۴ مهر ۱۳۸۶، ۰:۰۱
کد خبر: 6216369
T T
۰ نفر
توصیه کارشناسان تغذیه و بهداشت عمومی برای کاهش کلسترول .......................................................
تهران، خبرگزاری جمهوری اسلامی 04/07/86 داخلی.علمی.کلسترول.
کارشناسان تغذیه و بهداشت عمومی معتقدند که در صورت رعایت توصیه های لازم ، به مدت سه تا چهار هفته، کلسترول بد خون (LDL) به میزان 20 تا 50 درصد کاهش می یابد.
خانم "زیبا کاوه یی" کارشناس موسسه تغذیه، سلامت و توسعه و خانم "مریم فتحی" کارشناس بهداشت عمومی مرکزبهداشت ودرمان دانشگاه تهران روز چهارشنبه در گفت وگوهایی با خبرنگار علمی ایرنا خاطرنشان کردند که اولین توصیه برای کاهش میزان کلسترول خون ، مصرف غذاهای پرفیبر به خصوص "فیبرمحلول"، به میزان روزانه 10 تا 25 گرم است.
لوبیا، نخود، میوها، سبزی های دارای ریشه، جو ، سیر، ذرت، سبوس برنج سیب، توت فرنگی ، کدو، هویج، کاهو و خیار، منابع خوب فیبر هستند.
"فیبر محلول" موجود در غذاها، شبیه به اسفنجی است که ذرات چربی و کلسترول را در روده به سوی خودش جذب کرده و به دام می اندازد و با مدفوع از بدن دفع می کند و مانع از جذب آن به بدن می شود.
توصیه بعدی این کارشناسان، خوردن میوه در میان وعده های غذایی است.
کاوه یی می گوید خوردن میوه و سبزی در میان سه وعده غذای روزانه، ضمن اینکه موجب کاهش کلسترول می شود، به طور طبیعی موجب کم شدن اشتها و کم خوردن غذا در وعده های اصلی می شود.
توصیه دیگر این کارشناس تغذیه ، مصرف لبینات بدون چربی و یا کم چرب است، وی می گوید، به خصوص افرادی که به طور خانوادگی مشکل کلسترول دارند بهتر است که لبنیات بدون چربی مصرف کنند.
این کارشناس موسسه تغذیه ، سلامت و توسعه می گوید : تمامی منابع حیوانی مثل لبینات ، گوشت و تخم مرغ منبع اصلی کلسترول هستند، لذا حتی- المقدر باید در مصرف این نوع مواد مراقب باشیم.
وی می گوید افرادی که کلسترول بالایی دارند حتما پوست مرغ و چربی روی گوشت را بردارند و مصرف گوشت قرمز را کم کنند،به خصوص از خوردن کله پاچه دل و جگر و مغز که حاوی کلسترول بالایی است خوداری کنند.
خانم کاوه یی منبع تری گلیسیرید در بدن را نیز مواد قندی و کربوهیدارت ها دانست و برای کاهش آن توصیه کرد افرادی که تری گلیسیرید بالایی دارند ضمن کاهش اضافه وزن ، قند و شکر و شربت که قندشان به شکل ساده است کمتر دریافت کنند، ضمن اینکه از مصرف زیاد برنج نیز خودداری کنند.
این کارشنساس تغذیه گفت: کسانی که تری گلیسیریدشان بالاست ممکن است که قند خونشان نیز بالا باشد ، ضمن اینکه بیماری های کلیوی هم ممکن است باعث افزایش تری گلیسیرید بشود.
وی خاطرنشان کرد که چاقی دور کمر نیز ممکن است نشانه تری گلیسیرید بالا باشد، اما چاقی عمومی احتمال بالا بودن کلسترول بالا را به همراه دارد.
کارشناس بهداشت عمومی مرکز بهداشت و درمان دانشگاه تهران نیز معتقد است که علاوه براین باید فعالیت بدنی معتدل در برنامه روزانه افراد گنجانده شود به طوری که اگر هیجگونه امکان ورزشی ندارند، روزانه حداقل 30 دقیقه پیاده روی در برنامه ورزشی شان باشد.
محدود کردن مقدار مصرف چربی اشباع شده و به جای مصرف کره حیوانی در غذاها از کره گیاهی یا روغن زیتون و روغن دانه انگور از دیگر توصیه های خانم فتحی برای کاهش کلسترول یا چربی خون است.
وی گفت که پرهیز از مصرف غذاهای حاوی چرب ترانس و روغن جامد و به جای آن استفاده از غذاهای آب پز و یا کبابی نیز توصیه می شود.
این کارشناس بهداشت عمومی می گوید کاهش اضافه وزن ، مطالعات نشان می دهد کاهش وزن حتی به مقدار 10 درصد ، کلسترول خوب خون (HDL) را افزایش و کلسترول بد را کاهش می دهد.
وی می گوید مصرف پروتئین سویا به طوری که مصرف روزانه 25 گرم پروتین سویا به پایین آمدن مقدار کلسترول خون کمک می کند.
فتحی کاهش مصرف قند را نیز توصیه می کند زیرا که کمک به کاهش وزن، کاهش تری گلیسیرید و کلسترول بد خون LDL می کند.
استفاده از میوه های مغزدار مثل بادام و پسته ، حبوبات ، سبزیجات و میوه ها به طور کلی به خصوص میوه هایی که رنک سبز تیره و رنک زرد دارند زیرا در این محصولات ،بتاکاروتن و ویتامین ای وجود دارد و کاهش کلسترول را به دنبال دارد.
این کارشناسان همچنین توصیه می کنند که از فلفل ، کلم براکلی، اسفناج، کدو، سیب زمینی، گوجه فرنگی، سس و رب گوجه فرنگی، تربچه و کدو مسمایی که سرشار از سالیسیلات هاهستند غافل نمانند زیرا از بیماری عروقی جلوگیری می کنند.
استفاده از اسیدهای چرب امگا-3 که در ماهی سویا، روغن کانولا (کلم- قمری ) روغن دانه برزک یا روغن ماهی و همچنین حبوبات و سبزیجات دارای برک سبز، یافت می شود نیز از دیگر توصیه ها برای کاهش کلسترول است.
علمی.1515/1786 شماره 037 ساعت 11:16 تمام
۰ نفر