغاز کرده اند .
نیویورک تایمز، می افزاید: روسیه که 13 هزار تن از سربازان خود را در مدت نه سال در افغانستان از دست داد ، این بار نیروی نظامی به این کشور نفرستاده است ، اما سلاحهای سنگین، حمایت های تدارکاتی و آموزشی برای ائتلاف ضد طالبان در شمال افغانستان می فرستد .
روزنامه آمریکایی ادامه می دهد ، روسها برای مقابله با قدرت روزافزون طالبان در افغانستان ، ناچار شده اند ، همکاری سستی را با ایران در افغانستان بپذیرند . مقام های آمریکایی و سایر کارشناسان می گویند ایران در حال حاضر حتی بیش از روسیه سلاح ، سوخت و منابع دیگر برای شورشیان ضد طالبان در افغانستان می فرستد .
نیویورک تایمز می نویسد ، پاکستان و عربستان سعودی ،در طرف دیگر قضیه قرار گرفته اند ، که با کمک به طالبان علیه ائتلاف روسیه و ایران ، مبارزه می کنند .
به نوشته روزنامه آمریکایی ، کمک روسها متوجه رهبران همان گروه هایی است که در دهه 1980 علیه ارتش شوروی جنگیدند و بویژه گروه تحت رهبری "احمد شاه مسعود" بیشتر از گروه های دیگر از این کمک ها بهره می گیرد .
یک مقام اطلاعاتی آمریکا ، با اشاره به تغییراتی که در ائتلاف های افغانستان روی داده ، گفت : " مسعود در زمان جنک افغانها علیه حضور شوروی در کشورشان ، نوک پیکان حمله بود و هر وقت ما می خواستیم واقعا کاری علیه روسها انجام شود ، دنبال او می فرستادیم . " کارشناسان مستقل و مقام های کشورهای دیگر ، به نیویورک تایمز گفتند : آمریکا که در دهه 1980 و در زمان "رونالد ریگان" نقشی اساسی در افغانستان داشت ، اکنون در این کشور به حاشیه رانده شده و نقش دولت آمریکا بیشتر تحت الشعاع نقش شرکت های نفتی آمریکایی که به دخالت مستقیم در افغانستان پرداخته اند ، قرار گرفته است .
نیویورک تایمز می نویسد : دولت کلینتون از هیچیک از دو گروه مخالف در افغانستان حمایت نمی کند . کاخ سفید از طالبان به دلیل سیاست های ستیزه جویانه آن و بویژه رفتار این گروه با زنان به شدت انتقاد کرده و حاضر نیست آن را به عنوان دولت افغانستان به رسمیت بشناسد .
نیویورک تایمز ادامه می دهد ، گروه احمد شاه مسعود در تاجیکستان پایگاه دارد و در منطقه ای به نام "کولاب" که حدود 20 هزار سرباز روسی در آن مستقر هستند ، انبار بزرگی از اسلحه دارد، که با هواپیما به رزمندگان خود در داخل افغانستان می رسانند .
نیویورک تایمز می نویسد ، گفته می شود ، مربیان روسی با شورشیان افغانی همکاری دارند و یک مقام آمریکایی به این روزنامه گفته است ، پرسنل ایرانی هم در صحنه حضور دارند .
به نوشته نیویورک تایمز، گروه دیگری که از کمک های روسیه و ازبکستان برخوردار هستند ، گروه "عبدالرشید دوستم" ژنرال سابق ارتش افغانستان است، که تا به حال چندین بار دوستان خود را عوض کرده است .
۰ نفر