بدن های بیمار، ارمغان رژیم های غذایی ساختگی
#
تهران بزرک، خبرگزاری جمهوری اسلامی 11/12/83
داخلی.اجتماعی.بهداش ت .رژیم
به نظر می رسد که این روزها همه رژیم دارند! مجله ها درمقالات متعدد در
زمینه برنامه های کاهش وزن تبلیغ می کنند; دربیشتر مجالس و میهمانیها نیز
درمورد چگونگی کاهش وزن و رژیم های غذایی گفت و گو می شود و همه به نوعی
تلاش می کنند تا رژیم های غذایی را در برنامه غذایی روزانه خود بگنجانند.
اما مهمترین سوال باقی مانده این است که واقعا این افراد چه مقدار وزن
خود را کاهش می دهند و مهمتر از همه آنست که آیا این کاهش وزن دائمی
خواهد بود یا خیر؟
بسیاری از مردم از رژیم هایی پیروی می کنند که سبب کاهش سریع وزن آنان
در مدت زمان کوتاهی می شود و به طور غیرقابل اجتنابی مجددا وزن آنها پس از
پایان دوره رژیم غذایشان افزایش می یابد.
این درحالی است که کارشناسان تغذیه به طور جدی در خصوص رژیمهای غذایی
که تنها یک نوع ماده غذایی خاص را توصیه می کنند، نظیر رژیم میوه، غلات و
امثال آن ، هشدار می دهند.
کارشناسان تاکید می کنند که هیچ غذایی به تنهایی نمی تواند تمام مواد
مغذی روزانه را که ما برای یک زندگی سرشاراز سلامتی به آن نیازمندیم تامین
کند.
براساس یافته های علمی بدن انسان روزانه به پروتئین، مواد مغذی ،
ویتامین ،الیاف گیاهی وچربی نیاز دارد.
بنابراین رژیم هایی که استفاده از یک نوع ماده غذایی مانند میوه ها
را توصیه می کنند نمی توانند به عدم توازن مواد مغذی در جیره روزانه منجر
شوند.
همچنین امساک شدید در تغذیه در غالب روزه های بلند مدت نیز به شکست
می انجامد وکارشناسان تاکیدمی کنند که باید به خاطر داشته باشیم بدن هرکس
در طول زمان نقطه مبنایی را برای خود تنظیم کرده است.
سوخت و ساز بدن هرکس نیز به گونه ای تنظیم شده که جیره غذایی روزانه او
را با شیوه زندگی اش تعدیل می کند;این نقطه مبنای همان اصلی است که بدن سعی
می کند آن را ثابت نگه دارد وپس از هر تغذیه شدید در سوخت وساز بدن به آن
باز گردد.
بنابراین آن هنگام که بدن احساس می کند که مقدار کالری کافی در جیره
روزانه دریافت نکرده است ( اتفاقی که اغلب در امساک طولانی مدت رخ می دهد)،
مغز پیامهای به بدن می فرستد که بدن را از طریق افزایش در میزان وعده
غذایی به جبران کمبودها وا می دارد.
این امر منجر به وضعیتی می شود که متخصصان تغذیه آن را اثر " یویو"
می نامند و اکثر کسانی که از رژیمهای لاغری پیروی می کنند آن را تجربه
کرده اند.
این وضعیت بدن آنها را پس از یک دوره کوتاه لاغری به وزن اولیه و یا
حتی بیشتر باز می گرداند .
براین اساس مهمترین نکته مورد تاکید کارشناسان این است که پیروی از
هر رژیم غذایی خاص نباید بدون مشورت پزشک یا متخصص تغذیه انجام شود.
" سعید مظهری " رئیس انجمن تغذیه ایران دراین خصوص به خبرنگار ایرنا
مرکز استان تهران گفت : شهرنشینی وروی آوردن مردم به غذاهای حاضری
مهمترین عامل اضافه وزن در کشور به شمار می رود.
وی افزود: فعالیت زیاد مردم در شهرها برای تامین معاششان سبب شده تا
آنان فرصت پخت غذاهای سنتی را از دست بدهند.
این متخصص تغذیه تصریح کرد: گرایش به سمت مصرف بیش از حد تنقلات نظیر
چیپس و پفک سبب شیوع چاقی وبیماریهای متعدد شده است.
مظهری همچنین فشار خون بالا، انواع بیماریهای قلبی وعروقی ، تنگی رگها
و دیابت نوع دوم را از جمله عوارض چاقی دانست .
رئیس انجمن تغذیه ایران تاکید کرد: اگر علت چاقی ناشی از اختلال غدد
درون ریز نباشد بهترین روش کم کردن وزن را کاهش مقدار انرژی روزانه و
افزایش فعالیت بدنی است.
وی خاطر نشان کرد: رژیم هایی که خیلی زود سبب لاغری فرد می شود به همان
سرعت نیز افزایش می یابند.
مظهری یادآور شد: این عامل همچنین موجب ابتلا فرد به ریزش مو بیماریهای
عصبی ، ابتلا به کم خونی وآسیب به ارگانها بدن می شود.
وی همچنین توصیه کرد: افراد از دست زدن به رژیم های غذایی بدون مشورت
پزشک متخصص تغذیه خود داری کنند.
تهرام /گ/2300/683