۱۰ مرداد ۱۳۷۹، ۰:۰۱
کد خبر: 6874350
T T
۰ نفر
نخلداران استان بوشهر: مسوولان تکلیف ما را مشخص کنند # بوشهر، خبرگزاری جمهوری اسلامی 10/05/79 داخلی. اقتصادی. کشاورزی. خرما.
جمعی ازنخلداران استان بوشهر می گویند: با توجه به نزدیک شدن فصل برداشت خرما مسوولان و دستگاه های متولی کشاورزی و بازاریابی باید تکلیف نخلداران را برای برداشت یا عدم برداشت محصول خرمای خود مشخص کنند.
آنان می افزایند:متاسفانه در چند سال گذشته به رغم پرداخت هزینه های سرـ سام آور برای برداشت محصول بعلت عدم بازار فروش، خسارت های هنگفتی را متحمل شده ایم که امسال در صورت ادامه روند گذشته ترجیح می دهیم خرما را برداشت نکنیم.
یک نخلدار وحدتیه دشتستان گفت: رکود بازار فروش خرما در پارسال منجر به ورشکستگی جمع زیادی از نخلداران منطقه شد و متاسفانه با وجود قول و قرار زیادی که برای خرید خرمای مانده، داده شد اما با سکوت معنی دار مسوولان استان، مساله به فراموشی سپرده شد.
اسفندیار مزارعی افزود:در حالی که مسوولان در گفتارهای خود همواره وضعیت بحرانی نخلداری را یادآور می شوند اما به صورت عملی اقدامی صورت نمی گیرد و این قشر با دلهره و نگرانی در انتظار فصل برداشت دست رنج یکسال تلاش خود هستند.
عبدا... صمصامی نخلدار بخش شبانکاره دشتستان نیزگفت: فرا رسیدن فصل برداشت محصول برای کشاورزان با توجه به اینکه زمان بهره گیری از نتایج کوشش طاقت فرسا آنان است باید پیام آور شادی باشد اما نخلداران این استان در چند سال گذشته این امر را بعلت زیان و ضرر با تلخی تجربه کرده اند.
وی اظهار داشت: این امر باعث شده نخلداران در ادامه یا دست کشیدن ازشغل و پیشینه اجدادی خود که برای آن سرمایه هنگفتی نیز هزینه کرده اند در سردر - گمی و بلاتکلیفی بسر ببرند.
صمصامی یادآور شد: این حداقل انتظار این قشرآسیب پذیر از دستگاه های متولی بخصوص بازرگانی است که با اتخاذ سیاست های راهبردی در حل مشکلات ، بازاریابی و فراهم کردن زمینه حضور محصولات این استان در بازارهای جهانی تلاش جدی کنند.
یک نخلدار منطقه دالکی بوشهرگفت:مشکلات و مسایلی که نخلداران این استان باآن دست و پنجه نرم می کنند طی سنوات گذشته به شیوه های گوناگون به مسوولان این استان انتقال داده شده و مسوولان استان و مرکز باید یک راه اصولی را پیش روی نخلداران بگذارند.
خدارحم شاکری افزود:نبود تشکل های صنفی،عدم آشنایی کشاورزان به سیاست های بازار جهانی و مشکلات فراروی این قشر در تهیه ابزار و آلات کشاورزی ضرورت حمایت از آنان را دوچندان می کند.
به گفته وی، نزول قیمت خرما طی سال های اخیردربازار داخلی و عدم برنامه- ریزی اصولی مسوولان برای فراهم کردن زمینه صادرات خرما نخلداران را نسبت به چشم انداز سرمایه گذاری های خود نگران کرده است.
شاکری تصریح کرد:توصیه وتاکید مسوولان به عدم مهاجرت روستاییان به شهرها در حالی صورت می گیرد که رکود بازار فروش محصولات کشاورزی و نبود فرصت های شغلی روستاییان را در تامین معاش خانواده با مشکل روبرو کرده است.
علی پولادی نخلدارشهرستان تنگستان نیزگفت:درحالیکه خرما محصول استراتژیک و اصلی مناطق جنوب کشور محسوب می شود، نبود مراکز خرید ثابت تضمینی از معماهایی است که برای نخلداران بی پاسخ مانده است.
وی افزود: کشاورزی به عنوان بخش مولد از سوی کارشناسان شناخته شده که بیشتر سرمایه گذاری های آن نیز توسط مردم انجام شده اما حمایت لازم از آن تاکنون صورت نگرفته است.
این نخلداراضافه کرد:باتوجه به سیاست کنونی دولت مبنی بر توسعه صادرات غیرنفتی، کاهش نرخ بیکاری،ارزآوری خرما و اشتغال زایی این بخش در صورت تدوین یک برنامه مشخص بسیاری از مشکلات استان بوشهر را حل خواهد شد.
یک کارشناس امورکشاورزی نیزگفت:هم اکنون بیشترصاحبان شرکت های بسته بندی خرما دراین استان پس از اخذ تسهیلات اعتباری در حرفه ای دیگر سرمایه گذاری کرده و عملا این شرکت ها بصورت نیمه کاره رها شده و فعالت تخصصی ندارند.
