دو سوم افرادی که اضافه وزن دارند، پدر و مادر چاق داشته اند
#
تهران، خبرگزاری جمهوری اسلامی 12/09/84
خارجی.علمی.دویچه وله.چاقی.
پایگاه اینترنتی دویچه وله روز شنبه نوشت: دو سوم افرادی که اضافه وزن
دارند، پدر یا مادر چاق داشته اند.
به گزارش دویچه وله، پرخوری بویژه در سنین کودکی باعث می شود تعداد و حجم
سلولهای چربی افزایش یابد و به همین علت بدن آمادگی بیشتری برای جذب
چربیها و اضافه وزن پیدا می کند.
یک ضرب المثل آلمانی می گوید: چاق کسی است که زیاد می خورد، اما اگرچه
عارضه چاقی زائیده مجموعه عوامل مختلفی است، اما براستی مهمترین علت این
مجموعه پرخوری است.
چاق بودن یک فرد به معنای افزایش ذخیره چربی بدن اوست و فاکتورهای
مختلفی مانند عادات غذایی، وضیعت اقتصادی و کم تحرکی سبب شیوع چاقی افراد
یک جامعه می شوند.
هر کدام از ما دارای مجموعه ای از سلول های چربی در نواحی مختلف بدن
هستیم و افزایش حجم و بزرک شدن این سلول ها منجر به چاقی می شود.
این سلول های مخصوص، چربی را در خود ذخیره می کنند و زمانی که بدن دچار
فقر مواد غذایی و گرسنگی شود، این سلولها با رها کردن ذخیره خود در خون،
انرژی مورد نیاز بدن را تامین می کنند.
حضور سلولهای چربی زیر پوست مثل عایقی است که مقاومت بدن را در برابر
عواملی مانند سرما و ضربه های فیزیکی افزایش می دهد و چاقی زنان در بیشتر
موارد، افزایش چربی در ناحیه باسن و ران است در حالیکه مردان بیشتر به
چاقی شکمی مبتلا می شود.
بدن هر کدام از ما در طول شبانه روز به میزان مشخصی انرژی نیازمند است
و این انرژی با خوردن مواد غذایی تامین می شود و مقدار انرژی مورد نیاز هر
فرد با توجه به دو فاکتور اصلی بررسی می شود.
نخست میزان انرژی پایه، انرژی پایه به انرژی گفته می شود که فرد نیاز
دارد تا تمام ارگان های درونی بدن او مثل قلب، بتوانند در حالت خواب یا
استراحت به فعالیت خود ادامه دهند و این میزان انرژی حدود 50 تا 70 درصد
کل انرژی روزانه را در برمی گیرد و تعیین مقدار این انرژی با اندازه بدن
هر فرد ارتباط مستقیم دارد.
اندامی بزرک و عضلانی نیازمند انرژی پایه بیشتری است و با افزایش سن به
علت تحلیل رفتن عضلات و آهسته شدن سوخت و ساز درونی بدن، میزان این انرژی
کاهش می یابد.
فاکتور دوم مقدار انرژی است که یک فرد صرف فعالیت های روزانه می کند و
واضح است که تحرک بدنی زیاد نیازمند انرژی بیشتری است، اما تنها حدود 20
تا 40 درصد کل انرژی روزانه صرف فعالیت های بدنی می شود، بدین ترتیب می توان
روی این نکته تاکید کرد که افزایش کار و فعالیت نمی تواند به تنهای پرخوری
را جبران کند.
تحقیقات نشان می دهد دو سوم افرادی که اضافه وزن دارند پدر یا مادر چاق
داشته اند و اگر هر دو والدین چاق باشند تا 90 درصد ممکن است فرزندان آنها
به عارضه چاقی مبتلا شوند و این مساله به علت آن است که فرزندان نیز از
خوراک والدین تغذیه می کنند.
اما علاوه بر این مورد، تحقیقات جدید دانشمندان ثابت کرده است 30 درصد
از چاقی ها ارثی هستند و به ارث بردن ژن های چاقی به معنای آن نیست که فرد
حتما دچار مشکل اضافه وزن خواهد شد بلکه حضور این این ژن ها فرد را مستعد
ابتلا به چاقی می کند.
در طول 100 سال گذشته مشکل اضافه وزن روند رو به رشدی داشته است و علت
اصلی این افزایش، تغییر عادات و فرهنک غذایی جامعه است، برای نمونه در
کشور آلمان، در آغاز قرن بیستم میلادی، 60 تا 70 درصد غذای روزانه را
کربوهیدرات ها مانند سیب زمینی تشکیل می داد و سهم چربی تنها حدود 20 تا 25
درصد خوراک روزانه بود.
اما بر اساس آمار جدید امروزه 40 تا 45 درصد خوراک روزانه را چربی
حیوانی تشکیل می دهد و کاهش ویتامین واملاح معدنی در وعده های غذایی، استفاده
از محصولات غذایی صنعتی مانند شکر صنعتی و کم شدن فعالیت بدنی به علت زندگی
ماشینی منجر به افزایش عارضه چاقی در این جامعه شده است.
متخصصین تغذیه توصیه می کنند حداقل سه بار در هفته و هر دفعه به مدت نیم
ساعت پیاده روی کنید و مصرف میوه و سبزیجات تازه را افزایش دهید.
صویر/م/1566/