نگاهی به مشکلات صیادن جنوب کشور (4)
#
گروه شهرستانها، خبرگزاری جمهوری اسلامی 18/08/82
داخلی.اجتماعی.شیلات.
* استان هرمزگان *
برخی کارشناسان در استان هرمزگان بر این باورند که محدودیت های صید و
هجوم بیکاران به سمت صید غیرمجاز در آبهای این استان ذخایر آبزیان خوراکی
را در معرض تهدید جدی قرار داده است.
آنان می گویند: استان هرمزگان دارای آبزیان خوراکی و غیرخوراکی است که
صید ماهیان خوراکی آن بدلیل داشتن مشتری فوری عمدتا بصورت غیر مجاز انجام
می گیرد و از دیگر سو بدلیل نبود امکانات فرآوری ماهیان غیر خوراکی از سبد
صید صیادان دوباره به دریا ریخته می شود.
این عده افزودند: فقدان آموزش صحیح، نبود امکانات لازم برای جمع آوری
صیدهای غیرخوراکی وصید به روش سنتی موجب شده است تا به ذخیره ماهیان با
ارزش خوراکی استان لطمه وارد شود.
این کارشناسان معتقدند: منابع دریا همانند جنگل ذخیره آن محدود وپایان-
پذیر بوده و قطعا صیدهای بی رویه و غیرمجاز روند نابودی ذخایر دریایی این
استان را شتاب می بخشد.
کارشناسان افزودند: برای رسیدن به توسعه پایدار در بخش شیلات نیاز به
همفکری و همکاری همه صیادان بخصوص افراد با تجربه در این بخش هستیم تا از
صید غیر مجاز و قاچاق جلوگیری شود.
کارشناسان و دست اندرکاران شیلات هرمزگان می گویند: در این استان علاوه بر
صید غیرمجاز با مشکل قاچاق صید نیز مواجهیم چرا که هیچ یک از ارگانهای
دریایی آمار دقیقی از صید حاصل شده در سال ندارند.
مسوول روابط عمومی وکارشناس شیلات استان هرمزگان گفت: شواهد حکایت ازاین
دارد که سال گذشته 500 تن میگو بصورت غیرمجاز در آبهای این استان صید شده
که رقم در خور توجهی است.
"محمد شهرزاد" افزود: ما آمار دقیقی از اینکه سالانه چه تعداد افراد به
صید غیرمجاز و قاچاق ماهی می پردازند نداریم زیرا صید ماهی درطول سال صورت
می گیرد.
وی تصریح کرد: به هرصورت عده ای سودجو درخارج ازفصل صید وبدون مجوز اقدام
به صید می کنند و برخی هم باصید قانونی، محصول خود را تحویل نمی دهند که هر
دو رویه معضل بزرگی در بخش صید و صیادی استان ایجاد کرده است.
وی گفت: شیلات هرمزگان برای حفاظت ازذخایر علاوه بر حراست از دریا، طرحهای
رهاسازی بچه ماهی (لارو) در دریا و پرورش ماهی در قفس را نیز در برنامه خود
قرار داده تا نسل آبزیان در دریا حفظ شود.
این کارشناس اظهارداشت: درآبهای شهرستان جاسک نیز پتانسیل های بسیارخوبی
درامر صید فانوس ماهیان (میکتوفیده Fideh Mikto) وجود دارد که ازاین ماهیان
بصورت پودرماهی استفاده می شود.
شهرزاد افزود: باتوجه به ذخایر عظیم این آبزی غیرخوراکی در جاسک با صید
و فرآوری آن بصورت پودرماهی، علاوه بر اشتغالزایی، کشور را از واردات پودر-
ماهی برای مصارف خوارکی دام و طیور بی نیاز می کند.
بنابه اظهار وی ازسوی دیگر یکصد هزار هکتار از اراضی ساحلی غیرقابل کشت
کشاورزی در سواحل بندرعباس، میناب، جاسک، هرمز و بندرلنگه برای میگوی
پرورشی فراهم شده که ضمن صادرات میگو، می تواند برای استان اشتغالزایی
داشته باشد.
وی گفت: ازسال 72 که دخالت مستقیم شیلات بر صید وصیادی برداشته شد و این
سازمان امور راهبردی، نظارت و بررسی، شناسایی پتانسیل و حفاظت ازمنابع را
برعهده گرفت صیادان باور نمی کردند روزی مستقل می شوند.
شهرزاد افزود: تاقبل ازاین سال صید، تولید وتبدیل و فرآوری برعهده شیلات
بود ولی براساس مصوبه دولت درسال 72 تمام این امور به بخش خصوصی واگذارشد.
وی تصریح کرد: هنوز دیدگاه صیاد نسبت به شیلات دیدگاه سنتی است، درصورتی
که تمام این مسوولیت ها از شیلات سلب شده و صیادان باید با تشکیل تعاونی ها
مسایل خود را حل کنند.
