شیر مادر نعمتی خدادادی،بهترین هدیه مادر به نوزاد
..................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 90/05/16
اجتماعی.تغذیه با شیر مادر.نوزادان
رشت - شیر مادر نعمتی خدادادی و بهترین هدیه مادر به نوزاد است و بی
توجهی مادران به این نعمت خداوندی و محرومیت نوزادان از شیر مادر جفای به
آنان می باشد.
شیر مادر به علت دارابودن مواد ایمنی بخش، شیرخوار را از ابتلا به اسهال و
بیماریهای عفونی حفاظت می کند، هیچ شیری نمی تواند جانشین شیر مادر شود
و پیامبر اسلام (ص ) فرمودند: برای شیرخوار هیچ غذایی بهتر از شیر مادر
نیست، جملاتی که در قوطی های شیرخشک حک شده است.
با این وجود بسیاری از مادران جوان بدون توجه به اهمیت تغذیه نوزاد با
شیر مادر تمایلی برای شیردهی نوزادان خود ندارند و تغذیه نوزاد با شیر
خشک را ترجیح می دهند.
برخی از کارشناسان بهداشتی باور غلط مادران مبنی بر اینکه تغذیه نوزاد با
شیر مادر موجب چاقی آنان می شود را دلیل کم کاری مادران در تغذیه نوزاد
از شیر مادر عنوان می کنند.
آنان همچنین عدم فرهنگ سازی در زمینه اهمیت تغذیه با شیر مادر و بی اطلاعی
مادران در زمینه فواید برخورداری نوزاد از شیر مادر را از دیگر دلایل عدم
استفاده تغذیه با شیر مادر بیان می کنند.
شیر مادر فراتر از آن است که فقط به عنوان یک غذا شناخته شود، این نعمت
خدادادی به عنوان مایه حیات در نظر گرفته می شود زیرا علاوه بر مواد غذایی
حاوی عوامل ضدباکتریایی، ضد ویروسی، ضد عفونی، ضد انگل، هورمون ها،
آنزیم ها، عوامل اختصاصی رشد و فرآورده های ایمونولوژیک می باشد.
هضم و جذب شیرمادر توسط روده شیرخوار به خوبی انجام شده و دفع مواد زائد
آن کمتر می باشد، شیر مادر همیشه درجه حرارت مناسبی دارد، در دسترس است و
نیاز به آماده کردن ندارد.
کارشناسان بهداشتی رعایت تغذیه انحصاری با شیر مادر تا پایان شش ماهگی و
همچنین تغذیه شیرخوار از آغوز یا کلستروم شیری که در روزهای اولیه پس از
زایمان تولید می شود را بسیار با اهمیت می دانند.
تغذیه انحصاری با شیر مادر به این معنی است که شیرخوار تمام مواد غذایی
را از پستان مادرش دریافت کند و به این مفهوم که شیرمادر به عنوان تنها
غذا و نوشیدنی مورد نیاز کودک بوده و به تنهایی قادر است کلیه نیازهای
جسمی نوزاد را برای رشد مناسب او تامین کند.
رییس مرکز بهداشت استان گیلان تلاش همه جانبه برای تغذیه کودک با شیرمادر،
رسانه، ارتباطات و فنآوری اطلاعات را شعار امسال هفته جهانی شیر مادر
عنوان کرد و گفت: فرهنگ سازی و افزایش سطح اطلاعات مادران جوان در زمینه
اهمیت تغذیه با شیر مادر باید مورد توجه قرار گیرد.
ارسلان دادشی روز یکشنبه به مناسبت هفته جهانی شیرمادر در گفت و گو با
خبرنگار ایرنا افزود: بسیاری از مادران به دلیل بی اطلاعی در زمینه اهمیت
تغذیه نوزاد با شیر مادر فرزندان خود را از تغذیه با این نعمت خدادادی
محروم می کنند.
وی با تاکید بر افزایش سطح اطلاعات مادران در زمینه مزایای شیرمادر و
شیردهی اظهار داشت: شیر مادر در سطح جهانی به میزان قابل توجهی مرگ و میر
کودکان را در دوره شیرخواری و کودکی کاهش داده است.
وی خاطرنشان ساخت: طبق اعلام سازمان جهانی بهداشت با افزایش متوسط در
میزان شیردهی در سطح جهان می توان از مرگ بیش از 10 درصد کودکان زیر پنج
سال پیشگیری کرد.
رییس مرکز بهداشت استان گیلان ادامه داد: تغذیه نوزاد با شیر مادر در رشد
و نمو نوزاد، تقویت سیستم ایمنی بدن، کاهش بیماری های عفونی و افزایش
ضریب هوشی نوزاد تاثیر فراوان دارد.
وی شیر مادر را غذایی کامل برای نوزاد نام برد و تصریح کرد: شیر مادر
متناسب با ذائقه نوزاد تولید شده به طوری که در ابتدای شیردهی در یک وعده
دارای آب زیاد بوده و تشنگی را از بین می برد و به مرور در انتهای
شیردهی همان وعده دارای چربی بیشتر بوده و موجب رفع گرسنگی نوزاد می شود.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان با اشاره به اهمیت تغذیه شیرخوار
از آغوز با کلستروم تاکید کرد: آغوز ماده ای بی نهایت ارزشمند برای تمام
شیرخوران بویژه شیرخوران نارس و بیمار است.
داداشی محافظت در برابر عفونت ها را یکی از نقش های اصلی آغوز نام برد و
اضافه کرد: آغوز در عرض سه چهار روز اول پس از تولد ترشح می شود و به
تدریح طی یک دوره 10 تا 15 روزه به شیر رسیده، تبدیل شده و در طول این
دوره حجم شیر افزایش می یابد.
رییس مرکز بهداشت استان گیلان به فواید تغذیه نوزاد با شیر مادر برای
مادران اشاره و خاطرنشان کرد: پیشگیری از سرطان پستان و رحم از جمله
فواید برای مادران است.
وی مکیدن صحیح و مکرر شیر از پستان مادر به وسیله شیرخوار و تخلیه
پستانها را از جمله مهمترین عامل برای حفظ و تداوم شیردهی عنوان و تصریح
کرد: آرامش خاطر، عدم نگرانی مادر، حمایت همسر و افراد خانواده نقش موثری
در تداوم شیردهی دارد.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان گیلان با بیان اینکه کار خارج از
منزل مادران، مانعی برای شیردهی نیست، بیان داشت: در ماه های اول تولد
باید سعی شود که شیرخوار در کنار مادر باشد.
وی یادآور شد: هر زمان که مادر به سر کار برگشت، باید کودک با شیر دوشیده
شده مادر که از قبل آماده شده با قاشق و فنجان بدون استفاده از بطری
تغذیه شود.
وی اظهار داشت: همچنین مادر پس از برگشت به منزل و نیز در طول شب او را
مکرر از پستان خود تغذیه نماید و ضمنا شیرش را در محل کار بدوشد تا میزان
تولید شیر کاهش نیابد.
داداشی به مادران توصیه کرد فرزندان خود را تا دو سال کامل بویژه شش ماه
اول زندگی نوزاد شیر مادر بدهند و آنان را از این نعمت خدادادی محروم
نکنند.
به گزارش ایرنا، 10 تا 16 مرداد ماه هفته جهانی تغذیه با شیر مادر
نامگذاری شده است.ک/4
7286/695/506
شماره 054 ساعت 12:45 تمام