عوض اسماعیلی افزود:این امر باعث شده بانک های عامل بعلت عدم بازگشت تسهیلات اعطایی در زمان مقرر از موافقت سرمایه گذاری مجدد دراین زمینه با اکراه اقدام کنند و مشکلات نخلداران نیز به قوت خود باقی باشد.
مدیراداره کشاورزی شهرستان دشتستان باتایید مشکلات نخلداران گفت:هم اکنون 31 هزارو 220 هکتاراز مزارع این استان زیر کشت نخل قرار دارد که سالانه از این میزان به صورت میانگین بیش از120 هزار تن خرماتولید می شود و 80 درصد تولیدات این استان نیز مربوط به این شهرستان است.
مهندس امرا... کوثری افزود:80 درصد خرمای تولیدی استان بوشهر از واریته کبکاب است که از نوع مرغوب و ممتاز کشور است و در صورت بسته بندی مناسب در سطح بازارهای جهانی از استقبال خوبی برخوراراست.
وی یادآورشد:باتوجه به اینکه عمده مشکلات نخلداران این استان مربوط به بعد از برداشت محصول است و براساس قانون، وظایف وزارت کشاورزی نیز انجام خدمات تا زمان برداشت محصول است دستگاه های مرتبط باید در زمینه بازاریابی وایجاد سرمایه گذاری لازم در زمینه بسته بندی و صنایع فرآوری و تبدیلی اقدام جدی کنند.
فرماندار دشتستان وضعیت نخلداران این شهرستان را نگران کننده توصیف کرد و گفت:پارسال 85 هزار تن خرمادراین شهرستان تولید شد که بعلت نبود بازار مناسب داخلی، عدم زمینه صادرات و نبود واحدهای تبدیلی حجم زیادی از این میزان بر روی دست نخلداران باقی ماند.
غلامعلی میگلی نژاد افزود: این امر علاوه بر خسارت های وارده به نخلداران باعث می شود محصول سال جدید نیز بعلت پربودن بازار داخلی از کشش لازم برخوردار نباشد.
وی با بیان اینکه ادامه این روند کشاورزان را به سیاست های دستگاه های متولی بی اعتماد می کند اظهارداشت: فراهم شدن زمینه خرید تضمینی خرما علاوه بر ایجاد بازار رقابت بین بخش خصوصی موجب دلگرمی مردم نیز به آینده شغلی خود می شود.
میگلی نژاد تصریح کرد: باتوجه به بالا بودن نرخ بیکاری این شهرستان و پایین بودن حجم مورد نیاز سرمایه گذاری در بخش کشاورزی برای ایجاد فرصت های شغلی و استعداد خوب این شهرستان در زمینه کشاورزی، دولت باید سرمایه گذاری لازم را برای ایجاد واحدهای بسته بندی و فرآوری با ظرفیت بالا انجام دهد.
معاون برنامه ریزی استانداری بوشهر نیز دراین زمینه گفت: رکود بازارخرما و زیان های وارده به نخلداران باعث شده تادر چند سال گذشته شمار زیادی از نخلداران به صورت دسته جمعی و فردی با مراجعه و نیز مکاتبه با استانداری مراتب اعتراض خود را به متولیان این بخش اعلام کنند.
عباس علوی نژاد گفت: شهرستان های دشتستان و تنگستان به ترتیب با 80 و 10 درصد سطح زیر کشت نخیلات استان بوشهر از استعدادهای خوب نخلداری محسوب می- شوند و که باید نسبت به این پتانسیل توجه و حمایت دولت بیشتر شود.
وی اظهار داشت: درحالی که 15 درصد خانوارهای استان بوشهر به صورت مستقیم از طریق نخلداری ارتزاق و شماری زیادی نیز با واسطه در این کار ارتباط دارند شایسته نیست خانواده ها نگران آینده خود باشند.
معاون برنامه ریزی استانداری بوشهر مشکلات محصول خرما را فرا استانی اعلام کرد و افزود: از 900 هزار تن خرمای کشور بخش ناچیزی به خارج از کشور صادر و به مصرف داخلی می رسد و حجم بالای آن غذای دام می شود.
وی نبود متولی خاص دراین بخش راعامل تشدیدکننده مشکلات نخلداران دانست و تصریح کرد: درصورت فرآوری خرما13 ماده از جمله الکل ،قند مایع ، شیره، عسل ، سرکه ، خمیر و پودر بیسکویت تولید می شود که در صنایع غذایی به آن نیاز جدی است.
علوی نژاد خاطر نشان ساخت: نبود واحدهای مرتبط با فرآوری خرما باعث شده تا این ماده ها با صرف هزینه بسیار از خارج وارد شود و از این پتانسل که درصورت صادر از درصد بالای ارزآوری نیز برخوردار است استفاده بهینه نشود.
هم اینک در استان بوشهر 26 واحد صنعتی در زمینه بسته بندی و فرآوری خرما مجوز تاسیس گرفته اند که از این شماز 17 واحد با ظرفیت کمتر از 20 هزارتن به صورت غیرمستمر فعال است.
۰ نفر