۳ آبان ۱۳۷۷، ۰:۰۱
کد خبر: 6931808
T T
۰ نفر
صنعت نساجی در جزیره قشم، به فراموشی سپرده شده است # قشم ، خبرگزاری جمهوری اسلامی 3/8/77 داخلی. اقتصادی. صنعت. نساجی.
صنعت نساجی که تا چند دهه پیش در بیشتر مناطق جزیره قشم از رونق خوبی برخوردار بود، امروز به دست فراموشی سپرده شده است.
اهالی شهرستان قشم می گویند:از صدها کارگاه نساجی و ریسندگی که در سطح روستاهای جزیره قشم به کار تولید منسوجات اشتغال داشتند دیگر خبری نیست.
در کتاب " پیرامون خلیج فارس و دریای عمان" نوشته محمد علی خان سدید - السلطنه عنوان شده که در صد سال پیش در جزیره قشم کارگاههای چادر بافی دایر بوده است.
عده ای از دست اندرکاران تجارت منسوجات و البسه درقشم می گویند: به دلیل نبود پویایی این صنعت و با ورود انواع پارچه های خارجی از کشورهای دیگر به این جزیره کار نساجی در قشم از رونق افتاده و رفته رفته تولیدکنندگان دیروز به مصرف کنندگان امروز تبدیل شده اند.
هم اکنون این صنعت دیرپای بین اهالی قشم جایگاهی ندارد و صنعتگران این حرفه یا رخت از این جهان بربسته اند و یا دیگر توان رقابت با ورود سیل آسای انواع پارچه های خارجی را به دلیل نبود حمایت در خود نمی بینند.
یکی از اهالی جزیره قشم می گوید: در بندر درگهان قشم 11 کارگاه نساجی وجود داشت که انواع منسوجات در رنگهای مختلف را تولید می کرد.
جمیل بازماندگان گفت: دراین کارگاهها انواع شال،لنک، ملحفه و پارچه های زنانه و دیگر مایحتاج پوشاک اهالی متناسب با شرایط آب و هوایی جزیره تولید می شد.
بازماندگان افزود: لنک از جمله پارچه هایی است که در منطقه به لحاظ بالا بودن گرماورطوبت،بسیاری از مردان هنگام استراحت به عنوان لباس " شلوار" استفاده می کنند.
منصور لافتی یکی از اهالی لافت گفت: کارگاههای لنک بافی قادر به تولید و صادر کردن روزانه 12 لنک که به آن " کروجه " می گفتند بودند.
وی افزود: مواد اولیه کارگاههای نساجی در قشم از هندوستان تامین می شد و پس از تولید در جزیره قشم مازاد بر مصرف آن به مناطقی همچون بندرعباس، بندرلنگه، میناب و برخی از کشورهای حاشیه خلیج فارس صادر می شد.
علی کوشه ای می گوید: "کوشه" در 50 کیلومتری شهر قشم بهترین پارچه را از لحاظ مرغوبیت و تنوع در طرح و بافت تولید می کرد.
وی افزود: در روستای کوشه حدود 15 کارگاه نساجی وجود داشت.
براساس آمارهای موجود در گذشته در شهر قشم 17 کارگاه، توریان 10 کارگاه کاروان چهار کارگاه، رمکان 54 کارگاه، هلر 33 کارگاه، گیادان 50 کارگاه و زیرنک 19 کارگاه نساجی وجود داشته است.
یکی از کارشناسان صنایع دستی هرمزگان گفت: صنعت نساجی در قشم تا 30 سال پیش از رونق برخوردار بوده است لیکن این صنایع رفته رفته دچار رکود شده است.
ویدا توحدی افزود: این صنایع دستی شامل لنک، چادر شب بافی، پارچه های نخی، لیسی و جلبیل بوده است.
یکی از کارشناسان اداره صنایع منطقه آزاد قشم می گوید: کارگاههای نساجی علاوه بر تامین نیاز اهالی و کسب درآمد ناشی از صادرات آن، تعداد زیادی از اهالی جزیره قشم را به خود مشغول کرده بود.
وی که از ذکر نامش خودداری کرد افزود: هر کارگاه نساجی در قشم حدود چهار نفر را به طور مستقیم و دهها نفر دیگر از جمله دریانوردان و کارگران که منسوجات تولید شده را به نقاط دیگر حمل می کردند به طور غیر مستقیم مشغول به کار کرده بود.
بنا به اظهار وی هم اکنون 10 واحد نساجی در این منطقه فعال است.
این کارشناس افزود: ظرفیت تولید این 10 واحد در سال یک میلیون و 500 هزار دست انواع پوشاک و جوراب است.
کارشناسان اقتصادی معتقدند: با توجه به موقعیت استراتژیک جزیره قشم در خلیج فارس و نزدیکی راههای ارتباطی دریایی با سایر کشورهای حاشیه خلیج فارس و دریای عمان، با فعال کردن و راه اندازی مجدد این کارگاهها می توان صنعت نساجی را در قشم رونق داد.
این عده می افزایند: با تشکیل کلاسهای آموزشی، بهره گیری از تکنولوژی جدید حمایت از علاقه مندان این صنعت و پرداخت تسهیلات بانکی به صنعتگران این صنعت و در اختیار قرار دادن مواد اولیه می توان کارگاههای نساجی را فعال و افزون بر دو هزار شغل جدید ایجاد کرد.
۰ نفر