۲۲ مرداد ۱۳۹۰، ۰:۰۱
کد خبر: 7126592
T T
۰ نفر

در همایش گرامیداشت روز ملی دریای خزر مطرح شد

۲۲ مرداد ۱۳۹۰، ۰:۰۱
کد خبر: 7126592
در همایش گرامیداشت روز ملی دریای خزر مطرح شد زنگ خطر و بحران زیست محیطی دریای خزر در مازندران جدی است ..................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 90/05/22 اجتماعی.دریای خزر.آلودگی.مازندران ساری - دست اندرکاران و مدیران دستگاههای اجرایی مازندران نسبت به ورود انواع فاضلاب هاو پساب های صنعتی وخانگی و سموم کشاورزی ازطریق رودخانه های منتهی به دریا ابراز نگرانی کرده و عنوان می کنند که خطر بحران زیست محیطی خزر جدی است.
به گزارش ایرنا، از سوی اداره کل محیط زیست مازندران به مناسبت بیست و یکم مردادماه، روز ملی دریای خزر، امروز (شنبه ) همایشی با محوریت حفظ تنوع زیستی آبزیان خزر، آزادسازی حریم دریا و سواحل،عدم تخریب زیستگاهها و عدم برداشت شن و ماسه از بستر رودخانه ها برگزار شد که در این همایش دست اندر کاران مازندران، آلودگی دریا و سواحل خزر در استان را زنگ خطری جدی تلقی کردند.
مسوولان دستگاههای مختلف اجرایی مازندران عنوان کردند که اکنون علاوه بر اینکه آبزیان دریای خزر به عنوان گونه های نادر و با ارزش نظیر ماهیان خاویاری، ماهی کفال و سفید استخوانی و فک تنها پستاندار دریایی در معرض انقراض قرار گرفته اند، شاهد آلودگی بیش از حد سواحل خزر نیز هستیم.
حسن حبیب نژاد مدیر کل شیلات مازندران با بیان اینکه خزر مهمترین کانون اقتصادی استان است اما به دلیل آلودگی بیش از حد، علاوه بر ایجاد معضل در بهره برداری از ذخایر، سواحل آن نیز در معرض خطر جدی آلودگی قرار گرفته است، گفت: 22گونه با ارزش اقتصادی دریای خزر که برای ادامه حیات خود باید در رودخانه ها تکثیر شوند از بین رفته و در معرض انقراض نسل قرار دارند.
وی با اشاره به اینکه حیات آبزیان دریای خزر به وجود رودخانه های تمیز و مناسب وابسته است، ادامه داد: باید حفاظت و مدیریت دبی آب رودخانه ها را در مازندران جدی بگیریم.
وی تاکید کرد: حوزه آبریز رودخانه های منتهی به دریای خزر به بازسازی ذخایر ارزشمند دریا گره خورده است و در این راستا همکاری و تعامل همه دستگاههای اجرایی از جمله شهرداری های ساحلی شمال ایران و وزارت جهاد کشاورزی ضروری می باشد.
حبیب نژاد با بیان اینکه تکثیر مصنوعی انواع آبزیان و رهاسازی بیش از یکصد میلیون قطعه بچه ماهی در سال از برنامه های شیلات مازندران است، بیان داشت: وزارت نیرو نیز باید نسبت به تنظیم دبی آب رودخانه ها برنامه ریزی دقیق تری داشته باشد.
مدیر کل شیلات مازندران اظهار داشت: در حال حاضر به دلیل وجود انواع سدهای بتونی و لاستیکی که توسط آب منطقه ای بدون در نظر گرفتن مسیر ماهیان مولد بر روی رودخانه ها احداث می شود ، یک مشکل اساسی به وجود آورده است.
امید صدیقی مدیرکل دفتر اکوبیولوژی دریایی سازمان حفاظت محیط زیست کشور نیز در این همایش با تاکید بر اینکه بزرگترین دریاچه جهان با مقولات زیست محیطی جدی مواجه است و نیازمند همکاری بیش از پیش پنج کشور حاشیه دریای خزر می باشد، گفت: جمهوری اسلامی ایران در این بخش اقدامات و برنامه های منسجم و جامعی را در دستور کار خود قرار داده است.
