۱۲ خرداد ۱۳۸۶، ۰:۰۱
کد خبر: 6594267
T T
۰ نفر
کلزاکاران خراسان شمالی از مشکلات کشت این دانه روغنی می گویند ..........................................................
بجنورد ، خبرگزاری جمهوری اسلامی 12/03/86 داخلی.اقتصادی.کشاورزی.
با اینکه کشت دانه روغنی کلزا به عنوان یک گونه جدید زراعی در خراسان شمالی مورد ترویج سازمان جهادکشاورزی است، شماری از زارعان استان از کشت این محصول چندان ابراز رضایت نمی کنند.
برخی از آنان در گفت و گو با خبرگزاری جمهوری اسلامی با گلایه از وضعیت نه چندان مطلوب کشت این دانه روغنی خواستار حمایت بیشتر دولت از کشاورزان فعال در زمینه کاشت کلزا شدند.
کشاورزان پرداخت دیرهنگام بهای کلزا، بالا بودن هزینه های برداشت، محاسبه 30 درصد ضریب افت کیفیت برای این محصول را از علل اقتصادی نبود و کاهش رغبت به کاشت این محصول عنوان کردند.
مجید قدرتی به ایرنا گفت: کشاورزان در برآورد و مقایسه کردن کشت کلزا با گندم به این نتیجه رسیده اند که کشت کلزا نسبت به گونه گندم از صرفه اقتصادی مناسبی برخوردار نیست.
تقی محمدی نیز گفت: کلزاکاران از هزینه های سنگین حمل و نقل و بارگیری و تخلیه بار ناخرسندند و به دلیل عدم حمایت دولت حتی ناگزیرند که هزینه گونی حمل کلزا را به سیلوها پرداخت کنند.
حسین روحانی نیز از کیفیت پایین کمباینهای جمع آوری کننده دانه روغنی کلزا انتقاد کرد و گفت: این باعث می شود که بخش زیادی از دسترنج کشاورز و محصول کشاورز به هدر رود.
وی افزود: به علت رطوبت بالای هوا در فصل برداشت محصول، معمولا نیمی از محصول گرفتار افت کیفیت می شود که این امر معضلی برای کشاورزان است.
او گفت: با توجه به افت محصول در اثر رطوبت بالا قیمت تمام شده کلزا به نصف قیمت پایه کاهش می یابد و این در حالی است که کلزاکاران برای حمل و نقل آن نیز حمایت نمی شوند.
کارشناس آب و خاک جهاد کشاورزی شیروان نیز از کاهش 50 درصدی کشت دانه روغنی کلزا در این شهرستان خبر داد.
مهندس براتعلی کریمی اظهار داشت: در سال زراعی جاری سطح زیر کشت دانه روغنی کلزا در این شهرستان به 220 هکتار رسید که نسبت به سال گذشته 50 درصد کاهش داشته است.
وی علت کاهش کشت این محصول را پرداخت نشدن به موقع مطالبات کلزاکاران و پایین بودن قیمت خرید تضمینی کلزا نسبت به گندم ذکر کرد.
او کمبود کمباین برای جمع آوری محصول کلزا را از عوامل دیگر کاهش کاشت این محصول در شیروان ذکر کرد.
رییس اداره توسعه و مکانیزاسیون سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی نیز گفت: 123 دستگاه کمباین بومی و 174 دستگاه کمباین مهاجر از سایر استانها در سال جاری دانه روغنی کلزای این استان را برداشت می کنند.
قلی قلی پور ریزش کلزا توسط کمباینها هنگام برداشت را 13/3 ذکر کرد و گفت: 68/1 درصد از این ریزش توسط تیغه های درو که کلزا را به سمت برش هدایت می کند و 48/1 درصد نیز توسط بدنه و قسمت انتهایی کمباین صورت می گیرد.
وی ریزش محصول کلزا هنگام برداشت توسط عوامل طبیعی را نیز 06/1 درصد دانست و گفت: برای کاهش میزان ریزش، سازگاری محصول با شرایط آب و هوایی منطقه بسیار موثر است.
او گفت: با توجه به اینکه کلزا از حساسترین محصولات زراعی در زمینه افت در هنگام برداشت است زمان صحیح برداشت آن نیز بسیار مهم است.
وی ادامه داد: در صورتی که برداشت کلزا دیرهنگام انجام شود ریزش کلزا می تواند تا 100 درصد نیز افت داشته باشد.
او در خصوص بالا رفتن افت کیفیت کلزا هنگام برداشت، به رطوبت هوا اشاره کرد و گفت: باید در این زمینه به کشاورزانی که در سطح کم کلزا کاشته اند اطلاعرسانی کرد که کلزا را به صورت دستی برداشت کنند.
وی همچنین بر لزوم ممانعت از خروج کمباینهای بومی برداشت کلزا به دیگر استانها تاکید کرد و گفت: در این صورت با کمبود کمباین برداشت کلزا مواجه نخواهیم شد.
او در خصوص ریزش کلزا هنگام درو نیز گفت: اگر تیغه های جلوی دستگاه کمباین که کار برش ساقه های کلزا را بر عهده دارند و هد نامیده می شوند مخصوص برداشت کلزا باشند ریزش محصول به حداقل می رسد.
وی گفت: تاکنون در خراسان شمالی به علت محدود بودن سطح زیر کشت کلزا، برداشت توسط هد معمولی (هد غلات ) انجام می شده است.
او ریزش کلزا در هر هکتار را با توجه به برداشت سه تن در هکتار، 12 کیلوگرم عنوان کرد.
رییس بازرگانی سازمان تعاون روستایی خراسان شمالی نیز حداکثر ناخالصی و افت دانه روغنی کلزا را دو تا هشت درصد و رطوبت آن را نیز بین 10 تا 20 درصد عنوان کرد.
علی فرهادی افزود: به ازای هر درصد افت محصول کلزا 38 ریال از قیمت هر کیلوگرم کلزا کم می شود.
وی قیمت پایه خرید تضمینی دانه روغنی کلزا از کشاورزان را 3700 ریال عنوان کرد.
او در عین حال به اهمیت کاشت کلزا و تاثیر مطلوب آن بر عملکرد تولید گندم در استان اشاره کرد و گفت: در صورت کشت گندم پس از برداشت کلزا، 12 تا 14 درصد بر بازده محصول گندم افزوده می شود.
معاون فنی و اجرایی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی نیز گفت: امسال برای برداشت بهینه کلزا و جلوگیری از ریزش محصول، پنج تا 10 دستگاه کمباین در هر شهرستان این استان به هد مخصوص برداشت کلزا مجهز شده است.
علیرضا بصیری قیمت پایه خرید تضمینی کلزا از کشاورزان را 3700 ریال عنوان کرد و گفت: قیمت خرید کلزا به نسبت گندم حمایتی تر و بهتر است.
وی بازده برداشت کلزا از مزارع این استان را مطلوب ارزیابی کرد و گفت: حمایت از کلزاکاران نسبت به گندم 5/1 برابر بیشتر است.
او گفت: امسال 3500 هکتار کلزا در این استان کاشت شده که نسبت به پارسال هزار هکتار افزایش یافته است.
وی دانه ریز بودن کلزا و حساس بودن مراحل داشت این محصول را از عوامل مهم ریزش کلزا دانست.
خراسان شمالی 344 هزار هکتار عرصه کشاورزی دارد که 307 هزار هکتار آن کشتزار است.ک/4 7186/626/660 شماره 087 ساعت 54:13 تمام انتهای پیام D12.09-54-13
۰ نفر