مدیرکل شیلات استان هرمزگان نیز دراین خصوص گفت: افزایش بیکاری، هجوم به
سمت فعالیت صیادی غیرمجاز وتهدید ذخایرآبزیان، عدم تخصیص اعتبار موردنیاز
برای بازسازی ذخایر یا مرمت ونگهداری بنادر ماهیگیری ازمشکلات فرآروی شیلات
دراین استان می باشد.
"ابراهیم میگلی نژاد"، پایین بودن سطح تحصیلات صیادان، کمبود امکانات و
نیروی انسانی ومشکل سرمایه درگردش واحدهای ماهیگیری، حذف اعتبارات عمرانی
مناطق ساحلی از طرحهای کوچک وعدم بهره مندی مناسب یگان حفاظت منابع آبزیان
از پایگاهها را از دیگر مشکلات این بخش برشمرد.
وی تصریح کرد: با توجه به اینکه خشکسالی شش سال پی درپی در استان باعث
بیکاری خیل عظیمی از کشاورزان شده، آنان به ناچار شغل صیادی را انتخاب
کرده اند و این درحالیست که از محل اعتبارات خشکسالی هیچ بودجه ای به بخش
شیلات تعلق نگرفته است.
مدیرکل شیلات هرمزگان می گوید: ماهی مرکب، اسکویید، ساردین، ماهیان از
منابع دست نخورده آبزی این استان بوده که می تواند اشتغالزایی فراوانی
داشته باشد.
میگلی نژاد افزود: علاوه بر این تن ماهیان اقیانوس هند نیز یکی از منابع
مهم صید و صیادی است که برداشت از این ذخایر نیز ضمن افزایش کنسروسازی ها
سهم بیشتری از منابع آبزی دریاها به کشورمان تعلق می گیرد.
وی گفت: درحال حاضر کشورهای اسپانیا، فرانسه، ژاپن و کره جنوبی از منابع
برداشت می کنند وهیچیک ازکشورهای منطقه توان برداشت ازاین محصول راندارند.
وی خاطرنشان کرد: اینک دراستان هرمزگان هفت بندر صیادی فعال، چهار بندر
صیادی در حال احداث و چهار بندر درحال بهسازی وجود دارد.
مدیرکل شیلات هرمزگان گفت: طبق برنامه پیش بینی شده می بایست درسال 81 از
آبهای استان 137 هزار تن آبزی اعم از خوراکی و غیرخوراکی برداشت می شد که
این رقم به 122 هزار تن کاهش یافت.
میلگی نژاد با بیان اینکه این میزان صید 25 درصد از صید کشور را دربر-
می گیرد، علت عدم دستیابی به برنامه را ناتوانی در توسعه صید فانوس ماهیان
ذکر کرد.
وی با اشاره به اینکه میزان صید سال گذشته نسبت به سال قبل آن 5/2 درصد
رشد داشته، افزود: در صید ساحلی آبهای کم عمق به جز میگو که دارای افزایش
41 درصدی بودیم روند نزولی صید که ازسالهای قبل شروع شده بود همچنان ادامه
دارد.
وی صید انجام شده درسال 81 را شامل 45 هزار تن ماهیان کف زی، 48 هزار تن
سطح زی درشت، 14 هزار تن سطح زی ریز و 15 هزار تن آبزی غیر خوراکی عنوان
کرد.
وی بااشاره به رشد 12 درصدی صید صنعتی استان گفت: بیشترین میزان صید تن
ماهیان درسالهای اخیر مربوط به ناوگان صنعتی است که ازحدود 18 هزار تن که
با احتساب صید ناوگان سنتی به 39 هزار تن در سال 81 رسید.
میگلی نژاد ادامه داد: این میزان برای تولید 98 میلیون قوطی کنسرو راهی
کارخانه های کنسروسازی گردید.
مدیرکل شیلات هرمزگان بابیان اینکه ارزش صید استحصالی ازآبهای این استان
در سال گذشته به بیش از 122 میلیون دلار رسید، گفت: درصورتی که آبزیان غیر
ماکول در اقتصاد صید استان و کشور ارزش واقعی خود را پیدا کند این ارزش
بسیار فراتر از این مقدار می رود.
وی جهت گیری عمران و نوسازی روستاهای ساحلی هرمزگان، گسترش فعالیت های
شیلاتی در جزایر، تقویت حفاظت منابع در صیدگاههای آبزیان با ارزش، اختصاص
اعتبار برای طرحهای فناوری در صید و ایجاد زیستگاههای مصنوعی را از جمله
مواردی دانست که می تواند به بازسازی ذخایر آبزیان وجلوگیری ازصید غیرمجاز
و قاچاق کمک کند.
استان هرمزگان با بیش از 900 کیلومتر مرز آبی، 14 جزیره و 117 روستای
صیادی یکی از بزرگترین استانهای ساحلی است که در طول سال 25 هزار صیاد با
بهره گیری از سه هزار و 400 فروند شناور کوچک و بزرک در این مناطق به صید
می پردازند.
عمده ماهیان خوارکی این استان هورو، ساردین، سرخو، شیر، حلوا سفید،
هامور، سنک سر مقوا، میش ماهی، و میگو می باشد.
ادامه دارد