۲۷ مرداد ۱۳۹۰، ۰:۰۱
کد خبر: 7127106
T T
۰ نفر
ترویج مکانیزاسیون راهی مطمئن برای باصرفه شدن کشت برنج است ..................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 90/05/27 اقتصاد.کشاورزی.برنج.مکانیزاسیون رشت - کارشناسان کشاورزی معتقدند : ترویج مکانیزاسیون در مراحل کاشت ، داشت و برداشت برنج در مزارع شالیزاری، راهی مطمئن برای مقرون به صرفه شدن کشت این محصول است.
افزایش هزینه ها در کاشت و برداشت سنتی برنج، کمبود نیروی کار به دلیل ارزش افزوده اندک این شیوه از کشاورزی، ترویج مکانیزاسیون را در شالیزارهای گیلان ضروری ساخته است .
اکنون توان زنان روستایی زحمتکشی که شبانه روز علاوه بر انجام کار منزل کارهای کشاورزی از نشاء تا درو را بر عهده داشتند به مرور تحلیل رفته است و از شمار مردان پرتوانی که با ابزاری دستی برکار سخت شالیزاری مدیریت می کردند در استان گیلان کاسته شده و نسل جوان و کشاورززادگان گیلان نیز به دلیل در آمد اندک در این بخش میل و رغبتی برای انجام کارهای سخت یدی بر روی مزرعه از خود نشان نمی دهند .
از سوی دیگر، تاکنون اقدام کافی برای جانشین کردن ماشین بجای انسان در مزارع شالیزاری استان صورت نگرفته است و بر همین اساس پیش بینی می شود در آینده کشاورزی گیلان با مشکلات بیشتری مواجه شود.
یک کارشناس اقتصادی در این زمینه گفت: سودآوری در فعالیت های اقتصادی در استان گیلان بخصوص در مزارع شالیزاری بسیارکم است و این موجب می شود که افراد کمتر به این کار رغبت نشان دهند .
علی اکبر داداش پور افزود: سودآوری اندک در کشاورزی برنج گیلان به دلیل هزینه های بالای کشت سنتی و خرده مالکی زمینهای کشاورزی این استان، سبب ایجاد بی انگیزگی در کشاورزان برنجکار شده است .
وی اظهارداشت: در گیلان برای سودآور کردن کشت برنج چاره ای جز ترویج مکانیزاسیون وجود ندارد اما شالیکاری گیلان دارای چالش های ساختاری نظیر ریز بودن مالکیت ها و ارثی بودن اراضی است که باید برای این مشکلات نیز چاره اندیشی شود .
یک شالیکار ماسالی ورود ماشین به مزرعه را به نفع کشاورز و پایداری کشت برنج دانست و گفت : برداشت یک روزه یک دستگاه دروگر معادل با کار 25 کارگر است.
اصغر خاکپور افزود: حمایت کافی از کشاورزان برای خرید ماشین های کشاورزی وجود ندارد و حداقل 10 درصد شالیزارهای منطقه ماسال به دلیل غیر اقتصادی بودن و توان پایین مالی کشاورزان ، افزایش نرخ حمل و نقل و هزینه بالای کشت برنج بایر مانده است.
وی یادآورشد : پارسال در موقع برداشت، قیمت هر کیلو برنج 17 تا 18 هزار ریال بود ولی وقتی برنج از دست کشاورزان خارج شد و دست تاجر قرار گرفت به حدود کیلویی 35 هزار ریال رسید و در واقع در کشت برنج سود اصلی را دلالان و تاجران می برند .
وی بالا بودن دستمرد کارگران نشاکار که عمدتا از زنان تشکیل می شوند روزانه حدود 25هزار تومان و قیمت بالای نهاده های کشاورزی را از دلایل مقرون به صرفه نبودن برنجکاری به روش سنتی دانست .
وی خواستار حمایت های دولتی از کشاورزان از لحاظ تامین نهاده های کشاورزی شد و گفت : قیمت هر گونی کودشیمیایی 50 کیلویی سال گذشته 19 هزار ریال بود که امسال به 50 هزار ریال رسیده است.
یونس اسماعیل زاده دیگر کشاورز شالیکار گیلانی نیز گفت: قیمت ماشین آلات کشاورزی گران است وبرای مثال بهای یک دستگاه برداشت برنج 320میلیون ریال است که خرید آن از توان کشاورزان خارج است .
وی اظهارداشت : کشاورزانی که برای دریافت وام به منظور خرید ماشین آلات کشاورزی معرفی می شوند ، بانک ها از آنان سند ثبتی مطالبه می کنند که کشاورزان هم به دلیل فقدان این مدارک عملا از دریافت وام محروم می شوند .
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهادکشاورزی گیلان در این باره اظهار داشت: امسال 30 هزار و 170هکتار اراضی شالیزاری گیلان به صورت مکانیزه نشا شده و برای 80هزار هکتار آن نیز برداشت به صورت مکانیزه برنامه ریزی شده است.
ایرج بنیادی روز پنجشنبه به خبرنگار ایرنا اظهار داشت : 180دستگاه کمباین برنج ، دو هزارو 350دستگاه انواع دروگر دراستان گیلان وجود دارد و پیش بینی می شود امسال محصول بیش از 10 هزار هکتار شالیزارها با کمباین برداشت شود.
وی خاطرنشان کرد: برداشت به صورت مکانیزه هزینه های تولید برنج را بیش از 50 درصد کاهش می دهد.
وی از کشاورزان خواست در تعاونی های تولید با هم تجمیع شوند تا با فعالیت های مشترک بتوانند به طور مشترک اقدام به خرید ماشین آلات کشاورزی نمایند که تسهیلات بانکی بخش کشاورزی نیز در اختیار این گروه از کشاورزان برای خرید ماشین آلات کشاورزی به صورت مشترک قرار می گیرد.
بنیادی گفت: سال گذشته برای توسعه بخش کشاورزی استان گیلان و خرید ماشین آلات مکانیزه یک میلیارد و 650میلیون تومان یارانه اختصاص داده شد.
وی تعدادشرکت های ارائه دهنده خدمات مکانیزاسیون را 360شرکت ذکر کرد و افزود: 190 مورد از این شرکت ها فعال هستند و 86 شرکت خدمات فنی استقرار یافته و برخی شرکت های رده بندی شده دراستان گیلان نیز وجود دارند که می توانند با دریافت وام به تجهیزات مکانیزاسیون تجهیز شوند.
برداشت برنج در استان گیلان از اوایل مرداد ماه آغاز شده و تا شهریور ماه ادامه دارد.
استان گیلان دارای 230 هزار هکتار شالیزار است که سالانه از آنها 650 تا 750 هزار تن برنج سفید برداشت می شود. ک/4 604/619/508 شماره 041 ساعت 11:37 تمام
۰ نفر