وی با بیان اینکه خزر، دریایی بسته است و آلودگی آن اثرات مخربی را در پی دارد ، اظهار داشت: در حال حاضر ورود انواع پساب های خانگی و صنعتی و انواع سموم کشاورزی از طریق رودخانه های منتهی به دریا وحشتناک گزارش شده است.
وی وضعیت آلودگی دریای خزر در پنج کشور حاشیه این دریا را نامطلوب و وخیم گزارش و ادامه داد: دستورالعمل های اجرایی برای کاهش و جلوگیری از ادامه ورود انواع آلودگی ها باید به صورت جدی اعمال شود.
وی از طرح برنامه جامع برای کاهش آلودگی دریای خزر خبر داد و بیان داشت: برنامه جامع پیشگیری و مقابله با آلودگی دریای خزر در کمیسیون زیر بنایی دولت به تصویب رسیده است.
وی گفت: بر اساس این برنامه ، وزارت جهاد کشاورزی باید در کاهش مصرف سموم توسط کشاورزان استانهای شمالی بر اساس برنامه اعلام شده همکاری جدی داشته باشد.
صدیقی احداث تصفیه خانه های فاضلاب در تمامی شهرهای ساحلی دریای خزر را از دیگر برنامه های جدی در کاهش آلودگی دریای خزر عنوان کرد و گفت: برنامه منطقه ای نیز برای پنج کشور حاشیه این دریا تدوین شده است.
وی به تشکیل چهار کارگروه منطقه ای دریای خزر با عناوین مدیریت اکو سیستمی دریای خزر، مناطق تخم ریزی ماهیان، مسیر حرکت ماهیان مولد و فک دریای خزر اشاره کرد و گفت: تا پایان سال جاری کشورهای حاشیه خزر باید نسبت به آخرین اقدامات مطرح شده، گزارش ارایه کنند.
مدیرکل دفتر اکوبیولوژی دریایی سازمان حفاظت محیط زیست کشور با بیان اینکه هر چند ایران فقط سهم پنج درصدی حوزه آبریز به دریای خزر را دارد، در عین حال گفت: اما در برنامه ریزی و اجرای مقابله و پیشگیری از آلودگی خزر از همه کشورها پیشگام تر است.
صدیقی به وجود گونه های نادر ماهیان خاویاری و فک دریای خزر اشاره کرد و گفت: امروزه به دلیل برداشت بی رویه شن و ماسه از بستر رودخانه ها و وجود انواع سموم کشاورزی ، پنج گونه مهم ماهیان خاویاری در معرض انقراض جدی قرار گرفته است .
وی با بیان اینکه مازندران بیشترین رودخانه های منتهی به دریای خزر را دارد ، ادامه داد: برای نجات ماهیان خاویاری، کارگروه ملی بازسازی ماهیان خاویاری تشکیل شده است.
مدیرکل دفتر اکوبیولوژی دریایی سازمان حفاظت محیط زیست کشور همچنین از تشکیل کارگروه حفاظت از فک دریایی به عنوان تنها گونه پستاندار دریای خزر خبر داد و گفت: دولتهای کشورهای حاشیه دریای خزر نسبت به همکاری همه جانبه این کارگروه اهتمام جدی داشته باشند.
وی سرعت اجرای برنامه های مشخص شده در بین کشورهای حاشیه دریای خزر برای کاهش آلودگی دریا را کند دانست و گفت: البته همه مردم بویژه جوامع مستقر در حاشیه سواحل خزر در حراست حفاظت از دریای خزر نقش مهمی دارند.
وی گفت: بهره برداری و توسعه پایدار از دریای خزر یک اصل است که البته اجرایی شدن برنامه های حفاظت از محیط زیست باید به درستی عملی شود مدیرکل دفتر اکوبیولوژی دریایی سازمان حفاظت محیط زیست کشور کفت : امروز همه کشورهای دنیا از آلودگی دریای خزر نگران هستند.
