کارشناسان: استفاده ازجوش شیرین سلامت انسان را تهدید می کند
#
زنجان ، خبرگزاری جمهوری اسلامی 10/10/81
داخلی. اقتصادی. آرد و نان.
گزارش از : محمد رستگار
کارشناسان و صاحبنظران می گویند: استفاده نانوایان از جوش شیرین در پخت
و عمل آوری نان ، سلامتی انسان را تهدید می کند.
آنان معتقدند که در زمان حاضر جایگزین بهتری برای جوش شیرین در عمل آوری
نان وجود دارد و باید بااستفاده کنندگان این ماده مضر به شدت برخورد شود.
" ایرج دانش پایه " کارشناس علوم تغذیه گفت : جوش شیرین ماده ای شیمیایی و
ناسازگار با ارگانیسم بدن انسان است که باعث کم خونی ، اختلال در جذب آهن ،
پوکی استخوان ، بیمارهای قلبی و عروقی به ویژه در کودکان و زنان می شود.
وی نقش مهم نان در رژیم غذایی روزانه مورد تاکید قرار داد و گفت: گرانی
سایرمنابع غذایی ایجاب می کند که همه دست اندرکاران نسبت به کیفیت نان
حساسیت بیشتری نشان دهند.
" اسماعیل ارجمندی " دیگرکارشناس علوم تغذیه یادآور شد : از زمان رواج
فرهنک استفاده از جوش شیرین دولت و مردم همه ساله مبالغ هنگفتی از سرمایه
ملـی خود را دور می ریزند.
وی افزود : طبق بررسی انجام شده بسیاری از نانوایی های فعال در سطح کشور
طی چند دهه گذشته به دلیل بی اطلاعی ، بی توجهی و یا به خاطر سرعت عمل درتهیه
خمیراز ماده شیمیایی و مضرجوش شیرین استفاده کرده اند که عوارض خطرناک
آن تاکنون خسارت زیادی برجای گذاشته است.
ارجمندی افزود : هر چند مصرف این ماده درنانوایی ها از سـوی سازمان غله
و وزارت بهداشت ممنوع اعلام شده ولی این مهم همچنان نادیده گرفته می شود.
این کارشناس تاکید کرد: نانوایان به جای جوش شیرین ازیک افزودنی مفید و
جایگزین طبیعی و مطمئن مورد تایید مراکز علمی استفاده کنند.
" یونس رزاقی " بیولوژیست نیزگفت : دستاوردهای صنعت بیولوژیک در زمان
حاضر این مشکل را بر طرف و با تولید " خمیرمایه " سالم ، موثر و بهداشتی
کمک شایانی به واحدهای پخت نان کرده است.
وی افزود : این ماده برخلاف جوش شیرین، موجود زنده ای از گونه مخمرها است
که با رشد و تکثیر گسترده درشرایط خاص ، خشک و با انجام بسته بندی آماده
مصرف می شود.
این کارشناس خاطرنشان کرد : در زمان حاضر، چند شرکت بزرک با تجهیزات و
دانش فنی روز جهان در حال تولید خمیر مایه استاندارد در کشور هستند.
"امیرفرزانه" دیگرکارشناس علوم تغذیه می گوید: استفاده نانوایان از مخمر
هنوز نهادینه نشده و این افراد دربعضی مواقع با فروش سهیمه مخمرهای
دریافتی خود ، درپخت نان جوش شیرین بکار می برند.
وی تاکید کرد : باید درایران همچون کشورهای پیشرفته صنعتی از شیوه های
مدیریت روز، روش بیولوژیک و میکرو ارگانیسم های طبیعی درپوک کردن و عمل
آوری نان استفاده شود.
به گفته وی درزمان حاضر 70 درصد نانوایان استـان زنجـان از مواد مضر
شیمیایی و غیرمجاز نظیر جوش شیرین استفاده می کنند.
تعدادی از نانوایان نیز درگفت وگو با خبرنگار ایرنا گفتند : استفاده
از جوش شیرین درعمل آوری نان به مراتب راحت تراست .
آنان نبود نظارت قاطع ، سود قابل توجه حاصل ازبابت فروش سهمیه خمیرمایه
بیولوژیکـی ، بیسوادی یا کم سوادی اغلب نانوایان و پایین بودن سطح آگاهـی
اجتماع از مضرات جوش شیرین را از دیگر عوامل استفاده گسترده از این ماده
خطرساز عنوان کردند.
رییس مرکز بهداشت استان زنجان نیز پیشتر در جلسه شورای آرد و نان ایـن
شهرستان، بر ضرورت ارتقای وضعیت بهداشتی نانوایی های این منطقه تاکید کرد.
دکتر منوچهر مهرام وضعیت بهداشتی نانوایی های استان را نامناسب دانست و
گفت : به رغم درخواست های مکرر از نانوایان برای حذف جوش شیرین درفرآیند
پخت نان، هنوز ازاین ماده مضرکه عامل بیماری و آسیب های اجتماعی است
استفاده می شود.
اداره نظارت بر مواد غذائی و بهداشتی استان زنجان اعلام کرد : مصرف جوش
شیرین و سایر افزودنی های شیمیایی غیرمجاز درپخت نان ممنوع است و با
متخلفین برخورد خواهد شد.
طبق آمار اداره کل غله استان زنجان، میانگین سهمیه سرانه آرد تحویلی به
نانوایان 128 کیلوگرم است و روزانه بیش از 265 تن آرد بین 860 واحد نانوا
در استان توزیع می شود.
55 درصد نان های تولیدی دراستان زنجان لواش ، 23 درصد بربری ، 12 درصد
سنگک ، 9 درصد تافتون و یک درصد نان های حجیم است.
( م ر 0 53/52/ 05 م ا)