تغذیه دوران سالمندی را جدی بگیرید
..................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 90/07/11
اجتماعی.سلامت.تغذیه
تهران - تغذیه در دوران سالمندی از اهمیت بسزایی برخوردار است چراکه در
این دوران بدن دچار کهولت شده و هرگونه سو تغذیه و بی توجهی به نوع تغذیه
منجر به کم اشتهایی و در نهایت سبب انواع کسالت ها و بیماری ها در
سالمند می شود.
به گزارش خبرنگار اجتماعی ایرنا، خستگی، بی تحرکی، ضعف، فراموشی و
ناراحتی های عصبی از جمله عوارض تغذیه نادرست در سالمندان به شمار می رود
کارشناسان تغذیه می گویند برنامه ریزی غذایی برای سالمندان با توجه به
شرایط خاص این دوره، تفاوت هایی با سایر گروه ها دارد بطور مثال سالمندان
باید مواد غذایی مانند نمک، قند و شکر، شیرینی، چربی و ترشی ها را کمتر
از دیگر افراد، مصرف کنند.
نخستین گروه مواد غذایی مورد نیاز سالمندان را گروه نان و غلات شامل انواع
نان، برنج، ماکارونی، رشته، گندم، جو و ذرت تشکیل می دهد که حاوی مواد
مغذی از جمله پروتئین، فسفر و منیزیم است.
کارشناسان تغذیه توصیه می کنند که سالمندان باید نان و غلات مورد نیاز
روزانه را در چهار وعده غذایی به اندازه مناسب مصرف کنند.
سبزی و میوه که حاوی ویتامین ها و موادمعدنی زیادی هستند نیز در افزایش
مقاومت بدن در برابر عفونت ها، ترمیم زخم ها، سلامت چشم و پوست و کمک به
سوخت و ساز بدن نقش موثری دارد.
برخی سالمندان مبتلا به یبوست با مصرف میوه و سبزی هایی مانند گوجه فرنگی،
آلو، انجیر، گلابی، کاهو و زیتون دیگر نیازی به مصرف داروهای ملین
نخواهند داشت.
مصرف لبنیات شامل شیر، ماست، پنیر، کشک و بستنی نیز در استحکام دندان و
استخوان و سلامت پوست موثر است. سالمندان باید در طول روز، دو تا سه وعده
غذایی از شیر و فرآورده های لبنی کم چرب استفاده کنند.
دو تا سه مورد از گروه غذایی پروتئین ها شامل گوشت قرمز و سفید، تخم مرغ،
حبوبات و مغزها باید در طول یک روز در رژیم غذایی سالمندان قرار گیرد.
سالمندان برای تامین آب مورد نیاز بدن خود نیز روزانه باید حداقل 6 تا 8
لیوان آب بنوشند که با افزایش وزن، نیاز بدن به مایعات افزایش می یابد.
آب برای عملکرد طبیعی کلیه ها، دفع مواد زائد و سموم بدن، جلوگیری از کم
آبی بدن، برطرف شدن خشکی دهان و زبان، پیشگیری از یبوست، کاهش اشتها و
انجام متابولیسم طبیعی بدن، ضروری است.
به گفته متخصصان تغذیه، با افزایش سن، میزان جذب برخی ویتامین ها کاهش می
یابد بنابراین بدن به جذب ویتامین بیشتری نیاز دارد و سالمندان می
توانند ویتامین های مورد نیاز خود را از جوانه غلات و حبوبات مانند جوانه
گندم و جوانه عدس و ماش تامین کنند.
همچنین بررسی ها نشان داده است که با افزایش سن، میزان دریافت ویتامین د
D کاهش می یابد و از سوی دیگر میزان ساخت این ویتامین در پوست سالمندان
کمتر می شود.
با توجه به اینکه این ویتامین باعث افزایش جذب کلسیم شده و از بروز پوکی
استخوان جلوگیری می کند سالمندان برای تامین این ویتامین باید به مدت 5
تا 15 دقیقه حداقل دو تا سه بار در هفته، زیر نور آفتاب قرار گیرند.
ویتامین د D همچنین در منابع غذایی روغن ماهی، انواع ماهی به ویژه ماهی
آزاد و ماهی تن و جگر گوساله یافت می شود.
براساس توصیه های کارشناسان بهداشتی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی،
کمبود دریافت مواد معدنی مورد نیاز موجب بروز و تشدید بیماری ها در
سالمندان می شود بنابراین مصرف روزانه لبنیات کم چرب، انواع کلم، لوبیای
سویا و ماهی ساردین ضروری است.
بررسی ها بیانگر آن است که مصرف کمتر چربی، ابتلا به سرطان روده، پانکراس،
سینه، رحم و پروستات را کم می کند.
همچنین مصرف دو تا سه وعده ماهی در هفته به ویژه بصورت آب پز یا بخار پز،
خطر بروز بیماری های قلبی و عروقی و آلزایمر را کاهش می دهد.
اضافه وزن، پوکی استخوان، فشار خون بالا، چربی خون بالا و قند خون از مشکلات
شایع سالمندان به شمار می رود که با تغذیه درست می توان آنها را کنترل
کرد.
درصورت کنترل نکردن این مشکلات، احتمال ابتلا به بیماری هایی مانند سکته
قلبی و مغزی و سرطان ها افزایش می یابد.
اجتمام 9185** ** **1569
شماره 012 ساعت 10:25 تمام