هادی ابراهیمی معاون سیاسی و امنیتی استانداری مازندران نیز با اشاره به اینکه فضای دریای خزر به عنوان یک منبع اقتصادی با ارزش استان امیدبخش نیست و آلودگی زیست محیطی این دریا بسیار نگران کننده است ،گفت: حجم ورود بی رویه فاضلاب خانگی و سموم کشارزی سبب شده است تا بار میکروبی دریا بخصوص در سواحل استان بسیار نگران کننده باشد.
وی با بیان اینکه کشورهای حاشیه دریای خزر بیشترین آلودگی را به دریا وارد می کنند، گفت: بیش از 90 درصد حوزه آبریز از طریق رودخانه ها به خزر در کشورهای دیگر به غیر از ایران صورت می گیرد که باید نسبت به اجرای برنامه های پیشگیری از آلودگی خزر اهتمام جدی تری داشته باشند.
وی ورود پساب های صنعتی ، خانگی و سموم کشاورزی به دریا را یک معضل اساسی در ایران دانست و گفت: امروزه علاوه بر اینکه رودخانه های منتهی به دریا به عنوان محل تکثیر طبیعی ماهیان با ارزش از جمله خاویاری، از بین رفته است ، شاهد آلودگی سواحل دریا برای شنا کردن نیز هستیم.
معاون سیاسی و امنیتی استانداری مازندران با اشاره به اینکه امسال حدود 175 طرح سالمسازی دریا در مازندران اجرا شده است، گفت: بطور یقین بخش زیادی از این مناطق برای شنا کردن از لحاظ بهداشتی با مشکل مواجه است وی به حضور پنج میلیون نفر مسافر تابستانی امسال در سواحل مازندران اشاره کرد و اظهار داشت: معتقدم باید با متخلفین آلوده کننده برخورد جدی شود.
وی از محیط زیست مازندران خواست تا با دستگاههای متخلف از جمله شهرداری ها و کارخانه های صنعتی برخورد جدی شود.
وی گفت: هیچگونه سهل انگاری و بی نظمی در اجرای برنامه های زیست محیطی دریای خزر پذیرفتنی نیست و باید برخورد شود.
علی فلاح نماینده تشکل های زیست محیطی مردم نهاد مازندران در این همایش تلطیف نمودن و معتدل کردن هوای سرزمینی کشورهای ساحلی، ذخیرسازی حفره های آب های شرب زیر زمینی، نزول برف و باران ها در کوه و دشت های شمال ایران و کشورهای حاشیه خزر را مدیون نفس های گرم و لبخندهای زیبای دریای خزر دانست.
وی با بیان اینکه دریای خزر با 438هزار کیلومتر مربع در پنج کشور برای ادامه حیات و داد و ستد مثبت و بی ضرر با عموم مردم به مراقبت ویژه نیاز دارد، گفت: معتقدم به تناسب بهره برداری از این منابع با ارزش باید برای التیام زخم هایش مثل یک موجود زنده برنامه داشت.
وی با بیان اینکه برای حراست و حفاظت از محیط زیست دریای خزر باید برنامه منطقه ای کشورهای حاشیه دریای خزر تدوین شود ،گفت: اگر این اتفاق مهم رخ ندهد، بطور یقین در آینده نه چندان دور با بحران زیست محیطی خزر مواجه می شویم که تاوان آن را همه کشورها باید بپردازند.
فلاح گفت: اگر کشاورزی ، هوای لطیف ، گردشگری و ذخایر غذایی در کشورهای حاشیه خزر وجود دارد ، به برکت این دریا است.
وی بر بهره برداری خردمندانه ، معقول و مناسب از دریای خزر تاکید کرد و بیان داشت: دریا در کوتاه مدت خشمش را فرو می خورد اما در دراز مدت به صورت سونامی های خطرناک یا خشکسالی های طاقت فرسا خشمش را بروز می دهد.
وی با بیان اینکه تشکل های زیست محیطی مردم نهاد مازندران نسبت به دست اندازی های غیر معقول و جسارت آمیز به دریا به بهانه توسعه صنعت و ایجاد اشتغال از هر کشوری هشدار می دهد، گفت: همگان را توصیه می کنیم که متناسب با شان دریا و حفظ حرمت آبزیان از دریا بهره برداری کنند. ک/4 2585/503/508 شماره 091 ساعت 15:39 تمام
۰ نفر